Sałatka z ogórków na zimę

Dziewczyny, mam sporo ogórków za dużych do zakiszenia i chciałabym zrobić z nich jakieś sałatki w słoikach. Nigdy tego nie robiłam i pojęcia nie mam jak się do tego zabrać. Macie jakieś sprawdzone i łatwe przepisy?? Myślałam o opcji łagodnej i pikantnej.

Będę wdzięczna za każdy przepis, bo szkoda żeby się ogóry zmarnowały

20 odpowiedzi na pytanie: Sałatka z ogórków na zimę

  1. Ogórki z koprem-moje ulubione
    4 kg ogórków
    1 kg cebuli
    1.5 szkl. posiekanego kopru
    1 szkl. cukru
    2 łyżki soli
    1 szkl. oleju
    1 szkl. octu

    ogórki(nie obierać) i cebulę pokroić w plastry.dodać resztę składników i wymieszać.Odstawić na 4 godz.po tym czasie włożyć do słoików i zawekować(od zagotowania 4-5 min pogotować)

    Ogórki z musztardą sarepską
    zalewa:
    4 szkl. wody
    1 szkl. octu
    40 dkg. cukru
    3 łyżeczki soli
    5 łyżek musztardy
    zalewę zagotować i trochę ostudzić

    ogórki pokroić wzdłuż na 4-6 części(w zależności jak są grube)-ja kroję w bardzo grubą kostkę,bo łatwiej do słoikow włożyć
    zalać ciepłą zalewą i wekować ok 4-5 minut

    • OGóRKI PO MEKSYKAńSKU

      2,5 kg ogórków
      1,5 główki czosnku
      8 łyżeczek oleju
      1 łyżeczka chili
      1,5 szklanki octu 10%
      0,5 kg cukru
      4 łyżki soli

      Ogórki ze skórką pokroić na cząstki i posolić odstawić na 6 godzin. Następnie odlać wodę posypać chili i czosnkiem.
      Zagotować ocet, olej, cukier gorącym polać ogórki i odstawić
      na 12 godzin
      Wkładać do słoików i zalać zalewą. nie pasteryzować.

      • Zamieszczone przez agusek22
        OGóRKI PO MEKSYKAńSKU

        2,5 kg ogórków
        1,5 główki czosnku
        8 łyżeczek oleju
        1 łyżeczka chili
        1,5 szklanki octu 10%
        0,5 kg cukru
        4 łyżki soli

        Ogórki ze skórką pokroić na cząstki i posolić odstawić na 6 godzin. Następnie odlać wodę posypać chili i czosnkiem.
        Zagotować ocet, olej, cukier gorącym polać ogórki i odstawić
        na 12 godzin
        Wkładać do słoików i zalać zalewą. nie pasteryzować.

        chyba dość pracochłonne ale brzmią pyyyyyyyyyyyyysznie a ten czosnek to w plasterki pokroić czy całe ząbki powkładać całe??

        no i podoba mi się że nie trzeba pasteryzować 🙂

        dzięki, pewnie jutro będę robić jak się zaopatrzę w brakujące rzeczy

        Tygrysku, dzisiaj działam Twoje koperkowe dziękuję

        szykujemy się na zimę

        • jak koleżanka przyniosła do pracy to wszystkie były zachwycone smakiem (są dość pikantne) i najważniejsze bez pasteryzacji!

          Czosnek ja kroje na plasterki, co do ogórków to różnie, grubsze plastry lub w cząsteczki.

          Smacznego!! ja też czekam na ogórki

          • Zamieszczone przez agusek22
            jak koleżanka przyniosła do pracy to wszystkie były zachwycone smakiem (są dość pikantne) i najważniejsze bez pasteryzacji!

            Czosnek ja kroje na plasterki, co do ogórków to różnie, grubsze plastry lub w cząsteczki.

            Smacznego!! ja też czekam na ogórki

            I ile wytrzymują w tym słoiku wtedy?

            • Zamieszczone przez majowamama
              czemu akurat na zimę?
              w lato się takich nie jada?
              nie ma nic lepszego niz ogórasek kiszony/korniszonek do grilla 😉

              no tak, ale jednak lubię kilka słoików zostawić na zimę, jakoś tak miło na duszy że latem się je robiło a za oknem śnieg i mróz

              • OGÓRKI PO ŻYDOWSKU
                6 kg ogórków
                1 szklanka octu
                1 szklanka cukru
                2 łyżki soli
                pęczek kopru
                Ogórki obrać, poszatkować. Ocet, sol, cukier i posiekany koper zagotować, zalać ogórki gorącą zalewą i odstawić na 4 godziny, mieszając co jakiś czas. Włożyć do słoików i zawekować.

                • SAŁATKA POZNAŃSKA
                  4 kg ogórków
                  0,5 szklanki octu
                  0,5 szklanki oleju
                  3 łyżki cukru
                  3 łyżki soli
                  40 dkg cebuli
                  70 dkg ugotowanej marchewki
                  natka pietruszki-posiekana
                  koper-posiekany

                  Ogórki obrać, poszatkować. Marchew starkować na grubych oczkach. Wymieszać składniki i odstawić na 3 godziny. Pasteryzować 15 minut

                  • Zamieszczone przez ahimsa
                    I ile wytrzymują w tym słoiku wtedy?

                    jeszcze w maju otwierałam z tamtego roku.

                    • Zamieszczone przez agusek22
                      OGóRKI PO MEKSYKAńSKU

                      2,5 kg ogórków
                      1,5 główki czosnku
                      8 łyżeczek oleju
                      1 łyżeczka chili
                      1,5 szklanki octu 10%
                      0,5 kg cukru
                      4 łyżki soli

                      Ogórki ze skórką pokroić na cząstki i posolić odstawić na 6 godzin. Następnie odlać wodę posypać chili i czosnkiem.
                      Zagotować ocet, olej, cukier gorącym polać ogórki i odstawić
                      na 12 godzin
                      Wkładać do słoików i zalać zalewą. nie pasteryzować.

                      O matko i córko

                      Jakie to GENIALNE!!!
                      Polecam

                      • Sałatka szwedzka

                        4 kg ogórków
                        0,5 kg cebuli
                        30 dag marchewki
                        natka pietruszki
                        3 łyżki soli
                        1 szklanka octu
                        1 szklanka cukru
                        1/3 szklanki oleju

                        Nieobrane ogórki pokroić w grubsze plastry (ok. 4 mm), cebulę w piórka i zasolić. Odstawić na 3 h. Później dodać pokrojoną w plasterki lub startą na grubych oczkach marchewkę, grubo pokrojoną natkę pietruszki i resztę składników. Zostawić jeszcze na min. godzinę (a może stac i całą noc w chłodnym miejscu). Nakładać do słoików, zalać powstałym sokiem i wekować 4-5 minut.

                        • Moje ulubione ogórki z chili:
                          4 kg. ogórków
                          4 średnie cebule
                          2 główki czosnku
                          3 łyżki chili (nie ostrej papryki, tylko chili)
                          sól
                          7-8 łyżek oleju
                          2 szkl. octu 10%
                          0,5 kg. cukru.
                          Wieczorem umyć ogórki, pokroić w kostkę, posolić do smaku i odstawić na noc.
                          Rano odlać sok, dodać chili, olej, pokrojony czosnek i cebulę. Zagotować ocet z cukrem, gorący dodać do ogórków. po 2 godz. wkładać do słoików i wekować ok 15 min.
                          Naprawdę polecam:)

                          • Zamieszczone przez agusek22
                            OGóRKI PO MEKSYKAńSKU

                            2,5 kg ogórków
                            1,5 główki czosnku
                            8 łyżeczek oleju
                            1 łyżeczka chili
                            1,5 szklanki octu 10%
                            0,5 kg cukru
                            4 łyżki soli

                            Ogórki ze skórką pokroić na cząstki i posolić odstawić na 6 godzin. Następnie odlać wodę posypać chili i czosnkiem.
                            Zagotować ocet, olej, cukier gorącym polać ogórki i odstawić
                            na 12 godzin
                            Wkładać do słoików i zalać zalewą. nie pasteryzować.

                            Moje ogóreczki juz zalane zalewą, jutro wkładam do słoiczków. Tylko jakos nie mogę sie przekonać do nie pasteryzowania ich A gdyby jednak je zapasteryzować? Czy cos by im się stało? Czy mogło by to zmienić ich smak?

                            • Zamieszczone przez wronka
                              Moje ogóreczki juz zalane zalewą, jutro wkładam do słoiczków. Tylko jakos nie mogę sie przekonać do nie pasteryzowania ich A gdyby jednak je zapasteryzować? Czy cos by im się stało? Czy mogło by to zmienić ich smak?

                              Nie pasteryzuj
                              Olej podchodzi na górę i pięknie uszczelnia
                              Naprawdę nie ma potrzeby

                              • Niestety skończył mi się w domu olej i zamiast niego dałam oliwę z oliwek, mam nadzieję, że to nie robi róznicy…

                                • Zamieszczone przez wronka
                                  Niestety skończył mi się w domu olej i zamiast niego dałam oliwę z oliwek, mam nadzieję, że to nie robi róznicy…

                                  Myślę, że nie robi
                                  Chodzi o tłuszcz
                                  Właśnie sobie otworzyłam słoiczek
                                  One są chrupiące, pasteryzowanie mogłoby je rozmiękczyć

                                  • Zamieszczone przez ciapa
                                    O matko i córko

                                    Jakie to GENIALNE!!!
                                    Polecam

                                    Super

                                    Zamieszczone przez wronka
                                    Moje ogóreczki juz zalane zalewą, jutro wkładam do słoiczków. Tylko jakos nie mogę sie przekonać do nie pasteryzowania ich A gdyby jednak je zapasteryzować? Czy cos by im się stało? Czy mogło by to zmienić ich smak?

                                    Nie ma takiej potrzeby

                                    • Zamieszczone przez ty-gry-sek
                                      Ogórki z koprem

                                      Ogórki z musztardą sarepską

                                      ad. 1 – zrobiłam 🙂 są smaczne, ale bardzo podobne w smaku do moich po szwedzku. Moje robię w plastry, a te pokroiłam w dużą kostkę. Fajnie wyglądają.

                                      ad. 2 – tez zrobiłam, tylko dałam szklankę więcej wody i 4 łyżki a nie 3 łyżeczki soli. Otworzyłam zaraz na drugi dzień, żeby sprawdzić smak i…. są pyszne! Kroiłam wzdłuż na 4-6 części. Naprawdę polecam, ale mam pytanko: ta musztarda nie chciała mi się do końca rozpuścić i przez to zalewa nie wygląda apetycznie. Czy tak ma być czy coś źle zrobiłam? Ale smak – naprawdę miodzio!

                                      • Zamieszczone przez JustinT
                                        ad. 1 – zrobiłam 🙂 są smaczne, ale bardzo podobne w smaku do moich po szwedzku. Moje robię w plastry, a te pokroiłam w dużą kostkę. Fajnie wyglądają.

                                        ad. 2 – tez zrobiłam, tylko dałam szklankę więcej wody i 4 łyżki a nie 3 łyżeczki soli. Otworzyłam zaraz na drugi dzień, żeby sprawdzić smak i…. są pyszne! Kroiłam wzdłuż na 4-6 części. Naprawdę polecam, ale mam pytanko: ta musztarda nie chciała mi się do końca rozpuścić i przez to zalewa nie wygląda apetycznie. Czy tak ma być czy coś źle zrobiłam? Ale smak – naprawdę miodzio!

                                        cieszę się,że smakują:) jak się przegryzą są jeszcze lepsze 🙂
                                        jeżeli chodzi o musztardę to niestety efekt niezbyt apetyczny,ale właśnie tak się robi(próbowałam robić z musztardą różnych firm i zawsze tak jest) najważniejsze,że są pyszne 😉

                                        • Ja korzystam od lat z przepisu sałatka wychodzi rewelacyjna.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Sałatka z ogórków na zimę

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general