Bardzo bardzo bardzo bym prosila o “przepisa” na jakies ciasto z rabarbarem. Kupilam niedawno i biedactwo nadaremnie czeka w lodowce na swoja kolej.
A tak powaznie – czy mozna np. zrobic drozdzowke z rabarbarem?Jesli tak – to moge prosic o przepis zwlaszcza jesli chodzi o proporcje drozdzy zeby mi ciasto znow nie siadlo
A jesli nie – to co innego mozna zrobic z rabarbaru – ciasto kruche, z proszkiem do pieczenia, nawet przepis na kompot bedzie mile widziany…
Czy duzo cukru trzeba??? – bo z tego co pamietam to rabarbar lekko kwaskowy ma tendencje byc…
Z gory dziekuje – mam nadzieje ze ktos mi pomorze zanim ten rabarbar kompletnie mi zwiednie!!!!
34 odpowiedzi na pytanie: Rabarbar
Półkruche ciasto z rabarbarem
dididi, można zrobic na drożdżowym, jadłam kiedyś
ale ja mam przepis na ciasto które u nas od razu schodzi bo jest uwielbiane przez rodzinke i znajomych
można je robic takze z jablkami, śliwkami, jagodami, czy wisniami 🙂
oczywiście nie dodaje do wisni czy śliwek cynamonu
proporcje na prostokatną dużą blaszkę
-4 jajka
-1 szkl. cukru
-2-2,5 szkl. maki tortowej
-2-2,5 szkl. maki krupczatki
-margaryna Kasia (nie wiem jaka jest u Was)-250g
-cukier waniliowy 32g
-maly proszek do pieczenia
-3 łyzki kwaśnej gęstej śmietany
-rabarbar ok. 1,5 kg
-cukier puder i trochę cynamonu
-najpierw obrać rabarbar, pokroić na kawałeczki, przesypać dość obficie cukrem pudrem i odrobiną cynamonu, odstawic na conajmniej godzinę, zeby puścił sok,
-margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, potem makę (stopniowo), proszek do pieczenia
-mąkę dodawać stopniowo tyle, zęby ciasto było sprężyste i nie kleiło sie do rąk, ja z reguły daje wiecej tortowej niz krupczatki, żeby nie było za kruche
-ciato podzielic na 2 części-jedna wyłożyc spód i boki blaszki. gęsto ponakłuwać go widelcem, na cisto ułożyc dokłądnie osączony rabarbar, a na to piane ubita z białek
-na piane nalożyc reszte ciasta
piec ok. 60 min. w 200stp. w tradycyjnym piekarniku
ja z reguły nastawiam na dolne grzanie+termoobieg, i wtedy piekę w 180 stp.wtedy spód jest w sam raz
-przestygniete ciasto posypać cukrem pudrem
najlepiej piec dzień wcześniej, świeże ciasto nie jest tak samaczne 🙂
jeśli zdecydujesz sie upiec to SMACZNEGO życzę 🙂
Basia, Anulka i Gabrysia
Edited by Beasia on 2007/07/02 18:19.
Re: Półkruche ciasto z rabarbarem
DZieki Beasiu, Juz sie obslinilam! Czy moge uzyc masla zamiast Kasi? Chyba tak…
Musze tylko przekonac meza bo on uparl sie na drozdzowke i koniec.
Dziekuje serdecznie!
dididi
Re: Półkruche ciasto z rabarbarem
Och, dziękuję Ci za ten przepis!!!
ps. a można się obyć bez krupczatki?
iMat2,7l
Re: Półkruche ciasto z rabarbarem
myślę, że spokojnie
po prostu będzie mniej kruche, zresztą jak ciasto nasiąknie trochę owocami to i tak nie jest kruche 🙂
Basia, Anulka i Gabrysia
Re: Półkruche ciasto z rabarbarem
jak juz napisałam na privka, nie robiłam z maslem, ale w koncu to tłuszcz i to tluszcz
z masłem moze byc nawet smaczniejsze 🙂
Basia, Anulka i Gabrysia
dziewczyny,
edytowałam, bo zapomnialam napisać zeby dodać w tym czasie co mąki też i śmietany
Basia, Anulka i Gabrysia
dzieki!
Ja jeszcze sie nie zabralam bo miala chalupe pelna dzieciakow a teraz jestem wypompowana.
Re: dzieki!
Ja uderzam jutro!:)
iMat2,7l
Re: dzieki!
ja w sumie tez 🙂 chociaz moze…
zobaczymy komu lepiej wyjdzie
Re: Półkruche ciasto z rabarbarem
Na probe zrobie z maslem bo tym margarynom nie ufam
Re: Półkruche ciasto z rabarbarem
Ta piana a bialek chyba meza przekonam – on uwielbia wszelakie “bezowce”
Jeszcze raz dzieki Beasiu
Re: Półkruche ciasto z rabarbarem
to nie chce cie martwic,ale bezy wlasciwie nie czuc piana z białek orni przed zakalcem zdaje się… 😉
Basia, Anulka i Gabrysia
drożdzowe
dziewczyny pochwaliły sie pysznym przepisem….. dzis sobie zrobie z…. jeszcze nie wiem moze agrestem 🙂
a ja podaje sprawdzony na tysiąc sposobów przepis na drozdzowe
tak uczyli nas w gastronomiku i za cholewke musi wyjść 🙂
a więc
pół kilo mąką
50 g drożdzy
pół szklanki cukru
2 jaja
szklanka mleka
sól
pół kostki masła lub innego badziewia byle tłustego 🙂
do podgrzanego mleka ( nie może byc za ciepłe) tak by nie parzyło….. palcem sprawdzam…. dodac 2 łyżki cukru i pokrusz drożdze na góre posym mąką i do ciepłka
tłuszcz rozpuść
do mąki… pisze mąkę przesiać ale nigdy nie przesiewałam i wychodzi… dodaj szczypte soli,pozostaly cukier, 2 ŻÓŁTKA i wyrosnięte drożdze, wyrabiasz ręką, wyrabiasz i wyrabiasz i tak dosc chwile
najlepiej ciasto gnieść jakbyś coś lub kogoś 🙂 sciskała dłonią
na koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiasz i wyrabiasz i wyrabiasz do momentu kiedy ciasto odchodzi ci od dłoni
jak masz za suche dodaj mleko jak za bardzo rozlazłe dodaj mąki
potem posyp mąką przykryj scierą i do ciepełka
to ciasto nie lubi przeciągów i uwielbia ciepło Dla pewności lepiej zaknąc okno 🙂
a póżniej to to rozwałkuj wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę ponakłuwaj widelcem wysyp rabarbar posyp obwicie cukrem i posypką
a posypka ( nie wiem jak to sie mówi po polskiemu ( ja ze sląska my tu godomy gwarom ) 🙂
to tez nic innego jak cukier mąka w skali 1/1 i troche tłusczu by sie kupy trzymało…. zagniecione i posypane po górze 🙂
i znów odstawic do ciepłka na troche by podrosło
i do piekarnika na 180 stopni
jak by co to zapraszam do mnie chetnie zademontruje
robie też z tego ciasta i strudle i rogaliki i plecionki i cuda niewidy bo fajnie plastycznie i mozna sie pobawic jak plasteliną 🙂
choć wole bawić sie czym innym 🙂
a moja mama to ciasto drożdzowe robi tak :
drożdze jak wyżej bo tego nie da sie obejść
do mąki dodaje maślankę 2 jaja cukier sól masło drożdze i wszystko razem wybełta… oczywiście wszystkie składniki na oko 🙂
i zawsze jej wyjdzie… to tak dla lubiących ryzyko tak troche exstrim 🙂
smacznego 🙂
Ps pytasz o kompot przeciez zawsze można dosłodzić 🙂
+ fasolka
Re: drożdzowe
Rany-zrobiłam swe pierwsze w życiu drożdżowe!
Ale mam tylko jabłka.. Niestety. Mogą być?
iMat2,7l
Re: drożdzowe
Brawo Ahmisa!
Ja nie mam drozdzy. Nastepnym razem wyprobuje… I co wyroslo CI? Moja Mama robila drozdzowke z kruszonka i tez bylo smaczne.
Ale Cie nosi na koniec tej ciazy! Podziwiam!
Re: drożdzowe – PYTANKO
A jak to wyglada w proporcjach gdy uzywa sie drozdzy sypkich (suchych w takich sloiczkach lub torebeczkach)? Probowalas?? To dawaj te deka(gramy).
Dziekuje slicznie!!!
Tak sie ciesze ze mam przepis na drozdzowke od profesjonalistki! Moja Mama mi dala przepisy ale ona tez z tych co na oko robia (i zawsze jej wychodzi).
Re: drożdzowe – PYTANKO
jakos bronie od tych sypkich rekami i nogami
jak już musze je wykorzystać bo podkusiło i je kupiłam to z sypkich racuchy robie tez na oko 🙂
+ fasolka
Re: drożdzowe
jabłuszka potrzyj na tarce na grubuch oczkach dodaj cukier cynamon bo chwili odciśnij sok i na ciasto na to jeszcze jeden placek ciasta, posypka i masz gotowy kołacz z jabłkami 🙂
pozdrawiam
Ps fajna pora na robienie ciasta 🙂
+ fasolka
Re: drożdzowe
haha…wyciągnęłam ciasto z piekarnika o…23.30! jestem nienormalna!;)
A zrobiłam tak, że po prostu pokroiłam jabłka na takie plastry, kruszonka i jest pyyyyszne! dzięki!:)
iMat2,7l
Re: drożdzowe
Hehe… No już pisałam, że je wyciągnęłam o 23.30 z piekarnika
Urosło:) Zrobiłam z masełkiem i jest takie fajne… A drożdże akurat miałam w lodówce, więc czemu nie?:)
ps. wczoraj szef ( niemiec) mojego męża był bardzo zdziwiony, że ja dzwonię o 23.30- że nie śpię-wysoka ciąża itd. jak mój mąż powiedział, że właśnie wyciągam ciasto z piekarnika, to spadł z krzesła!:) natychmiast chciał mnie do telefonu:)
iMat2,7l
Znasz odpowiedź na pytanie: Rabarbar