Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale też dorosłych smakach: truskawka, brzoskwinia i wiśnia. Nowe dżemy Łowicza są pozbawione pestek, cząstek owoców i mają wyjątkowo gładką, aksamitną konsystencję. A ponieważ powstały w 100% z owoców, zawierają z nich samo najlepsze. Do sięgnięcia po słoik zachęcają zerkające z etykiet Przetworki, czyli spersonifikowane owoce od Łowicza. Każdy smak ma trzy odsłony: każda z inną minką. Nie macie ochoty na kolejne „nudne” kanapki z dżemem? Wykorzystajcie jeden z pysznych przepisów!
Orkiszowe drożdżówki z dżemem Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Truskawka
Składniki:
- 1 słoik dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Truskawka
- 400 g mąki orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 0,75 szkl. maślanki
- 0,5 szkl. oleju rzepakowego
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1 żółtko
Przygotowanie:
- Drożdże zasyp cukrem i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki orkiszowej jasnej
i dostaw na 15 minut. - Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem rzepakowym.
- Mąkę przesiej. Dodaj do niej mokre składniki oraz rozczyn. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw, aż
podwoi objętość. - Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części.
- Uformuj kuleczki, lekko je rozpłaszcz i na środek dodaj łyżkę dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA
GŁADKI Truskawka. - Zlep i odstaw na około 20 minut.
- Wyrośnięte drożdżówki posmaruj żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka.
- Piecz 20 minut w 180 stopniach.
Tartaletki z dżemem Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁAKI Brzoskwinia i bezikami
Składniki:
- 1 słoik dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Brzoskwinia
- 300 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- beziki do dekoracji
Przygotowanie:
- Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajka oraz śmietany zagnieć ciasto i wstaw je na 15 minut do
lodówki. - Ciasto wyłóż i rozwałkuj na grubość 3-4 mm, następnie wytnij kółka ciut większe od foremki i wyłóż
nim foremki. - Spód podziurkuj widelcem i ponownie wstaw na 15 minut do lodówki.
- Piecz w 200 stopniach przez 12-14 minut.
- Wyjmij z foremek po wystudzeniu.
- Wypełnij dżemem Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Brzoskwinia i ozdób bezikami.
Deser warstwowy z kaszy manny i dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Wiśnia
Składniki:
- 1 słoik dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Wiśnia
- ok. 250 ml mleka kokosowo-ryżowego
- ok. 30 g kaszy manny
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki orzechów piniowych
Przygotowanie:
- Zagotuj pół szklanki mleka.
- Drugą część (zimnego) mleka dokładnie wymieszaj z kaszą manną, tak by nie było grudek. Powoli wlej
do reszty cały czas mieszając. - Gdy zgęstnieje, odstaw do przestudzenia.
- Do słoików nałóż kolejno po 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Wiśnia, 2 łyżki
wiórków kokosowych i jedną orzeszków. - Zalej kaszą manną i dopełnij dżemem. Deser podawaj od razu lub schłodzony.
[materiały prasowe]