Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest jedną z rzeczy, których maluch wyczekuje najbardziej w związku ze swoim wielkim dniem, a wszystkim cieknie ślinka na myśl o czekających ich pysznościach, które zostaną podane zaraz po dmuchaniu świeczek. Tort nie musi być przeładowany cukrem i niezdrowy. Podpowiadamy przepisy na pyszne torty urodzinowe, które z łatwością upieczesz samodzielnie.

Zobacz przydatne akcesoria do tortów>>>>

Tort urodzinowy dla chłopca z czerwonej fasoli

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli,
4 jajka,
2 banany,
3 łyżki prawdziwego kakao,
3/4 szklanki ksylitolu,
łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
3 łyżki oleju

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady,
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Wyjmij fasolkę z puszki i dokładnie ją opłucz. Wrzuć ją do dużej miski lub garnka. Dodaj jajka, kakao, olej, banany, sodę (lub proszek do pieczenia) i ksylitol. Zblenduj całość. Fasola musi być dobrze rozdrobniona, cała masa powinna mieć aksamitną konsystencję bez grudek. Całość przelej do formy tortowej. Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz przez około godzinę, patyczkiem sprawdzaj czy ciasto jest nadal mokre w środku – gdy będzie całkowicie suchy to znak, że ciasto jest upieczone.

Czekoladę rozpuść w garnuszku. Polej nią ostudzone ciasto. Posyp całość wiórkami kokosowymi i pozostaw do zastygnięcia.

Bezowy tort urodzinowy dla dziewczynki

Składniki:

6 białek,
odrobina soli,
400 g ksylitolu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Polewa:

tabliczka białej czekolady

Sposób wykonania:

Dokładnie oddziel białka jajek od żółtek. Dodaj sól i ubij białka na gęstą, sztywną pianę. Następnie stopniowo, po jednej małej łyżeczce dodaj ksylitol. Poprzednia porcja musi być dobrze rozpuszczona, zanim włożysz kolejną. Następnie dodaj sok z cytryny i skrobię. Ubijaj jeszcze przez około 2-3 minuty.

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysuj kształt okręgu. Następnie wypełnij go pianą z białek, staraj się trzymać wyrysowanych granic. Zrób w ten sam sposób drugą sztukę bezy. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Piecz przez półtorej godziny. Nie otwieraj piekarnika w międzyczasie! Pozostaw bezę do wystygnięcia, najlepiej przez całą noc.

Truskawki zblenduj na gładką masę. Nałóż powstały sos na pierwszą warstwę bezy, przykryj całość drugą. Białą czekoladę rozpuść w garnuszku i polej nią wierzch tortu. Pozostaw do zastygnięcia.

Marchwiowy tort urodzinowy dla dziecka

Składniki:

pół szklanki cukru,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 szklanka oleju,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
3 duże starte marchewki,
10 suszonych śliwek,
10 suszonych brzoskwini,
rodzynki,
migdały

Polewa:

1 opakowanie gęstego jogurtu greckiego,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżeczka miodu

Sposób wykonania:

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę i resztę suchych składników. Pod koniec wlej olej i dodaj starte marchewki. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką. Dodaj bakalie, przemieszaj całość raz jeszcze, przelej do formy. Piekarnik nastaw na 180°C, piecz przez 55 minut.

Wystudź ciasto i posmaruj dokładnie jogurtem greckim wymieszanym z miodem i sokiem z cytryny. Pozostaw do zastygnięcia.

[zdjęcie główne: giphy.com]