Rabarbar

Bardzo bardzo bardzo bym prosila o “przepisa” na jakies ciasto z rabarbarem. Kupilam niedawno i biedactwo nadaremnie czeka w lodowce na swoja kolej.

A tak powaznie – czy mozna np. zrobic drozdzowke z rabarbarem?Jesli tak – to moge prosic o przepis zwlaszcza jesli chodzi o proporcje drozdzy zeby mi ciasto znow nie siadlo

A jesli nie – to co innego mozna zrobic z rabarbaru – ciasto kruche, z proszkiem do pieczenia, nawet przepis na kompot bedzie mile widziany…

Czy duzo cukru trzeba??? – bo z tego co pamietam to rabarbar lekko kwaskowy ma tendencje byc…

Z gory dziekuje – mam nadzieje ze ktos mi pomorze zanim ten rabarbar kompletnie mi zwiednie!!!!

34 odpowiedzi na pytanie: Rabarbar

  1. Półkruche ciasto z rabarbarem

    dididi, można zrobic na drożdżowym, jadłam kiedyś
    ale ja mam przepis na ciasto które u nas od razu schodzi bo jest uwielbiane przez rodzinke i znajomych
    można je robic takze z jablkami, śliwkami, jagodami, czy wisniami 🙂
    oczywiście nie dodaje do wisni czy śliwek cynamonu
    proporcje na prostokatną dużą blaszkę

    -4 jajka
    -1 szkl. cukru
    -2-2,5 szkl. maki tortowej
    -2-2,5 szkl. maki krupczatki
    -margaryna Kasia (nie wiem jaka jest u Was)-250g
    -cukier waniliowy 32g
    -maly proszek do pieczenia
    -3 łyzki kwaśnej gęstej śmietany
    -rabarbar ok. 1,5 kg
    -cukier puder i trochę cynamonu

    -najpierw obrać rabarbar, pokroić na kawałeczki, przesypać dość obficie cukrem pudrem i odrobiną cynamonu, odstawic na conajmniej godzinę, zeby puścił sok,
    -margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, potem makę (stopniowo), proszek do pieczenia
    -mąkę dodawać stopniowo tyle, zęby ciasto było sprężyste i nie kleiło sie do rąk, ja z reguły daje wiecej tortowej niz krupczatki, żeby nie było za kruche
    -ciato podzielic na 2 części-jedna wyłożyc spód i boki blaszki. gęsto ponakłuwać go widelcem, na cisto ułożyc dokłądnie osączony rabarbar, a na to piane ubita z białek
    -na piane nalożyc reszte ciasta

    piec ok. 60 min. w 200stp. w tradycyjnym piekarniku
    ja z reguły nastawiam na dolne grzanie+termoobieg, i wtedy piekę w 180 stp.wtedy spód jest w sam raz
    -przestygniete ciasto posypać cukrem pudrem
    najlepiej piec dzień wcześniej, świeże ciasto nie jest tak samaczne 🙂

    jeśli zdecydujesz sie upiec to SMACZNEGO życzę 🙂

    Basia, Anulka i Gabrysia

    Edited by Beasia on 2007/07/02 18:19.

    • Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

      DZieki Beasiu, Juz sie obslinilam! Czy moge uzyc masla zamiast Kasi? Chyba tak…

      Musze tylko przekonac meza bo on uparl sie na drozdzowke i koniec.

      Dziekuje serdecznie!

      dididi

      • Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

        Och, dziękuję Ci za ten przepis!!!
        ps. a można się obyć bez krupczatki?


        iMat2,7l

        • Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

          myślę, że spokojnie
          po prostu będzie mniej kruche, zresztą jak ciasto nasiąknie trochę owocami to i tak nie jest kruche 🙂

          Basia, Anulka i Gabrysia

          • Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

            jak juz napisałam na privka, nie robiłam z maslem, ale w koncu to tłuszcz i to tluszcz
            z masłem moze byc nawet smaczniejsze 🙂

            Basia, Anulka i Gabrysia

            • dziewczyny,

              edytowałam, bo zapomnialam napisać zeby dodać w tym czasie co mąki też i śmietany

              Basia, Anulka i Gabrysia

              • dzieki!

                Ja jeszcze sie nie zabralam bo miala chalupe pelna dzieciakow a teraz jestem wypompowana.

                • Re: dzieki!

                  Ja uderzam jutro!:)


                  iMat2,7l

                  • Re: dzieki!

                    ja w sumie tez 🙂 chociaz moze…

                    zobaczymy komu lepiej wyjdzie

                    • Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

                      Na probe zrobie z maslem bo tym margarynom nie ufam

                      • Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

                        Ta piana a bialek chyba meza przekonam – on uwielbia wszelakie “bezowce”

                        Jeszcze raz dzieki Beasiu

                        • Re: Półkruche ciasto z rabarbarem

                          to nie chce cie martwic,ale bezy wlasciwie nie czuc piana z białek orni przed zakalcem zdaje się… 😉

                          Basia, Anulka i Gabrysia

                          • drożdzowe

                            dziewczyny pochwaliły sie pysznym przepisem….. dzis sobie zrobie z…. jeszcze nie wiem moze agrestem 🙂

                            a ja podaje sprawdzony na tysiąc sposobów przepis na drozdzowe
                            tak uczyli nas w gastronomiku i za cholewke musi wyjść 🙂
                            a więc
                            pół kilo mąką
                            50 g drożdzy
                            pół szklanki cukru
                            2 jaja
                            szklanka mleka
                            sól
                            pół kostki masła lub innego badziewia byle tłustego 🙂

                            do podgrzanego mleka ( nie może byc za ciepłe) tak by nie parzyło….. palcem sprawdzam…. dodac 2 łyżki cukru i pokrusz drożdze na góre posym mąką i do ciepłka

                            tłuszcz rozpuść

                            do mąki… pisze mąkę przesiać ale nigdy nie przesiewałam i wychodzi… dodaj szczypte soli,pozostaly cukier, 2 ŻÓŁTKA i wyrosnięte drożdze, wyrabiasz ręką, wyrabiasz i wyrabiasz i tak dosc chwile
                            najlepiej ciasto gnieść jakbyś coś lub kogoś 🙂 sciskała dłonią
                            na koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiasz i wyrabiasz i wyrabiasz do momentu kiedy ciasto odchodzi ci od dłoni
                            jak masz za suche dodaj mleko jak za bardzo rozlazłe dodaj mąki
                            potem posyp mąką przykryj scierą i do ciepełka
                            to ciasto nie lubi przeciągów i uwielbia ciepło Dla pewności lepiej zaknąc okno 🙂

                            a póżniej to to rozwałkuj wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę ponakłuwaj widelcem wysyp rabarbar posyp obwicie cukrem i posypką
                            a posypka ( nie wiem jak to sie mówi po polskiemu ( ja ze sląska my tu godomy gwarom ) 🙂
                            to tez nic innego jak cukier mąka w skali 1/1 i troche tłusczu by sie kupy trzymało…. zagniecione i posypane po górze 🙂

                            i znów odstawic do ciepłka na troche by podrosło
                            i do piekarnika na 180 stopni
                            jak by co to zapraszam do mnie chetnie zademontruje

                            robie też z tego ciasta i strudle i rogaliki i plecionki i cuda niewidy bo fajnie plastycznie i mozna sie pobawic jak plasteliną 🙂
                            choć wole bawić sie czym innym 🙂

                            a moja mama to ciasto drożdzowe robi tak :
                            drożdze jak wyżej bo tego nie da sie obejść
                            do mąki dodaje maślankę 2 jaja cukier sól masło drożdze i wszystko razem wybełta… oczywiście wszystkie składniki na oko 🙂
                            i zawsze jej wyjdzie… to tak dla lubiących ryzyko tak troche exstrim 🙂

                            smacznego 🙂

                            Ps pytasz o kompot przeciez zawsze można dosłodzić 🙂

                            + fasolka

                            • Re: drożdzowe

                              Rany-zrobiłam swe pierwsze w życiu drożdżowe!
                              Ale mam tylko jabłka.. Niestety. Mogą być?


                              iMat2,7l

                              • Re: drożdzowe

                                Brawo Ahmisa!

                                Ja nie mam drozdzy. Nastepnym razem wyprobuje… I co wyroslo CI? Moja Mama robila drozdzowke z kruszonka i tez bylo smaczne.

                                Ale Cie nosi na koniec tej ciazy! Podziwiam!

                                • Re: drożdzowe – PYTANKO

                                  A jak to wyglada w proporcjach gdy uzywa sie drozdzy sypkich (suchych w takich sloiczkach lub torebeczkach)? Probowalas?? To dawaj te deka(gramy).

                                  Dziekuje slicznie!!!

                                  Tak sie ciesze ze mam przepis na drozdzowke od profesjonalistki! Moja Mama mi dala przepisy ale ona tez z tych co na oko robia (i zawsze jej wychodzi).

                                  • Re: drożdzowe – PYTANKO

                                    jakos bronie od tych sypkich rekami i nogami
                                    jak już musze je wykorzystać bo podkusiło i je kupiłam to z sypkich racuchy robie tez na oko 🙂

                                    + fasolka

                                    • Re: drożdzowe

                                      jabłuszka potrzyj na tarce na grubuch oczkach dodaj cukier cynamon bo chwili odciśnij sok i na ciasto na to jeszcze jeden placek ciasta, posypka i masz gotowy kołacz z jabłkami 🙂
                                      pozdrawiam
                                      Ps fajna pora na robienie ciasta 🙂

                                      + fasolka

                                      • Re: drożdzowe

                                        haha…wyciągnęłam ciasto z piekarnika o…23.30! jestem nienormalna!;)
                                        A zrobiłam tak, że po prostu pokroiłam jabłka na takie plastry, kruszonka i jest pyyyyszne! dzięki!:)


                                        iMat2,7l

                                        • Re: drożdzowe

                                          Hehe… No już pisałam, że je wyciągnęłam o 23.30 z piekarnika
                                          Urosło:) Zrobiłam z masełkiem i jest takie fajne… A drożdże akurat miałam w lodówce, więc czemu nie?:)
                                          ps. wczoraj szef ( niemiec) mojego męża był bardzo zdziwiony, że ja dzwonię o 23.30- że nie śpię-wysoka ciąża itd. jak mój mąż powiedział, że właśnie wyciągam ciasto z piekarnika, to spadł z krzesła!:) natychmiast chciał mnie do telefonu:)


                                          iMat2,7l

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Rabarbar

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general