czyli kartoffelsalad
pyszna, dużo radze zrobić, te proporcje na 2 kilo ziemniaków
ziemniaki umyć, ugotować, nie obierać potem, bo młode, pokroić w plastry jak ostygną. Do ziemniaków dowalić:
– 2-3 cebule, posiekane, duszone ok. 20 minut na patelni w 1 szklance wody, 1/4 szklanki octu winnego albo jabłkowego, łyżeczce masła
-3 ogorki konserwowe i jeden kiszony, pokrojone w plasterki
-2 frankfurterki albo tak z 25 cm innej kiełbasy, pokrojone w drobną kosteczkę i usmazone na suchej patelni na chrupiąco
– sos: słoik majonezu wymieszany z jakimś sosem czosnkowym, gotowym, ze słoika, Develey ma taki czosnkowy z ziolami, dobry, do tego wiącha posiekanego kaperku i sól
Wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce nawet na cała noc.
podawałam kiedyś przepis na taką inną ziemniaczaną, z jogurtem greckim i szałwią, ta jest z samym majonezem, trochę mnie to odstraszało, ale jest… lepsza, konkretniejsza w smaku, no dobra, może nie lepsza, ale zupełnie inna 🙂
1 odpowiedzi na pytanie: sałatka ziemniaczana z cebulą w occie
Przegladam ten Twój przepis Madziu:). Na pewno go zrobię,ale jak na razie, dzisiaj zrobię podobna sałatkę ze swojego starego przepisu,bo mi się rzodkiewka zmarnuje
Mój przepis też polecam na upalne dni do jakiegoś kotleta lub bez
ziemniaki ugotowane pokrojone w plastry
rzodkiewka
świezy ogórek
koper
majonez
sól
Znasz odpowiedź na pytanie: sałatka ziemniaczana z cebulą w occie