Ciasta fit i inne zdrowe słodycze
Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki.
Zdrowe słodycze – czy to w ogóle możliwe?
Ciasta fit to najczęściej po prostu ciasta bez cukru. Jego miejsce zajmują zdrowe odpowiedniki: stewia, miód czy ksylitol. Ale nie tylko! Zdrowe słodycze to również te, których skład jest nam doskonale znany i wzbogacony o cenne składniki odżywcze. Często znajdziecie w nich kawałki orzechów, migdały czy fasolę, która z powodzeniem zastępuje mąkę. Takie słodkości możecie zajadać z pełną przyjemnością i bez większych wyrzutów sumienia. Również wtedy, gdy dajecie je swoim dzieciom.
Podczas wypiekania ciast zwróćmy uwagę na produkty, których używamy. Sięgnijmy po zdrowsze zamienniki. Zamiast masła i margaryn używajmy oleju kokosowego, który przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie i nie zmienia swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Używajmy produktów pełnowartościowych i mało przetworzonych. Rynek oferuje mnóstwo rozwiązań i ciekawych przepisów, które znajdziecie między innymi w koncepcji żywieniowej Mrs. Sporty – przekonuje Anna Wawrocka, trenerka i dietetyczka w klubach sportowych Mrs.Sporty.
Przepisy na ciasta fit
Sernik cynamonowy na zimno
- 200 ml śmietany, 28% tłuszczu
- 400 g sera ricotta, 11% tłuszczu
- 300 g serka mascarpone
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g masła
- 4 łyżki słodziku (erytrytol)
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki żelatyny
- 0.7 szkl. granoli czekoladowej
- 3 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Spód formy o średnicy 20-25 cm wyłożyć wymieszaną granolą lub muesli wymieszane z masłem orzechowym. Mocno docisnąć do spodu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie stężała. Ubić śmietanę, a następnie pod koniec dodawać po łyżce mascarpone i ricotty. Na koniec dodać cynamon, miód oraz olej kokosowy i masło (w temp. pokojowej). Na koniec cienkim strumieniem wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Przełożyć do formy, posypać cynamonem i udekorować. Nasze ciasto fit jest już gotowe!
Pralinki z ciecierzycy
- 200 g konserwowej cieciorki
- 50 g płatków owsianych
- 100 g suszonych śliwek bez pestki
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny
- 5 kropli aromatu waniliowego
- 2 g soli
- 2 g słodzika (stewia)
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić w młynku. Wszystkie składniki miksować blenderem do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Dosłodzić do smaku według uznania i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można zagęścić ją wiórkami kokosowymi lub dodatkową ilością zmielonych płatków. Przed formowaniem kulek należy zwilżyć każdorazowo dłonie wodą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformowane kulki można obtaczać w wiórkach, posiekanych bądź zmielonych orzechach lub w kakao. Pralinki włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie nasze zdrowe słodycze można wyłożyć na paterę.
Piernik marchewkowy z polewą czekoladową
Ciasto:
- 2 szklanki mąki jaglanej 260 g
- szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu 60 g
- marchewka 200 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao 24 g
Polewa:
- 1 łyżka karobu
- 25 g oleju kokosowego
- łyżka ksylitolu
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę oraz mleko, przyprawy i kakao, i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, i wymieszaj. Ciasto przelej do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut. W tym czasie przygotuj zdrową polewę.
W rondelku podgrzej lekko olej, dodaj ksylitol i karob oraz 2 łyżki wody. Mieszaj, aż składniki się połączą. Jeżeli to nie nastąpi, dodaj więcej wody i dodawaj ją, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowy pienik polej ciepłą polewą czekoladową.
Ciasto z fasoli bez mąki, cukru i tłuszczu
Składniki na ciasto: (blaszka 25x 10 cm)
- 2 puszki fasoli czerwonej (po 400 g),
- 5 łyżek mielonych orzechów włoskich,
- 180 g suszonych daktyli,
- 3 -4 lekko kopiate łyżki kakao,
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
- 200 gram sera białego (z wiaderka),
- 1/3 szklanki mleka,
- ok 10 daktyli,
- 1 łyżeczka zaparzonej kawy rozpuszczalnej,
- 1 kopiata łyżeczka żelatyny (lub 2 płaskie łyżeczki),
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania fit ciasta. Daktyle zalewamy gotująca wodą, tak by woda opływała je do połowy wysokości. Przykrywamy i pozostawiamy by napęczniały i zmiękły. Gotowe miksujemy na gładką masę. Białka oddzielany od żółtek. Ubijamy z nich pianę. Fasolę wykładamy na sitko, przelewamy wodą i odsączamy. Odsączoną fasolę przekładamy do malaksera. Delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy do niej masę daktylową, kakao, żółtka oraz jogurt. Całość miksujemy na gładką masę. Do zmiksowanej dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Delikatnie miksujemy, po czym dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek. Gotową masę wykładamy do przygotowanej foremki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowe wyciągamy, dokładnie studzimy i wykańczamy.
Przechodzimy do przygotowania polewy. Daktyle tak jak wcześniej zalewamy wodą by napęczniały, po czym miksujemy.W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Ser miksujemy z dodatkiem masy daktylowej. Do jednolitej masy dodajemy kawę do smaku. Następnie wlewamy żelatynę, miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na przestudzone ciasto, równo rozprowadzamy. Wierzch posypujemy delikatnie kakao i odstawiamy do zastygnięcia.
Szybki dietetyczny sernik ze świeżymi owocami
- 1 kg chudego twarogu na serniki
- 180 g cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
- 5 jaj
- 3 łyżki zarodków pszennych + do podsypania blachy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki: ser, cukier, jajka i zarodki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj olejem i obsyp zarodkami. Masę serową wylej na blachę. Sernik przykryj szczelnie folią aluminiową.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Dowolnie dekoruj owocami każdą porcję swojego pysznego fit ciasta.
Więcej zdrowych słodyczy na: https://mrssporty.miils.com/
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Matura 2024 przecieki. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Odkrywaj historię i poznawaj świat. Oto najlepsze gry i zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka
Najważniejsze lektury do matury 2024. Te 9 utworów musisz znać, jeśli marzysz o pozytywnym wyniku
Zabawki zręcznościowe na Dzień Dziecka. Odkryj gry i zabawki, które ćwiczą koncentrację i umiejętności motoryczne
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Ciasta fit i inne zdrowe słodycze
Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Niezależnie, czy robiłeś już wcześniej krokiety i przepis na nie masz w małym palcu, czy chcesz zrobić je po raz pierwszy, warto zastanowić się przez chwilę, czym można nadziać krokiety....
Czytaj dalej →3 przepisy na pyszne naleśniki
Naleśniki dobrze smakują one zarówno na słodko, jak i na słono. Przysmak ten można zabrać ze sobą tak do pracy, jak i szkoły, na piknik czy weekendowy wyjazd z miasto....
Czytaj dalej →Przepis na muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Ten babciny składnik w surówce z kiszonych ogórków sprawia, że wszyscy się na nią rzucają
Obiad bez surówki? Nie na polskim stole. Jedną z popularniejszych surówek jest surówka z kiszonych ogórków. Moja babcia jednak zawsze dodaje do niej jeden składnik, który idealnie podkreśla jej smak....
Czytaj dalej →Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to marzenie każdej gospodyni domowej. Każdy z nas uwielbia krokiety, królują na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Wydają się proste do zrobienia, ale nie...
Czytaj dalej →Wypróbuj metodę czwórki na kopytka. Będą miękkie i delikatne jak obłoczek
Prosty przepis na obiad? W tej roli doskonale sprawdzą się kopytka. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a dzięki zastosowaniu metody czwórki, wyjdą zawsze mięciutkie i puszyste. Na czym polega?...
Czytaj dalej →Tort na roczek
Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...
Czytaj dalej →Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
Śledzie królują na polskich stołach nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Tradycyjnie filety moczy się w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Jest jednak lepszy sposób na ich przyrządzenie....
Czytaj dalej →Połącz jajka z budyniem. Od tego dziecinnie prostego śniadania nie będziecie mogli się oderwać!
Jak w 5 minut przygotować śniadanie, dla którego każdy straci głowę? Poznaj przepis na omlet budyniowy, który smakuje jak deser ale nie tuczy, a do tego syci przez długi czas....
Czytaj dalej →Pierniczki Świąteczne
Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...
Czytaj dalej →Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę
Na słodko, na słono czy jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Placki to jeden z najsłynniejszych przysmaków kuchni polskiej. Co zrobić, aby nie ciemniały? Z rozwiązaniem przychodzi Magda...
Czytaj dalej →Jaglanka z dynią na słodko
“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest...
Czytaj dalej →Zupa po świętach. Sprawdź pomysły na smaczne i lekkie zupy!
Święta dla wielu osób oznaczają prawdziwe jedzeniowe szaleństwo. Trudno wyobrazić sobie świąteczne, rodzinne spotkania bez bogato zastawionego stołu, z mnóstwem pyszności, również tych słodkich. Po tak obfitych ucztach często mamy...
Czytaj dalej →Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest...
Czytaj dalej →Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?
Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...
Czytaj dalej →Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę
Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę Dziecko to niekończący się wydatek. Każdy rodzic chce dla dziecka wszystkiego co najlepsze. Producenci o tym wiedzą i często zawyżają ceny swoich produktów. Jak zatem...
Czytaj dalej →Ślub i wesele w niedzielę
Coraz częściej spotykam się wśród znajomych i nie tylko z przyjęciami weselnymi organizowanymi w niedzielę. Zaczęło mnie zastanawiać, czemu tak wzrosła ilość “niesobotnich” wesel i jakie są zalety oraz wady...
Czytaj dalej →