nie wiem czy juz kiedys to tu dawalam
ale sezon w pelni to polecam
przepis wziety z mniammniam.pl
rewelacja
inne u mnie nie ida a ta schodzi blyskawicznie
składniki
kawałek dyni – około 0,7 kg
duża cebula
kawałek korzenia imbiru – 3 cm
4 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony, czarny pieprz
sól
do dekoracji:
garść uprażonych pestek dyni
gęsta, kwaśna śmietana – kilka łyżek
sposób przygotowania
Dojrzałą dynię przekrawam na pół, usuwam włóknisty środek z pestkami, obieram, a miąższ kroję w kostkę o boku 1,5 cm – powinno go być około 4 szklanek.
Imbir obieram i ścieram na tarce.
Cebulę obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i podsmażam w niej najpierw cebulę, potem dodaję imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażę mieszając, po czym zalewam wywarem z jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i przykrywam. Z
ostawiam na małym ogniu 15 minut.
Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka.
Całość miksuję, przyprawiam solą i pieprzem, rozlewam do talerzy, a każdą porcję dekoruję sporym kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni.
autorem przepisu jest Grzegorz Ostrowski
osobiscie jesli widze ze towarzystwo chetne na wiekszy gar to smietane daje bezposrednio do zupy w garnku po zdjeciu z ognia
10 odpowiedzi na pytanie: zupa z dyni z imbirem
A ja właśnie myślałam nad innymi zupami, niż te co zwykle robię)
Fajnie! Dom imbiru jestem uprzedzona ale może tu będzie ok?;)
naprawde jest pyszna
można dac tez mielony (tak ze dwie czubate lyzeczki na moj smak) jak nie ma pod ręką świeżego
w czwartek robilam ( w koncu sezon w pelni, nie? )
tyle ze dynie w kostkach, cebule i jedno zilone jabko ulozylam na blaszce i zapieklam w piekarniku przed wmiksowaniem do zupy (jakis taki kaprys mialam)
uwielbiam dynie!
jak sezon sie nie skonczy do przyszlej soboty, to znowu zrobie:)
Właśnie ugotowałam. Jest pyszna:) I jak pachnie… Mmmmm… 🙂
ja robie bez imbiru i tez wychodzi super. wiec mozna.
chociaz nastepnym razem sprobuje wrzucic i zobacze co sie stanie 😉
no to ja gotuje rosol, a dynie kroje na pol, troche oliwki na kazda z polowek, zakrywam folia i pieke do miekkosci. potem usuwam pestki, a reszte (bez skorki) miksuje z rosolem. wrzucam tez i do tego ugotowana w rosole marchew, pietruszke, seler. (ale nie miecho) czasem tez czerwonego, slodkiego, ugotowanego ziemniaka dodaje.
i tez z pestkami i smietanka 🙂
Zupa przepyszna 😀 I ta aksamitna konsystencja Nie dodałam pieprzu, bo przez imbir i tak wystarczająco pikantna. I do gara od razu śmietanę 🙂 I imbir smażyłam z cebulą na maśle – razem, bo razem “pokroiłam w drobną kostkę” w blenderze 😀 uwielbiam to urządzenie
nigdy nie robiłam zupy z dyni ani nie jadłam… (wstyd) chyba trzeba spróbować
Zrobilam i jem…hmmm pyszna, ale z podanych proporcji wyszła za mało gęsta i zbyt imbirowa (wsypałam dwie płaskie łyzeczki, bo tylko taki miałam).
Zrobilam w niedzielę zupę ale jakoś nam nie podeszła chyba z dużo imbiru wsypałam nie wiem Ogólnie jakas nie smaczna 🙁
Znasz odpowiedź na pytanie: zupa z dyni z imbirem