Tuńczyk w ciąży i podczas karmienia piersią

Świeży tuńczyk nie jest u nas zbyt popularną rybą. A szkoda, ponieważ polędwica z tuńczyka jest prawdziwym przysmakiem. Potencjalnych smakoszy odstrasza jednak jej cena oscylująca wokół 80-100zł za kilogram. Polacy chętnie za to sięgają po tuńczyka w puszce. Na stałe wpisał się w jadłospis osób ćwiczących, ze względu na swoje doskonałe wartości odżywcze. Jakie one są? Czy jest to zdrowa ryba? Czy tuńczyka można jeść w ciąży?

Tuńczyk to ryba pochodząca z rodziny makrelowatych. Można ją spotkać głównie w ciepłych, tropikalnych wodach Atlantyku i Pacyfiku, ale niektóre odmiany upodobały sobie również zimne Morze Północne i Morze Barentsa. Największy z tuńczyków, gatunek błękitnopłetwy, osiąga wagę nawet 700 kilogramów! Jest nie tylko największy, ale również i najdroższy, ponieważ kilogram jego mięsa może kosztować nawet 500 dolarów.

Tuńczyka łowiono już w starożytności. Przez stulecia towarzyszył ludziom, a dziś w wielu regionach nadal stanowi ważny element codziennej diety.

Tuńczyk: właściwości

Tuńczyk, jak każda inna ryba, zwiera w swoim składzie kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Są one niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu, który nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie, pomimo tego, że są one mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Z uwagi na to należy dbać, by codzienna dieta dostarczała produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, a ryby są jednymi z nich. Kwasy omega-3 i omega-6 wspierają prawidłową pracę mózgu. Obniżają poziom złego cholesterolu, zapewniając jednocześnie dostawę tego dobrego. Chronią układ krwionośny i wspierają pracę serca. Zapobiegają miażdżycy i tworzeniu zakrzepów.

Tuńczyk jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka. W 100 gramach ryby jest go około 25 gramów. Oprócz tego tuńczyk zapewnia dostawę witamin B3 i B12, a także witaminy D3. Jest bogaty w żelazo i wapno. Zawiera także potas i fosfor.

Tuńczyk w ciąży

Spożywanie tuńczyka nie jest zalecane kobietom w ciąży. Może to dziwić ze względu na właściwości odżywcze tej ryby, warto jednak wiedzieć, że tuńczyk może zawierać bardzo dużo rtęci. Ryby żyjące w zanieczyszczonych wodach, którą nieustannie filtrują, narażone są na kumulowanie w swoich mięśniach rtęci, która obecna jest potem w ich mięsie. Tuńczyk jest rybą będącą na szczycie układu pokarmowego, co oznacza, że zjada pomniejsze ryby, które również są zanieczyszczone rtęcią. Po ich zjedzeniu, ilość rtęci w mięsie tuńczyka się zwiększa, przez co jest ono jeszcze bardziej zanieczyszczone.

Z niewielkimi ilościami rtęci potrafi sobie bardzo dobrze poradzić organizm dorosłego człowieka, jednakże może być ona śmiertelnie niebezpieczna dla maluszka rozwijającego się w brzuchu mamy. Może doprowadzić do ciężkich uszkodzeń płodu.

Tuńczyk a karmienie piersią

Specjaliści przekonują, że od jedzenia tuńczyka powinna się powstrzymywać również karmiąca mama. Powód jest ten sam, który opisaliśmy wcześniej, czyli zanieczyszczenie mięsa tuńczyka rtęcią, która wraz z mlekiem mamy może przedostać się do organizmu dziecka.

Zobacz też:

Nie jedź tych trzech produktów! Mogą prowadzić nawet do poronienia!

Czy jeść łososia w ciąży?

Nie wszystkie ryby powinnaś jeść podczas karmienia piersią

 

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią

Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią

Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią

Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią

Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią

Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią

Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią

Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią

Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo