Hashimoto to jedna z najczęściej spotykanych w kobiecym środowisku chorób o podłożu autoimmunologicznym. Skutkiem choroby jest atak na tkanki własnego organizmu przez krążące we krwi przeciwciała, które w tym przypadku w patologiczny sposób kierowane są przeciwko tarczycy. Atakowany organ ulega stopniowemu wyniszczaniu i nie potrafi prawidłowo pracować, a chora osoba cierpi z powodu braku hormonów.



Przyczyny choroby Hashimoto

Hashimoto to choroba, która może mieć wiele przyczyn o bardzo zróżnicowanym podłożu, m.in. autoimunologicznym (celiakia) czy genetycznym. Nie bez znaczenia pozostaje też sposób żywienia.

Do wystąpienia choroby Hashimoto moga przyczynić się nadmiar jodu oraz niedobór selenu. Zdarza się także, że odpowiedź ze strony układu autoimunologicznego nasilają alergeny pokarmowe takie jak gluten – tłumaczy dietetyk sieci klubów sportowych dla kobiet Mrs.Sporty.

Pojawienie się choroby może także być wywołane poprzez czynniki środowiskowe. Na jej wystąpienie wpływają:

  • przebyte infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • stres
  • palenie papierosów
  • leczenie jodem radioaktywnym.

Hashimoto: objawy

Choroba Hashimoto to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, podczas którego następuje nadmierna produkcja przeciwciał przeciwko antygenom tarczycy i postępuje niszczenie komórek tarczycy. Objawy wskazujące na Hashimoto to:

  • wypadanie włosów,
  • sucha skóra,
  • ciągłe uczucie zimna,
  • senność, zmęczenie, rozdrażnienie,
  • trudności z obudzeniem się rano lub bezsenność,
  • spowolnienie fizyczne i psychiczne,
  • stany depresyjne,
  • wolniejszy metabolizm, z którym często wiąże się większa masa ciała,
  • bóle mięśni,
  • dokuczliwe zaparcia
  • zmiany widoczne podczas usg tarczycy
  • obecność przeciwciał anty-TPO lub anty-TG
  • zmiany w poziomie hormonów TSH, T3/T4 (długo mogą być w normie!)

Hashimoto: leczenie

Podczas leczenia choroby Hashimoto niezbędna jest współpraca specjalistów z wielu dziedzin. Najlepsze efekty daje bowiem połączenie farmakoterapii z aktywnością fizyczną i odpowiednią dietą. Chory powinien też zadbać o higieniczny tryb życia: odpowiednią długość snu, unikanie stresu oraz palenia tytoniu.

Dieta przy Hashimoto

Osoby cierpiące na dolegliwości związane z chorobą Hashimoto powinny zadbać o właściwą dietę.

25-30% energii powinno pochodzić z tłuszczy, przy czym warto ograniczyć tłuszcze nasycone na rzecz zwiększenia ilości wielonienasyconych i n-3. W związku z powyższym należy sięgnąć po tłuste ryby morskie, owoce morza, nasiona lnu, orzechy, migdały czy pestki dyni. – tłumaczy specjalista z sieci klubów sportowych Mrs.Sporty – Chorzy powinni także ograniczyć spożycie cukrów prostych i zastępować je cukrami złożonymi. W codziennym menu nie wolno pomijać białka zwierzęcego i roślinnego, które jest niezbędne do syntezy hormonów tarczycy.

Dobre rezultaty mogą też przynieść diety eliminacyjne, jak np. wegetarianska. Przy nietolerancji glutenu wskazana jest natomiast dieta bezglutenowa. Warto też wykluczyć nadwrażliwość na niektóre produkty, np. orzechy, paprykę, pomidory, kukurydzę, jaja czy owoce morza. Wśród produktów, których bezwzględnie powinnaś unikać znajdują się także:

  • przetworzona żywność, cukier
  • soja i produkty sojowe – obniża wchłanianie lewotyroksyny
  • zielona herbata – duża ilość katechin i flawonoidów, w nadmiarze hamowanie funkcji tarczycy
  • goitrogeny – związki antyodżywcze, których najwięcej jest w roślinach kapustnych.

Zadbaj o obecność witamin!

Osoby borykające się z objawami Hashimoto powinny dbać o to, by w ich diecie nie zabrakło witaminy D, selenu, żelaza oraz jodu.



Witamina D

Jest bardzo ważna dla całego organizmu, w tym dla układu odpornościowego. Ponad 83% chorych na chorobę Hashimoto ma niedobory witaminy D, przy których wskazana jest suplementacja. Koniecznie należy też zadbać o obecność w codziennym jadłospisie tłustych ryb (np. łosoś, makrela, śledź).

Selen

Chroni tarczycę przed nadmiarem wolnych rodników i jest niezbędny do syntezy oraz przemian hormonów tarczycy. Bogate źródła selenu to: orzechy brazylijskie (1 orzech pokrywa zapotrzebowanie na cały dzień), skorupiaki, ryby, krewetki, jaja, sardynki, mleko i jego przetwory. W przypadku selenu należy uważać z suplementacją – jego nadmiar jest toksyczny.

Żelazo

60% osób skarżących się na niedoczynność tarczycy, ma anemię. Żelazo ma udział w syntezie hormonów tarczycy. Jego źródła to: czerwone mięso (wołowina, chuda wieprzowina), wątróbka drobiowa lub cielęca, jaja, pełnoziarniste produkty zbożowe, natka pietruszki.

Jod



Jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Niedobór jodu skutkuje niedoczynnością tarczycy, zaś nadmiar – nadczynnością. Jod zawierają: ryby, produkty mleczne, glony, skorupiaki. Dzienne zapotrzebowanie wynoszące 150μg  pokrywa 300-600 ml mleka krowiego, 80g dorsza, 50g łupacza, 600g śledzia, 150g mintaja, 300g makreli.