Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)

Pysznośći. Polecam na święta! 🙂

Składniki:
1/2 kg maku
1/2 kg cukru pudru
8-10 jaj
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (miseczka): rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały, daktyle, śliwka kalifornijska

Przyrządzenie:
mak sparzyć, a nawet podgotować
2 razy go przemielić przez maszynkę
cukier puder ubić z samymi żółtkami
ubić na sztywno białka
do żółtkowej masy dodać skręcony mak, proszek do pieczenia, bakalie oraz ubitą pianę z białek
wrzucić do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy
piec około godziny w średnio gorącym (180st.) piekarniku, bez termoobiegu.
[U]
Polewa:[/U]
6 łyżek cukru
1/3 kostki masła
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
do gotującej się wody dodac pozostałe składniki i mieszając trzymać na ogniu ze 3 minuty

Po wystygnięciu można przełozyć torcik kremem czekoladowym lub czekoladowym alkoholizowanym 😉

Pyszności.
Smacznego 🙂

Jak się dokopię, będzie zdjęcie środka 🙂
Na razie mam w całości. Wygląd a’la mazurek bo był ostatnio robiony na Wielkanoc 😀

20 odpowiedzi na pytanie: Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)

  1. drukuje i bede robic 🙂

    • To ten!!
      Dodaje do masy aromat rumowy (ciotka zawsze migdalowy) i zamiast polewy czekoladowej dawalysmy lukier cytrynowy.

      • Zamieszczone przez dorotka1
        drukuje i bede robic 🙂

        Ja też, ja też szukałam czegoś niebanalnego z makiem!

        • Zamieszczone przez JoannaR
          Pysznośći. Polecam na święta! 🙂

          wow wow wow!!! robię to na swiętawłasnie mój dawny torcik opierał się przede wszystkim na jajach.Do ciasta dużo jaj jak i do kremu jaja były podstawą

          • A gdzie go przechowywać? W lodówce, czy niekoniecznie?
            Można dać gotowy zmielony i przyprawiony mak z puszki?
            I pytanie od niedoświadczonej – będzie to się trzymało jak nie ma mąki?

            • Zamieszczone przez Kasiasta
              A gdzie go przechowywać? W lodówce, czy niekoniecznie?
              Można dać gotowy zmielony i przyprawiony mak z puszki?
              I pytanie od niedoświadczonej – będzie to się trzymało jak nie ma mąki?

              Powiem tak.
              Robiłam z tej gotowej masy makowej też. I zdecydowanie lepszy jest z maku suchego. Znaczy od początku 🙂 Ale wychodzi, jest ok. Jeśli chcesz, spróbuj zmiksować same żółtka z 1/4 może cukru (bo sama masa makowa jest słodka) i do tego dodaj ubitą na sztywno pianę. Daj 2 jaja więcej, bo ciasto trzyma właśnie ta piana z białek 🙂
              Nie trzeba mąki 🙂

              • moja mama taki robi ale przekłada kremem (karpatkowo-kawowym albo przechowym)

                • mama robi z maku gotowego
                  też pycha

                  • Polecam taki mak:

                    Takiego uzywam, bo nie mam czym mielić ziarnistego. Jest super. Kupuję w najblizszym spozywczym, w Auchanie też widziałam.

                    • Zrobiłam i mimo faktu że mi siadł to smakowo i wizualnie był świetny!

                      • Chamstwo, no!!!! mam ślinotok a dietę uskuteczniam;)

                        • Zamieszczone przez ahimsa
                          Chamstwo, no!!!! mam ślinotok a dietę uskuteczniam;)

                          to tak jak ja…

                          • Zamieszczone przez gryzelda
                            to tak jak ja…

                            Ja zacznę jak powyjadam wszystkie świąteczne słodkości

                            • No i po co ja tu zaglądałam???;)

                              • szukałam:)

                                znalazłam

                                mam zamówienie…ciekawe jaki będzie!

                                • Ale mam smaka…

                                  • Zamieszczone przez zuzelka83
                                    Ale mam smaka…

                                    ja to nawet nie zjem…………..

                                    ale Ty Zuz zjedź i za mnie kawałek 🙂

                                    kiedy robisz?

                                    • ale fajny, lubię takie
                                      sama wielokrotnie robilam tzw. makowiec na kruchym spodzie, z żydowskiej ksiażki kucharskiej. Na cienkim blacie z kruchego ciasta kilkucentymetrowa warstwa maku robiona na zasadzie bezy- białka ubite z cukrem do tego sparzony i zmielony mak, piecze się normalnie w 180 stopniach, ciasta się wczesniej nie podpieka.

                                      Jest pyszne, a jak już wyczaiłam suchy mielony mak, który wystarczy tylko zalać wrzącym mlekiem, to już wogle łatwizna 😀

                                      od jakiegos czasu nie robię, chyba wrócę… rodzinie się przejadlo, bo pierwszy raz robiłam- to był mój debiut w dziedzinie ciast, ale taki prawdziwy, i pierwsza książka kucharska, ech- jak miałam niecałe 14 lat 🙂

                                      • kiedyś robiłam,ale nic z makiem mi nie wychodzi, za to serniki

                                        • Widzę fajny przepis 🙂 Święta się powoli zbliżają i przepis się przyda na pewno 😉

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Torcik makowy czyli to co najlepsze z makowca :)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general