Pytanko o bigos

Jakie znacie wersje bigosu i co tajemnego dodajecie do niego zeby byl taki po prostu SPECIAL 🙂

Ciku i cikus
10 luty 2004

8 odpowiedzi na pytanie: Pytanko o bigos

  1. Re: Pytanko o bigos

    Troche przecieru pomidorowego,grzybki suszone i sliwek suszonych pare.Ziele angielskie i listek bobkowy. Pychotka:)

    • Re: Pytanko o bigos

      Ja gotuję bigos mieszany. Trochę kapusty kiszonej i troche świeżej. Najpierw gotuję mięsko z przyprawami: sól, ziele, listek. Potem wrzucam kapustę, gotuje dosyć długo 3-4 godziny, czasem dłużej. Potem daję przecier pomidorowy, kiełbaskę, grzybki suszone.
      Pychotka.

      Monika i Wiktoria (18. 01. 2003)

      • Re: Pytanko o bigos

        Ja wrzucam co się da ! Tutaj jeszcze chyba nie wymienione zostały śliwki suszone. Jeśłi chodzi o przyprawy to polecam gotowy zestaw przypraw dostępny juz chyba w każdym sklepie. Kaupstę stosuję tylko kiszoną i nie płuczę jej. Gotuję kilka dni, a wówczas nabiera bigosik odpowiedniego koloru i smaku.

        ,

        Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)

        • Re: Pytanko o bigos

          wszystko powyżej no i odrobinka czerwonego wina dodaje szlachetności bigosowi
          Mniiaaam

          ika

          • Re: Pytanko o bigos

            Moja tesciowa dodaje jeszcze troche miodu i robi taki bigos, ze lepszego nie jadlam

            Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003

            • Re: Pytanko o bigos

              moja tesciowa zapieka bigos po ugotowaniu -jest tak pyszny, ze klękajcie narody!!!!!!!

              • Re: Pytanko o bigos

                Ja najbardziej lubię bigos bez mięsa, za to na oleju lnianym i z dużą ilością suszonych grzybków (ideałem są same prawdziwki). PYCHA!!!!!!!!!!!

                Agusia ze styczniowym Bąbelkiem

                • Re: Pytanko o bigos

                  Juz piszę (jestem uznaną w rodzinie specjalistką od bigosu ):
                  1,5 kg kapusty kiszonej,
                  1,5 kg kapusty świeżej,
                  0,5 kg wieprzowiny (może być gulaszowa),
                  0,5 kg wołowiny,
                  0,5 kg piersi zkurczaka;
                  3 pędka białej kiełbasy,
                  liść laurowy;
                  owoce jałowca;
                  ziele angielskie;
                  sól,
                  pieprz,
                  20 dkg grzybów suszonych;
                  20 dkg śliwek suszonych (zawsze daję kalifornijskie)
                  Spory kieliszek wytrawnego czerwonego wina.

                  Kapustę surową gotujemy z dodajac łyżkę stołową cukru i sól;
                  kapustę kiszoną gotujemy osobno dodająć liść laurowy, owoce jałowca i ziele angielskie;
                  wszystkie mięsa doprawiamy układamy na blasze, lub w brytwannie i pieczemy w piekarniku ok 1h.

                  Kiedy kapusta kiszona nieco zmięknie dodajemy do niej rozmoczone i pokrajane wcześniej grzyby, gotujemy.
                  Łączymy w jednym garnku dwa, ugotowane rodzaje kapusty.
                  Dodajemy upieczone i pokrajane mięso razem z sosem z pieczenia. Gotujemy, dodajemy suszone śliwki.
                  Wino najlepiej dodać na chwile przed końcem gotowania (ale to nie jest reguła).
                  Ja ugotoowany (gotuję ok 2 dni) bigos studzę i zamrażam w pojemnikach. Najlepszy jest właśnie rozmrażany, odgrzewany bigosik. Polecam:)

                  Agnieszka i Olo (ur. 11.01.2002)[Zobacz stronę]

                  Znasz odpowiedź na pytanie: Pytanko o bigos

                  Dodaj komentarz

                  Angina u dwulatka

                  Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                  Czytaj dalej →

                  Mozarella w ciąży

                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                  Czytaj dalej →

                  Ile kosztuje żłobek?

                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                  Czytaj dalej →

                  Dziewczyny po cc – dreny

                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                  Czytaj dalej →

                  Meskie imie miedzynarodowe.

                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                  Czytaj dalej →

                  Wielotorbielowatość nerek

                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                  Czytaj dalej →

                  Ruchome kolano

                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                  Czytaj dalej →
                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo