Znacie,robiłyście?Ciekawa jest ja przyznam że nie jadłam i nie robiłam nigdy:)
Złocista zupa cytrynowa
Składniki (6 porcji): 3 cytryny, 1 litr wywaru drobiowego (może być instant), 0,5 litra śmietanki 30 proc. 1/2 szklanki ryżu, czubata łyżka mąki, do smaku: sól, pieprz i sparz wrzątkiem.
Przygotowanie: Wywar zagotuj (jeżeli przygotowujesz z kostki, postępuj według przepisu, tak aby otrzymać litr wrzącego wywaru). Opłucz ryż i dodaj do wywaru. Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu. Energicznie wymieszaj śmietanę z mąką. Uważaj, aby nie było grudek. Pod koniec gotowania wywaru dodaj śmietanę zagęszczoną mąką i gotuj jeszcze 4-5 min. Zdejmij z ognia.
Cytryny porządnie wyszoruj. Z jednej obierz skórkę i pokrój ją w cieniutkie paseczki. Drugą pokrój w cienkie plastry. Trzecią rozetnij na pół. Z obranej i rozciętej wyciśnij sok (usuń pestki). Do lekko przestudzonego wywaru dodaj sok i paski skórki. Wymieszaj. Ponownie doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z plasterkami cytryny.
4 odpowiedzi na pytanie: Zupa cytrynowa
Jadłam.
Zdecydowanie nie mój smak.
Przełknęłam jedną łyżkę i i tak byłam o jedną łyżkę lepsza niż dzieci.
robie, ale troche inaczej
podaje w malych ilosciach, bo dosc intensywny ma smak
lubie, ale – jak juz pisalam – w malych ilosciach
smaczna jako wstep do jakiegos ciezszego egzotycznego dania (podalam kiedys z kuchnia libanska i bylo OK)
smak cytryny uwielbiam, ale najbardziej smakuje mi w slodyczach (tarta cytrynowa) albo z… ups… alkoholem;)
to tak jak i ja
zrobiłam, nawet coś tam spróbowałam i już nigdy nie zrobiłam
Dobrze że zapytałam!
Znasz odpowiedź na pytanie: Zupa cytrynowa