Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w koszu na śmieci. Jakie śniadanie do szkoły spakować do plecaka, by kusiło znacznie bardziej niż słodycze i inne niezdrowe przekąski?

Co na drugie śniadanie do szkoły?
materiały prasowe California Prune Board

Jakie drugie śniadanie do szkoły chętnie zje dziecko?

Maluchy uwielbiają kolory i zabawne kształty.  Warto wykorzystać tę wiedzę pakując drugie śniadanie do szkoły. Zacznij od pojemniczka! Niech będzie wielobarwny i ciekawy. Wrzesień to doskonała okazja, by wraz z wyprawką do szkoły kupić nowe pudełeczko na zdrowe przekąski. Już samo wyjęcie go na przerwie i pokazanie kolegom kusi, a gdy jeszcze w środku znajdzie się coś ciekawego…

Na nic jednak zdadzą się kulinarne wyczyny, jeśli Twój mały uczeń nie poradzi sobie z wyjęciem śniadania spakowanego do szkoły i szybkim skonsumowaniem go na przerwie. Jeśli więc do plecaka chcesz wrzucić owoce, wybierz te dość twarde i pokrój na poręczne kawałki. Można nimi poczęstować kolegę, a wiadomo, że w towarzystwie je się raźniej. Nawet robiąc zwykłą kanapkę możesz zadbać o to, by jej zawartość kusiła różnorodnością, a podział na dwie mniejsze części ułatwiał jedzenie.

Nietypowy pomysł na śniadanie do szkoły

Takim nietypowym pomysłem na śniadanie do szkoły mogą by szaszłyki z kanapek! Są kolorowe i łatwo można je zjeść, a gdy dziecko nie zdąży na jednej przerwie, z łatwością schowa je do pudełeczka i dokończy jedzenie po kolejnym dzwonku. Jak je przyrządzić?

materiały prasowe California Prune Board

Składniki:

6 małych kromek pieczywa
3 łyżki serka kanapkowego
4 posiekane śliwki kalifornijskie
6 całych śliwek kalifornijskich
kilka listków mięty
kulki mozzarelli
winogrona zielone i winogrona czerwone
patyczki szaszłykowe

Przygotowanie szaszłyków:

Do serka dodaj posiekane śliwki i odrobinę rozdrobnionych listków mięty. Posmaruj pieczywo, a następnie złóż je w typowe kanapki, które pokroisz na mniejsze części. Użyj wyobraźni! Zamiast zwykłych kwadratów tworz różne figury geometryczne albo nawet literki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj kolejno kanapki, śliwki kalifornijskie, mozzarellę, świeże listki mięty i winogrona. Przygotowanie tego zdrowego śniadania do szkoły nie powinno Ci zająć dłużej niż 10 minut.

Sprawdź:  Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]

Pyszne słodkości

Dzieciaki uwielbiają słodycze, więc jeśli chcesz zrobić swojemu uczniowi frajdę, włóż mu coś pysznego do śniadaniówki. Co powiesz na zdrowe galaretki ze śliwkami?

materiały prasowe California Prune Board

Składniki:

1 szklanka soku jabłkowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka agar-agar (ilość potrzebnego agaru warto sprawdzić na opakowaniu)
5 śliwek kalifornijskich

Przygotowanie galaretek ze śliwkami:

Pokrój śliwki na drobne kawałeczki. W małym garczku wymieszaj agar z sokiem jabłkowym i doprowadź do wrzenia nie przestając mieszać. Przygotuj silikonowe foremki o zabawnych kształtach. Na ich dnie których wyłożysz kawałki śliwek, a nastęonie zalej je sokiem z agarem. Gdy wystygną włóz je do lodówki, by stężały. Po wyjęciu z torebki galaretki ze śliwką można ułożyć w śniadaniówce.

Dodaj komentarz

Zakupy
Kurtki jesienne dla dzieci
Jako rodzice, co roku stajemy przed dylematem wyboru i zakupu nowej sezonowej odzieży. Maluchy szybko rosną i wymienianie obuwia, spodnich, jak i wierzchnich ubrań, to powtarzający się przeważnie dwa razy
Czytaj dalej
Rozrywka dla dzieci
Atrakcje na imprezy dla dzieci
W czasie deszczu dzieci się nudzą? Nie! Wystarczy zorganizować im imprezę, na której znajdzie się kilka dodatkowych atrakcji. Sobota, 2 września. Synoptycy zapowiadali ostatni piękny i słoneczny weekend. Niestety od rana
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Suche drożdże często okazują się wygodnym i łatwym
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej