szklanka ryzu
duza cebula posiekana w drobna kostke
1.3 szklanki bulionu
pol (daje mniej i jest ok) kostki masla
wrzucamy wszystko do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do pieca na 180 stopni na okolo 40-50 minut
i gotowe
wariacja w temacie: zamiast bulionu i masla dajemy puszke mleka kokosowego i polowe puszki wody
mozna dorzucic lyzeczke curry, lodyzke trawy cytrynowej, moze gwiazdke anyzu
11 odpowiedzi na pytanie: ryz, troche inaczej
Brzmi smakowicie.
Powiedz mi czy taki sam czas jest dla ciemnego ryżu?
mniej o czs chodzi, bardziej o absorbcje wody
zobacz, ile trzeba wg przepisu i zastap mleczkiem kokosowym / bulionem / woda
a potem obserwuj
nigdy nie dodawałam masła do ryżu tylko suchy ryż lekko obsmażałam, Twój sposób jest szybszy, muszę spróbować 🙂
Dzięki słońce!!!!!!!
to się podepnę,
ja gotuje w szybkowarze,
ryż, rosół, kurkuma lub curry, włoszczyzna mrożona i gotuje 6 minut,
wychodzi pyszny dobry z dodatkiem jak i sam
A doprawiacie ryż jeszcze jakimiś przyprawami np. oregano, bazylia itd. Tak sobie pomyślałam, że można by trochę poeksperymentować z ryżem?
ja czasami robie tak…
rozgrzewam oliwę na patelni
dodaje 2-3 ząbki czosnku (ale może byc bez)
na to rzucam np….. 2 woreczki ryżu….
pod ręką mam 0,5 bulionu
1 puszke pomidorów krojonych – lub jak nie mam na stanie to uzywam świezych
na początku podlewam ryz bulionem – tak po jednej łyżce wazowej…..
potem dodaje całą puszke pomiodrów…..
sól, piperz oregano, bazylia, jakies chili…
i tak to sobie pyrka na małym ogniu….powolutku
podlewane bulionem – tak ze 20 minut
fajnie wychodzi z jasminowym ryżem
curry lub kurkumą w sumie to to samo i sól
Uwielbiam taki ryż….
Tylko, ze jestem leniwa i zawsze jednorazowo gotuje więcej ryżu, a z tego, co zostaje w lodówce dopiero przygotowuję np. coś podobnego:
smażę cebulę na oliwie, potem czosnek….duuużo czosnku, pomidory/świeże, albo z puszki/ i do tego ryż/już wcześniej ugotowany. Jak potrzeba to podlewam bulionem, a czasem nawet samą wodą i doprawiam – wszystkim co lubię. Mniam 😉
ja to robie z nieugotowanym ryżem…..
ciekawe, czy wyjdzie taki sam – gotowany na gazie w garnku tradycyjnym…i dłużej niż w szybkowarze ofkors
/tylko ile czego mam wrzucić do garnka?/
moje dzieci są ziemniako-żerne… może taki ryż zaakceptują…
Znasz odpowiedź na pytanie: ryz, troche inaczej