Wlasnie z serwisu mniam mniam dostalam przpesi na bardzo ciekawa zapiekankę wydaje mi sie być łatwa i smaczna 🙂 Moze ktos sprobuje a moze ja bede pierwsza:)
[całe, usmażone jajka w zapiekance to bardzo fajowa sprawa]
czas: 60 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 4-6
koszt: niedrogie danie
kalorie: sporo
7-8 ziemniaków średniej wielkości – czyli około kg
dwie spore garście pieczarek, albo może i trzy
dwie cebule średniej wielkości
6 jajek
kawałek boczku lub wędzonki lub kiełbasy jałowcowej – około 10 dag
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
szklanka startego, żółtego, najlepiej ostrego sera
masło do wysmarowania naczynia
Ziemniaki obieram, myję dokładnie i kroję na plastry o grubości około 0,5 cm.
Gotuję je na parze do średniej miękkości (można je również ugotować w wodzie).
Kiedy ziemniaki się gotuję obieram pieczarki i kroję je na niezbyt cienkie plastry, podobnie czynię z cebulą.
Wędzonkę kroję na cienkie i długie kawałki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę, smażę na bardo dużym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty, dodaję pieczarki i smażę przez kilka minut często mieszając – cebula powinna się zeszklić, a pieczarki zezłocić – raczej będą pyszniejsze, jeśli nie pozwoli się im gotować we własnym sosie.
Do patelni dorzucam wędzonkę i smażę 2-3 minuty, aż płyn całkowicie odparuje. Pieprzę i solę (ale ostrożnie, zwykle mięso wędzone jest mocno słone).
Spore naczynie żaroodporne smaruję połową masła, układam w nim warstwę ziemniaków, solę, delikatnie pieprzę, następnie kładę całą porcję grzybów z wędzonką.
Przykrywam połową pozostałych ziemniaków. Na nie ostrożnie wbijam surowe jajka, uważając, by żółtka pozostały w całości. Solę, pieprzę, przykrywam warstwą ziemniaków.
Całość posypuję startym serem i na wierzch kładę kilka wiórków pozostałego masła. Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – po około 25-30 minutach jest gotowa.
Podaję z mnóstwem zielonej sałaty i jeszcze większą ilością kefiru.
Smacznego jak sprobujecie to niech ktos cos napisze:))
Dorota i Zosia <16.07.2003.>
4 odpowiedzi na pytanie: Zapiekanka
Re: Zapiekanka
Smaczniutkie… bardzo 🙂 Pozdrowionka.
fr_ania
Re: Zapiekanka
Super ze smaczna to teraz ja to sprobuje kompletnie zapomnialam o tym przepisie…sa jakies elementy przepsiu ktore zmienilas?:)
Dorota i Zosia <16.07.2003.>
Re: Zapiekanka
Zamiast boczku była zwykła kiełba, a zamiast oliwy – olej. Po prostu to miałam pod ręką. Poza tym nie starczyło mi ziemniaków na ostatnią warstwę, więc dałam tylko ser. U mnie w domku i tak same głodomory, które zjedzą wszystko, byleby mięsko jakieś było 🙂
Dzięki za przepis, jak będziesz miała jeszcze cosik takiego, to bardzo chętnie skorzystam. Pozdrowionka.
fr_ania
Re: Zapiekanka
Naprawde pyszna, polecam. Tylko poptrzymałam troche za długo w piekarniku i jaja były bardzo twarde, ale pyszności
Kaska i Mikołaj 18.09
Znasz odpowiedź na pytanie: Zapiekanka