Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w koszu na śmieci. Jakie śniadanie do szkoły spakować do plecaka, by kusiło znacznie bardziej niż słodycze i inne niezdrowe przekąski?

Co na drugie śniadanie do szkoły?
materiały prasowe California Prune Board

Jakie drugie śniadanie do szkoły chętnie zje dziecko?

Maluchy uwielbiają kolory i zabawne kształty.  Warto wykorzystać tę wiedzę pakując drugie śniadanie do szkoły. Zacznij od pojemniczka! Niech będzie wielobarwny i ciekawy. Wrzesień to doskonała okazja, by wraz z wyprawką do szkoły kupić nowe pudełeczko na zdrowe przekąski. Już samo wyjęcie go na przerwie i pokazanie kolegom kusi, a gdy jeszcze w środku znajdzie się coś ciekawego…

Na nic jednak zdadzą się kulinarne wyczyny, jeśli Twój mały uczeń nie poradzi sobie z wyjęciem śniadania spakowanego do szkoły i szybkim skonsumowaniem go na przerwie. Jeśli więc do plecaka chcesz wrzucić owoce, wybierz te dość twarde i pokrój na poręczne kawałki. Można nimi poczęstować kolegę, a wiadomo, że w towarzystwie je się raźniej. Nawet robiąc zwykłą kanapkę możesz zadbać o to, by jej zawartość kusiła różnorodnością, a podział na dwie mniejsze części ułatwiał jedzenie.

Nietypowy pomysł na śniadanie do szkoły

Takim nietypowym pomysłem na śniadanie do szkoły mogą by szaszłyki z kanapek! Są kolorowe i łatwo można je zjeść, a gdy dziecko nie zdąży na jednej przerwie, z łatwością schowa je do pudełeczka i dokończy jedzenie po kolejnym dzwonku. Jak je przyrządzić?

materiały prasowe California Prune Board

Składniki:

6 małych kromek pieczywa
3 łyżki serka kanapkowego
4 posiekane śliwki kalifornijskie
6 całych śliwek kalifornijskich
kilka listków mięty
kulki mozzarelli
winogrona zielone i winogrona czerwone
patyczki szaszłykowe

Przygotowanie szaszłyków:

Do serka dodaj posiekane śliwki i odrobinę rozdrobnionych listków mięty. Posmaruj pieczywo, a następnie złóż je w typowe kanapki, które pokroisz na mniejsze części. Użyj wyobraźni! Zamiast zwykłych kwadratów tworz różne figury geometryczne albo nawet literki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj kolejno kanapki, śliwki kalifornijskie, mozzarellę, świeże listki mięty i winogrona. Przygotowanie tego zdrowego śniadania do szkoły nie powinno Ci zająć dłużej niż 10 minut.

Pyszne słodkości

Dzieciaki uwielbiają słodycze, więc jeśli chcesz zrobić swojemu uczniowi frajdę, włóż mu coś pysznego do śniadaniówki. Co powiesz na zdrowe galaretki ze śliwkami?

materiały prasowe California Prune Board

Składniki:

1 szklanka soku jabłkowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka agar-agar (ilość potrzebnego agaru warto sprawdzić na opakowaniu)
5 śliwek kalifornijskich

Przygotowanie galaretek ze śliwkami:

Pokrój śliwki na drobne kawałeczki. W małym garczku wymieszaj agar z sokiem jabłkowym i doprowadź do wrzenia nie przestając mieszać. Przygotuj silikonowe foremki o zabawnych kształtach. Na ich dnie których wyłożysz kawałki śliwek, a nastęonie zalej je sokiem z agarem. Gdy wystygną włóz je do lodówki, by stężały. Po wyjęciu z torebki galaretki ze śliwką można ułożyć w śniadaniówce.

Dodaj komentarz

Zakupy
Kurtki jesienne dla dzieci
Jako rodzice, co roku stajemy przed dylematem wyboru i zakupu nowej sezonowej odzieży. Maluchy szybko rosną i wymienianie obuwia, spodnich, jak i wierzchnich ubrań, to powtarzający się przeważnie dwa razy
Czytaj dalej
Rozrywka dla dzieci
Atrakcje na imprezy dla dzieci
W czasie deszczu dzieci się nudzą? Nie! Wystarczy zorganizować im imprezę, na której znajdzie się kilka dodatkowych atrakcji. Sobota, 2 września. Synoptycy zapowiadali ostatni piękny i słoneczny weekend. Niestety od rana
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas przygotowania:
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Owsianka to doskonałe śniadanie - sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta,
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą - złoty przepis z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej