Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale też dorosłych smakach: truskawka, brzoskwinia i wiśnia. Nowe dżemy Łowicza są pozbawione pestek, cząstek owoców i mają wyjątkowo gładką, aksamitną konsystencję. A ponieważ powstały w 100% z owoców, zawierają z nich samo najlepsze. Do sięgnięcia po słoik zachęcają zerkające z etykiet Przetworki, czyli spersonifikowane owoce od Łowicza. Każdy smak ma trzy odsłony: każda z inną minką. Nie macie ochoty na kolejne „nudne” kanapki z dżemem? Wykorzystajcie jeden z pysznych przepisów!



Orkiszowe drożdżówki z dżemem Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Truskawka

materiały prasowe

Składniki:

  • 1 słoik dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Truskawka
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,75 szkl. maślanki
  • 0,5 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

  1. Drożdże zasyp cukrem i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki orkiszowej jasnej
    i dostaw na 15 minut.
  2. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem rzepakowym.
  3. Mąkę przesiej. Dodaj do niej mokre składniki oraz rozczyn. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw, aż
    podwoi objętość.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części.
  6. Uformuj kuleczki, lekko je rozpłaszcz i na środek dodaj łyżkę dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA
    GŁADKI Truskawka.
  7.  Zlep i odstaw na około 20 minut.
  8. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka.
  9. Piecz 20 minut w 180 stopniach.

Tartaletki z dżemem Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁAKI Brzoskwinia i bezikami

materiały prasowe

Składniki:

  • 1 słoik dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Brzoskwinia
  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • beziki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajka oraz śmietany zagnieć ciasto i wstaw je na 15 minut do
    lodówki.
  2. Ciasto wyłóż i rozwałkuj na grubość 3-4 mm, następnie wytnij kółka ciut większe od foremki i wyłóż
    nim foremki.
  3. Spód podziurkuj widelcem i ponownie wstaw na 15 minut do lodówki.
  4. Piecz w 200 stopniach przez 12-14 minut.
  5. Wyjmij z foremek po wystudzeniu.
  6. Wypełnij dżemem Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Brzoskwinia i ozdób bezikami.

Deser warstwowy z kaszy manny i dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Wiśnia

materiały prasowe

Składniki:

  • 1 słoik dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Wiśnia
  • ok. 250 ml mleka kokosowo-ryżowego
  • ok. 30 g kaszy manny
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki orzechów piniowych

Przygotowanie:

  1. Zagotuj pół szklanki mleka.
  2. Drugą część (zimnego) mleka dokładnie wymieszaj z kaszą manną, tak by nie było grudek. Powoli wlej
    do reszty cały czas mieszając.
  3. Gdy zgęstnieje, odstaw do przestudzenia.
  4. Do słoików nałóż kolejno po 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców EXTRA GŁADKI Wiśnia, 2 łyżki
    wiórków kokosowych i jedną orzeszków.
  5. Zalej kaszą manną i dopełnij dżemem. Deser podawaj od razu lub schłodzony.

[materiały prasowe]