Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę wigilijną.
Jak przechowywać bigos i kapustę?
Bigos możemy poddać pasteryzacji lub zamrozić w zamrażarce.
Pasteryzacja bigosu
Bigos oraz kapustę wigilijną pasteryzujemy w litrowych słoikach przez 20 minut od momentu zagotowania.
W piekarniku natomiast pasteryzujemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
Sprawdź: Jak pasteryzować w zmywarce?
Mrożenie bigosu
Bigos oraz kapustę najlepiej mrozić w plastikowych pojemnikach lub woreczkach foliowych z przeznaczeniem do zamrażania. Za wszelką cenę unikamy mrożenia potraw w słoikach lub szklanych pojemnikach do tego nie przeznaczonych. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że słoik wraz z potrawą “nie wyjdą” z zamrażarki w jednym kawałku.
Jak długo możemy przechowywać bigos lub kapustkę?
Zamrożony bigos lub kapustę wigilijną możemy przechowywać przez okres 6 miesięcy.
Natomiast spasteryzowane w słoikach przechowujemy w chłodnej piwnicy lub lodówce przez 3 miesiące.
Rozmrażanie
Bigos i kapustę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Później zagotowujemy.
A wy? Wolicie mrozić czy wekować bigos lub kapustę?
1 komentarzy: Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Pierwszy raz bede mrozila bigos .za duzo przygotowalam.