Sobie mysle, że byl nawet ten temat kiedys poruszany, ale tyle sie w swiecie zmienia…. 😉
Co dobrego polecacie?
Chili chwaliła Globale, ale firma mi obca zupelnie, co maja takiego, czego nie maja inne? Trzeba je czesto ostrzyc?
Brakuje mi jednego nozyka takiego pomiedzy nozem szefa, a obierakiem i tak szukam, szukam, a zdecydowac sie nie moge…
Fiskarsy mam dwa, zwilingi mam dwa. Niezłe, ale nie cudowne.
26 odpowiedzi na pytanie: Trochę o nożach :)
ja jeszcze przeszlam przez sabatiery – oczko nizej od globala – do dzisiaj uzywam
no ale od kiedy sprobowalam globala przepadlo.
zboczency mowia ze ostrzyc powinno sie codziennie
ja ostrze jak musze nacisnac w pomidorka albo nie tnie jak brzytwa pregi wolowej 😀
Mam berghoffa i chwalę sobie. Ostrzę w identycznych przypadkach jak Chilli.
O rety.
To ja swoich nigdy nie ostrzylam, bo nie mam czym…
Moze tu jest sedno :p
To jeszcze glebiej podraze:
Czy zeby noz byl dobry musi byc z jakiejs okreslonej stali (jakiej?), czy wszystko zalezy od wykonania?
Chilli, masz takiego sredniaczka w swoim pakiecie?
Tak ok. 15 cm?
Pokazesz?
Sie kurka do jednego noza nastrajam i nastroic nie moge 🙂
Ja bym chciala zeby on wszystko za mnie robil.
Nie musi byc piekny ani pasowac do innych, to mi wisi ;).
Te globale jakiej produkcji?
No i jeszcze zapytam wobec tego czym ostrzycie?
globale som japonskie
uzywa tego polowa kucharzy na swiecie
bo sa w miare niedrogie jak na noze pro
geialnie wywazone
niezniszczalne
ostrzalke mam z ikei
lubie bardzo ostry noz
a i mlode od nowosci ucza sie standardow ostrych nozy
15cm mam akurat sabatiera i go niemal nie uzywam
brakuje mi noza do filetowania takiego elastycznego ale nie moge trafic w milej oku cenie
mój M do takowych należy
mamy coś podobnego – znaczy inny katy ostrzenia inne bo 20 i drugi 25 stopni – u mnie to M wybiera noże i je ostrzy ja użytkuję.
Ze stali odpowiedniej musi i wykonanie też. Za lepszy nóż wiadomo że się więcej zapłaci.
I najlepiej kupować pojedyncze a nie w kompletach
do filetowania mamy z ikea jest okej jeśli idzie o jakość zrobienia
bardzo przepraszam ale jakoś mało po polsku piszę – jeszcze jestem wczorajsza
a tu roznie – bo pojedynczy global potrafi kosztowac 600pln a komplecik 5szt 1500pln
ale osobiscie tez czyham na pojedyncze sztuki – jak ktos przywiezie skads i tanio puszcza na all
grube walentynki
polecam IKEA
a z noży mam komplet taki codzienny z duki, kilka pojedynczych no name
i ulubiony męża mego – ceramiczny, ten to wszystko tnie prócz kości
Jeszcze tylko jednego szukam. Takiego szefa kuchni z dziurkami.
też o nim pisałam
ten jest taki
ale rozumiem, miałam w ręku globale – fajnie się nimi tnie
hmm maluczki wyszedł – eh idę stąd bo nie ogarniam podstaw
Moze masz jakies miejsca, gdzie mozna kupic oryginalny, pojedynczy sredni global?
Co Wy tak filetujecie?
Nigdy nie zauwazylam braku noza do filetowania….. Ups, raz na swieta do zrobienia dziury na farsz w schabie 😉
stwierdzam że jestem laikiem zupełnym w kwestii nożowej…..
nie powiem co mam….
bo to w tym miejscu wstyd normalnie….
stwierdziłam jednakowoż że mam noże do dupy…..
tępe są jak tabaka w rogu…..
Ostatnio zakupiłam komplet łącznie z obieraczką. No kocham je 😉
Ale… ja niestety nożami notorycznie rzucam (nie żeby specjalnie, wszystko w stronę podłogi ;)…). Na 5 noży ceramicznych, jakie posiadam już 3 mają obite końce… Ale i tak tną genialnie 🙂
wpadnij do mnie M ci na ostrzy
ostrzy całej rodzinie, na wsi już 3 osobom 😀
sąsiadki znajome przyjeżdżają z noża a potem mówią zaproś sąsiada – przywiozłam do jedzenia to i tamto
tylko powiedz by ostrzałki wziął
łososia między innymi
Ryby filetowane kupuje, kurczaki podzielone, z wieprza tylko szynke.
W sumie chyba nic do filetowania nie mam.
My ryby w całości, ale to mąż filetuje Na razie nie narzeka, więc dedykowanego noża nie dostanie
u mnie ryby w większości całe, kurczaki często też i z reguły 2 razy w roku żywca
u mnie też M filetuje ja nie znoszę
Ja nie umiem
Znasz odpowiedź na pytanie: Trochę o nożach :)