Świąteczne mazurki

Dziewczyny, znacie jakiś prosty, szybki przepis na mazurka.

9 odpowiedzi na pytanie: Świąteczne mazurki

  1. 1 kg mąki
    4 żółtka
    1 szklanka śmietany
    1 proszek do pieczenia 400 g margaryny

    zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm, brzegi zaginany i smarujemy białkiem, przyklejamy.
    pikujemy widelcem.
    220 st. na 10 minut.

    zaraz poszukam na forum, bo rok temu był taki wątek

    • Zamieszczone przez BADD(**)
      1 kg mąki
      4 żółtka
      1 szklanka śmietany
      1 proszek do pieczenia 400 g margaryny

      zagniatamy, rozwałkowujemy na grubosć 10 cm, brzegi zaginany i smarujemy białkiem, przyklejamy.
      pikujemy widelcem.
      220st. na 10 minut.

      no to jest dokładnie ten spód który ja piekę choć ja go wałkuje na ok 10 mm;)… Ale to tylko spód – czasochłonne jest gotowanie kajmaku – ja gotuję z prawdziwego mleka;
      1 l.mleka, po zagotowaniu wsypujesz kg cukru i gotujesz…i gotujesz…i gotujesz… Aż puszczona na talerzyk kropla nie spływa mimo pozycji pionowej talerzyka, wówczas szybko mieszasz z przygotowaną wcześniej masą;

      16 dkg margaryny
      10 dkg cukru pudru i 2 łyzkami kakao

      i szybko zalewasz spody…szybko zdobisz…bo to zastyga w mgnieniu oka…

      i gotowe..

      to mi przypomniałaś… BADD…było no było;)

      • Polecam wszystkim od lat wypróbowany sposób na szybką masę krówkową do mazurka. Źródłem była jakaś gazeta bądź program telewizyjny zbytnio już nie pamiętam. Mianowicie w niewielkiej ilości tłustego mleka i śmietanki kremówki moczyło się krówki przez 30 minut a potem na wolnym ogniu w kąpieli wodnej rozpuszczało aż powstała jednolita masa.

        • Ja drugi rok z rzędu robię pyszność fistaszkowo-czekoladową 🙂
          Jak ktoś lubi połączenie smaku słodkiego i słonego to polecam!
          Oto dzisiejsze moje dzieło..

          • jak zawijacie boki, ze one sie podczas pieczenia nie zlewają? Doklejacie dodatkowe paski? Bo ja zawijam z tego co wytnę boki i to mi się odkleja i równa z reszta ciasta… A na zdjęciach teraz widzę,że ciasto osobno, a do ciasta jest doklejony taki wałeczek, dobrze widzę? I ten wałeczek też widelcem?

            • Daga, ja doklejam paseczek obramówkę właśnie. I jego widelcem nie traktuję 😉

              • odkopuję bo to już za chwilę do roboty trzeba się będzie brać

                • Zamieszczone przez kaktus…
                  no to jest dokładnie ten spód który ja piekę choć ja go wałkuje na ok 10 mm;)… Ale to tylko spód – czasochłonne jest gotowanie kajmaku – ja gotuję z prawdziwego mleka;
                  1 l.mleka, po zagotowaniu wsypujesz kg cukru i gotujesz…i gotujesz…i gotujesz… Aż puszczona na talerzyk kropla nie spływa mimo pozycji pionowej talerzyka, wówczas szybko mieszasz z przygotowaną wcześniej masą;

                  16 dkg margaryny
                  10 dkg cukru pudru i 2 łyzkami kakao

                  i szybko zalewasz spody…szybko zdobisz…bo to zastyga w mgnieniu oka…

                  i gotowe..

                  to mi przypomniałaś… BADD…było no było;)

                  Przepraszam za offtop na początku, ale Twój podpis mnie zniszczył, musiałam zrobić kawę! 🙂

                  A mazurka nigdy nie piekłam. Może na te święta się skuszę, tak szybciochem 🙂

                  • Zamieszczone przez BADD(**)
                    1 kg mąki
                    4 żółtka
                    1 szklanka śmietany
                    1 proszek do pieczenia 400 g margaryny

                    zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm, brzegi zaginany i smarujemy białkiem, przyklejamy.
                    pikujemy widelcem.
                    220 st. na 10 minut.

                    zaraz poszukam na forum, bo rok temu był taki wątek

                    Jaka ta smietana ma byc? Slodka?

                    Znasz odpowiedź na pytanie: Świąteczne mazurki

                    Dodaj komentarz

                    Angina u dwulatka

                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                    Czytaj dalej →

                    Mozarella w ciąży

                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                    Czytaj dalej →

                    Ile kosztuje żłobek?

                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                    Czytaj dalej →

                    Dziewczyny po cc – dreny

                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                    Czytaj dalej →

                    Meskie imie miedzynarodowe.

                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                    Czytaj dalej →

                    Wielotorbielowatość nerek

                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                    Czytaj dalej →

                    Ruchome kolano

                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                    Czytaj dalej →
                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                    Logo
                    Enable registration in settings - general