Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki.



Zdrowe słodycze – czy to w ogóle możliwe?

Ciasta fit to najczęściej po prostu ciasta bez cukru. Jego miejsce zajmują zdrowe odpowiedniki: stewia, miód czy ksylitol. Ale nie tylko! Zdrowe słodycze to również te, których skład jest nam doskonale znany i wzbogacony o cenne składniki odżywcze. Często znajdziecie w nich kawałki orzechów, migdały czy fasolę, która z powodzeniem zastępuje mąkę. Takie słodkości możecie zajadać z pełną przyjemnością i bez większych wyrzutów sumienia. Również wtedy, gdy dajecie je swoim dzieciom.

Podczas wypiekania ciast zwróćmy uwagę na produkty, których używamy. Sięgnijmy po zdrowsze zamienniki. Zamiast masła i margaryn używajmy oleju kokosowego, który przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie i nie zmienia swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Używajmy produktów pełnowartościowych i mało przetworzonych. Rynek oferuje mnóstwo rozwiązań i ciekawych przepisów, które znajdziecie między innymi w koncepcji żywieniowej Mrs. Sporty – przekonuje Anna Wawrocka, trenerka i dietetyczka w klubach sportowych Mrs.Sporty.

Przepisy na ciasta fit

Sernik cynamonowy na zimno

  • 200 ml śmietany, 28% tłuszczu
  • 400 g sera ricotta, 11% tłuszczu
  • 300 g serka mascarpone
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g masła
  • 4 łyżki słodziku (erytrytol)
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0.7 szkl. granoli czekoladowej
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Spód formy o średnicy 20-25 cm wyłożyć wymieszaną granolą lub muesli wymieszane z masłem orzechowym. Mocno docisnąć do spodu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie stężała. Ubić śmietanę, a następnie pod koniec dodawać po łyżce mascarpone i ricotty. Na koniec dodać cynamon, miód oraz olej kokosowy i masło (w temp. pokojowej). Na koniec cienkim strumieniem wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Przełożyć do formy, posypać cynamonem i udekorować. Nasze ciasto fit jest już gotowe!


Nasze wideo:

zdrowe-slodycze

Pralinki z ciecierzycy

  • 200 g konserwowej cieciorki
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g suszonych śliwek bez pestki
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 2 g soli
  • 2 g słodzika (stewia)

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmielić w młynku. Wszystkie składniki miksować blenderem do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Dosłodzić do smaku według uznania i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można zagęścić ją wiórkami kokosowymi lub dodatkową ilością zmielonych płatków. Przed formowaniem kulek należy zwilżyć każdorazowo dłonie wodą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformowane kulki można obtaczać w wiórkach, posiekanych bądź zmielonych orzechach lub w kakao. Pralinki włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie nasze zdrowe słodycze można wyłożyć na paterę.

Piernik marchewkowy z polewą czekoladową

Ciasto:



  • 2 szklanki mąki jaglanej 260 g
  • szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu 60 g
  • marchewka 200 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao 24 g

Polewa:

  • 1 łyżka karobu
  • 25 g oleju kokosowego
  • łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę oraz mleko, przyprawy i kakao, i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, i wymieszaj. Ciasto przelej do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut. W tym czasie przygotuj zdrową polewę.



W rondelku podgrzej lekko olej, dodaj ksylitol i karob oraz 2 łyżki wody. Mieszaj, aż składniki się połączą. Jeżeli to nie nastąpi, dodaj więcej wody i dodawaj ją, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowy pienik polej ciepłą polewą czekoladową.

Ciasto z fasoli bez mąki, cukru i tłuszczu

Składniki na ciasto: (blaszka 25x 10 cm)

  • 2 puszki fasoli czerwonej (po 400 g),
  • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich,
  • 180 g suszonych daktyli,
  • 3 -4 lekko kopiate łyżki kakao,
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:

  • 200 gram sera białego (z wiaderka),
  • 1/3 szklanki mleka,
  • ok 10 daktyli,
  • 1 łyżeczka zaparzonej kawy rozpuszczalnej,
  • 1 kopiata łyżeczka żelatyny (lub 2 płaskie łyżeczki),
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania fit ciasta. Daktyle zalewamy gotująca wodą, tak by woda opływała je do połowy wysokości. Przykrywamy i pozostawiamy by napęczniały i zmiękły. Gotowe miksujemy na gładką masę. Białka oddzielany od żółtek. Ubijamy z nich pianę. Fasolę wykładamy na sitko, przelewamy wodą i odsączamy. Odsączoną fasolę przekładamy do malaksera. Delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy do niej masę daktylową, kakao, żółtka oraz jogurt. Całość miksujemy na gładką masę. Do zmiksowanej dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Delikatnie miksujemy, po czym dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek. Gotową masę wykładamy do przygotowanej foremki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowe wyciągamy, dokładnie studzimy i wykańczamy.

Przechodzimy do przygotowania polewy. Daktyle tak jak wcześniej zalewamy wodą by napęczniały, po czym miksujemy.W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Ser miksujemy z dodatkiem masy daktylowej. Do jednolitej masy dodajemy kawę do smaku. Następnie wlewamy żelatynę, miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na przestudzone ciasto, równo rozprowadzamy. Wierzch posypujemy delikatnie kakao i odstawiamy do zastygnięcia.

Pinterest: zjemto.blox.pl; Zszywka PL

Szybki dietetyczny sernik ze świeżymi owocami

  • 1 kg chudego twarogu na serniki
  • 180 g cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
  • 5 jaj
  • 3 łyżki zarodków pszennych + do podsypania blachy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki: ser, cukier, jajka i zarodki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj olejem i obsyp zarodkami. Masę serową wylej na blachę. Sernik przykryj szczelnie folią aluminiową.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Dowolnie dekoruj owocami każdą porcję swojego pysznego fit ciasta.

Więcej zdrowych słodyczy na: https://mrssporty.miils.com/