Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege.



Dania wege z grilla

Dania wege możesz przygotować na grillu, ale też znacznie wcześniej, a potem jedynie podgrzać je na grillu, dzięki czemu zyskają niepowtarzalny smak i aromat. Nie wszyscy najadają się samymi warzywami, dlatego potrawy warto wzbogacić o źródła białka takie jak np. tofu, mozzarella, jaja, pasty z warzyw lub serów.

Jeśli szczególną uwagę zwracasz właśnie na źródła białka w diecie, oprócz samych warzyw i owoców dania wege z grilla powinny zawierać także produkty z grupy nabiałowej lub warzywa strączkowe. – radzi dietetyk sieci siłowni sportowych dla kobiet Mrs.Sporty – Jako dodatek do ugrillowanych warzyw lub pełnoziarnistych tostów sprawdzi się hummus lub pasta z bobu. Możesz wypróbować też różnych wersji past z bakłażana, cukinii, papryki wzbogaconych o dodatek soczewicy czy groszku. Dobrym pomysłem są też warzywa nadziewane serkiem.

Grillowany bakłażan z czosnkiem i orzechami

Składniki

2 bakłażany
2 ząbki czosnku
5 łyżek jogurtu typu greckiego
3 łyżki matki pietruszki
30 g orzechów włoskich
50 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania

Umyj bakłażany, a następnie pokrój je wzdłuż dzieląc na dwie połówki. Ponacinaj je nożem. Umieść obydwie części na grillu kładąc naciętą stroną do dołu. Gdy zaczną się rumienić, przewróć na drugą stronę i grilluj przez kolejne 20-30 minut. Następnie przygotuj sos: do jogurtu dodaj sok z cytryny i sprasowany czosnek.

Gdy miąższ bakłażanów będzie miękki polej je wcześniej przygotowanym sosem, posyp natką pietruszki i posiekanymi orzechami.

Grillowane sakiewki z fetą i warzywami

Składniki

cukinia
200 g sera typu feta
bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
40 g świeżego tymianku
6 suszonych na słońcu pomidorów, bez oleju
40 g czarnych, drylowanych oliwek
sól
pieprz czarny

Shutterstock



Sposób przygotowania

Cukienię wyszorować, opłukać i pociąż wzdłuż na bardzo cienkie paski, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Ser feta pociąż na ok. 1 cm plastry. Każdy plaster sera należy owinąć paskiem cukinni. Jeśli jest taka potrzeba, można spiąć je wykałaczką.
W dalszej kolejności tniemy na paski pomidory, oliwki w krążki (można też kupić gotowe, pokrojone oliwki), a bakłażana w kosteczkę.
Z folii aluminiowej forumjemy 6 małych sakiewek, by następnie ułożyć w nich ser owinięty cukinią, pomidory, oliwki oraz bakłażana. Grillujemy je przez około 20 minut. Przed podaniem sakiewek otwieramy je i zawartość posypujemy świeżym tymiankiem.

Grillowane roladki z bakłażana z serem feta i orzechami

Składniki

bakłażan
40 g sera feta
25 g orzechów włoskich
2 łyżki mięty
2 ząbki czosnku
20 g papryczki chillo
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki suszonej bazylii
pół cytryny ze skórką
50 g twarogu

Sposób przygotowania



Umytego bałażana należy pokroić w cienkie plastry – takie, by łatwo dało się je zwinąć. Każdy z plastrów delikatnie smarujemy oliwą i umieszczamy na grillu. Czekamy aż się zarumienią i zdejmujemy z rusztu.
Podczas gdy bakłażan rumieni się na grillu, przygotowujemy farsz. Ser feta wraz z twarogiem rozgniatamy widelcem. Mieszamy je ze zmielonymi orzechami i drobno posiekanym czosnkiem. Solimy do smaku, dodajemy bazylię, mięte oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Następnie farszem smarujemy każdy z plastrów bakłażana i zawijamy w rulonik. Po podaniu na talerze skrapiamy je resztą soku z cytryny, oprószamy solą, pieprzem oraz drobniutko pokrojoną papryczką chilli.

Przepisy pochodzą z Aplikacji Miils, która pomaga w planowaniu zdrowych i pełnowartościowych posiłków dla całej rodziny.