Forum: Książka kucharska
Sekcja: Tłusty czwartek
POMOCY! Szukam prostych przepisów na pączki i chrusty [mój pierwszy wypiek]
Potrzebuję pilnie prostych przepisów na pączki i chrusty!
To będzie mój pierwszy wypiek, więc proszę o sprawdzone i w miarę łatwe przepisy. Dziękuję.
11 odpowiedzi na pytanie: POMOCY! Szukam prostych przepisów na pączki i chrusty [mój pierwszy wypiek]
Bardzo proszę:
Favorki:
20 dek maki
3 żółtka
szczypta soli
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
10 dek cukru pudru do posypania + wanilia
tłuszcz do smaznia
Mąkę zamieszać ze śmietaną, dodac żółtka, sól proszek, wymieszać razem na stolnicy, ugnieść na jednolita masę, gęstośc ma przyponinać ciasto kluskowe, ciasto porządnie sprac, wałkować na cienko, jak najmniej podsypywać mąka, pokroić na paski szerokość 3 cm długości 15 cm, po skosie najlepiej bo ładniej wygląda, przekroiść w środku i zawinąć,
nagrzeć tłuszcz sprawdzić cze ma odpowiednią temeraturę i smażyć z obu stron na rumiano.
Pączki
0,5 kg mąki
5 dek drożdzy
5-10 dek cukru
0,25 litra mleka
6 żółtek
szczypta soli
5 dek masła
wanilia,
skórka z cytryny + sok
0.5 kieliczka spirytusu
tłuszcz do smażenia,
cukier puder do posypania
zrobić zaczyn z drożdzy 1 łyżki cukru, trochę mleka i trochę mąki, ma mieć gestość śmietany, pozostawić do wyrośniecia,
utrzeć zółtka z cukrem, dodac spirytus, skórkę z cytryny i sok, resztę mleka, wanilię,
pamiętac nalezy aby nie dawac rozczynu na sól,
mleko temeratura max 34 stopnie nie dawac zimnego bo długo wyrasta, wyrośnięty rozczyn, dodać do maki później utarta masę, ugniatać ciasto w garnku albo misce, aż zacznie odchodzić od ręki, dla malo wprawionych może to trwać nawet 30 minut, rozpuścic masło, nie zagotować, i po trochu dodawać, i wymieszać, wyjąc z garnka sprać ciasto, posypać garnek w srodku mąka wlożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia
gdy wyrośnie na stonie rozciągnąc i wycinać kółka pozostawić do wyrośnięcia, po wyrośnięciu nakładąc na połowę z nich marmoladę i sklelać bardzo dokladnie i znów zostawić do wyrosięcia,
rozgrzać olej i wrzucac góra do dołu,az się zarumienią ładnie, i przewracac na druga strone i gotowe
życze powidzenia.
PĄCZKI
SKŁADNIKI:
5 szklanek mąki pszennej ( przesianej )
1 łyżeczka cukru ( do drożdży )
1 łyżka cukru ( do żółtek )
pół opakowania margaryny
3 całe jajka
2 żółtka
1 paczka drożdży
marmolada twarda
3 łyżki octu
szczypta soli
cukier puder do posypania
5 paczek smalcu
1 szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki oraz połową letniego mleka. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Całe jajka i żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli. Do przesianej mąki dodać resztę mleka, rozczyn, margarynę rozpuszczoną i ostudzoną oraz utarte jaja i ocet. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu żeby podwoiło swoją objętość. Potem nabierać łyżką ciasto i kłaść na nim po trochę marmolady i zawinąć, żeby marmolada nigdzie nie wychodziła. Rozpuścić cały smalec i jak będzie gorący to wrzucać do niego pączki. Piec na złoty kolor a po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
SMACZNEGO !
pączki
80 dkg ziemniaków
1 kg mąki
3/4 szkl. cukru
4 całe jajka
10 dkg drożdży
2 łyżki mleka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki octu
szczytpa soli
Ziemniaki gotujemy bez soli(najlepiej dzień wcześniej) i mielimy.
Drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru i rozetrzeć.
Żółtka ubić z cukrem i dodać przesianą mąkę.
Mleko podgrzać(lekko ciepłe) i dodać do drożdży.
Margarynę rozpuścić
drożdże wlać do mąki(musi chwilę wyrosnąć) i dodać resztę składników
Ciasto wyrobić w miarę szybko,jak będzie odchodziło od miski, zostawić do wyrośnięcia.
pączki najlepiej robić średniej wielkości, zbyt duże nie dopiekają się w środku
najlepsze z dziką różą 😀
co to znaczy?
Ja wczoraj zrobilam paczki wg przepisu E. Wachowicz. Widac, zem niewprawna w tworzeniu tego typu rzeczy, bo wyszly jako tako. Glownie z tym ciastem mialam problem, nie chcialo odchodzic od reki…
Jak nie spierzesz (zbijesz, zlejesz, uwalisz :D) ciasta to nie będzie pęcherzyków i chrust nie będzie leciutki i chrupiący.
Ja walę kulę ciasta z całej siły wałkiem (dobrze, że na parterze mieszkam ), jak kula się rozpłaszczy to składam ciasto na pół i jeszcze raz na pół i znowu walę wałkiem i tak z 15 minut, najlepiej myśleć o kimś, kto Cię na maksa ostatnio wkurzył
a ja po cichutku mikserkiem ze spiralnymi koncóweczkami miksuję sobie tak długo az się pojawią pęcherzyki 😉
nie odchodzi od reki bo jest nie wyrobione, trzeba tak długo wyrabiac az odejdzie, no chyba ze jest zbyt luźne, to wówczas trzeba mąki troszkę dosypać
ja pączki robię od 25 lat 😀 i nie ma mocnych aby nie wyszły, człowiek po tylu latach wie czego ciastu brakuje jak tylko na nie popatrzy,
a pączków z ziemniakami jeszcze nie robiłam.
moniah24 – a Twoje pączki mają tylko 1 łyzka + 1 łyżeczka cukru??
mój przepis na fyszne faworki 😛 mniam mniam
Tak bo potem jak je upiekę i już wystygną to całe obtaczam w cukrze pudrze i to wystarczy.
Do pączków nie powinno się dodawać zbyt dużo cukru ponieważ jak będziesz je piec to wtedy będą się bardzo szybko przypalać.
Pozdrawiam
moniah24
Znasz odpowiedź na pytanie: POMOCY! Szukam prostych przepisów na pączki i chrusty [mój pierwszy wypiek]