Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę

Na słodko, na słono czy jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Placki to jeden z najsłynniejszych przysmaków kuchni polskiej. Co zrobić, aby nie ciemniały? Z rozwiązaniem przychodzi Magda Gessler.

Jak przygotować placki ziemniaczane? Wbrew pozorom jest to banalnie proste. Wystarczą tarte ziemniaki i kilka dodatków, aby wyczarować pyszny obiad. Największym problemem bywa natomiast ciemniejące ciasto. Prowadząca “Kuchennych rewolucji” wie, jak temu zaradzić.

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler. Jaki jest ich tajemniczy składnik?

Do przygotowania placków według przepisu znanej restauratorki potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka śmietany 12 proc. lub jogurtu naturalnego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Zmiana koloru wynika z enzymu zawartego w ziemniakach, który wchodzi reakcję z powietrzem. Kluczem sukcesu jest właśnie śmietana lub jogurt naturalny. Składniki te zapobiegają ciemnieniu ciasta. Warto natomiast wiedzieć, że proces ciemnienia nie ma to wpływu na smak czy konsystencję placków.

Obłędne placki ziemniaczane. Prosty przepis krok po kroku. Jak je przygotować?

W pierwszej kolejności zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Później przy pomocy tarki lub specjalnej maszyny ścieramy je na drobnych oczkach razem z cebulą. Warzywa wrzucamy do miski i odciskamy z nadmiaru wody. Następnie dodajemy do nich mąkę, śmietanę, jajka, przeciśnięty czosnek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Placki można smażyć na oleju lub smalcu. Ciasto nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy do złotego koloru. Na koniec należy odłożyć je na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo