Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać
Nie od dziś wiadomo, że czosnek posiada wiele właściwości wspierających zdrowe funkcjonowanie organizmu i warto po niego sięgać. Okazuje się jednak, że jeszcze większe bogactwo dla zdrowia kryje w sobie jego czarny odpowiednik. Czarna odmiana czosnku ma właściwości bakteriobójcze i wspomaga odporność jeszcze mocniej niż tradycyjne białe główki. Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Czarny czosnek – czym jest?
Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej części artykułu. Sprawdzimy też miedzy innymi dostępność czarnego czosnku w Europie i średnie ceny zakupu. Czy warto inwestować w tę egzotyczną przyprawę z Korei? Oraz czemu jest tak popularna zwłaszcza w Ameryce.
Sprawdź: Słoik się nie zassał. Co zrobić gdy słoiki się nie zawekowały? Wystarczy jeden, drobny błąd
Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Najbardziej zaskakującą wiadomością dotyczącą czarnego czosnku jest jego pozyskiwanie. Otóż każdy może go sobie zrobić. Tak, zrobić, ponieważ czarny czosnek nie rośnie w takiej postaci w jakiej ją widzimy. Do stworzenia czarnego czosnku potrzebujemy zwykłego czosnku i piecyka oraz dużo, bardzo dużo czasu.
Czarny kolor pojawia się dopiero po wielodniowej fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Aby zatem pozyskać czarny czosnek, należy główkę białego czosnku (świeżego) trzymać przez około dwa miesiące (czasami dłużej) w wysokiej temperaturze i w miejscu, gdzie panuje duża wilgotność. Jak więc nie trudno się domyślić, domowa produkcja nie jest raczej opłacalna – szczególnie jeśli jedyną dostępną dla nas opcją byłby piekarnik. Nie trzeba jednak robić czosnku samemu, jest on bowiem dostępny w sklepach z egzotyczną i luksusową żywnością. Do tej pory jedynymi firmami które zajmowały się produkcją czarnego czosnku były zakłady w Azji oraz Ameryce.
Dowiedz się: Czy można jeść czosnek w ciąży?
Od niedawna na szczęście pewna firma w Hiszpanii także postanowiła wystawić na rynek swoje produkty. Jak sami podkreślają, produkcja tej przyprawy jest czasochłonna i kosztowna. Dlatego też za opakowanie czarnego czosnku przyjdzie nam zapłacić około 120 zł za 250 gramów. Jeżeli jednak mamy dostęp do sklepów Tesco znajdujących się poza granicami naszego kraju możliwe, że czosnek dostaniemy taniej.
Zobacz: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Jak smakuje czarny czosnek?
Czarny czosnek w smaku zupełnie nie przypomina czosnku, który znamy z targów. Znany przez nas jest mocny w smaku i ostry. Czarny czosnek smakiem przypomina nieco olej balsamiczny, jest łagodny i z pewnością unikniemy po jego zjedzeniu charakterystycznego zapachu z ust.
Zobacz: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia
Czy warto jeść ząbki czarnego czosnku? Właściwości
Oczywiście, że tak. Jak wiele innych przypraw także i czarny czosnek ma w sobie wiele dobroczynnych witamin. Koreańczycy na przykład uważają, że czarny czosnek po prostu przedłuża życie. Z kolei amerykańscy naukowcy udowodnili iż, taka odmiana czosnku wspomaga znacznie leczenie chorób serca i stawów.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Życzenia wielkanocne dla rodziców od wychowawcy. Czego życzyć na święta?
Zabawki z filmów i bajek, które dzieci uwielbiają – idealne prezent na Dzień Dziecka
Od kiedy przerwa wielkanocna w szkole 2024? Uczniów czeka niebawem sporo odpoczynku. Wielkanoc to dopiero początek
Quiz wielkanocny. Sprawdź, jak dużo wiesz o tych świętach. Nie będzie łatwo!
Czy w Wielką Sobotę jest post? Kiedy należy powstrzymać się od jedzenia przed Wielkanocą?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać
Pielęgniarka środowiskowa: Nie taka straszna jak ją malują
O czymś takim jak obowiązkowa wizyta pielęgniarki środowiskowej po porodzie dowiedzieliśmy się z kilku źródeł. Wszystkie wróżyły najgorsze. Czarne scenariusze o pielęgniarce środowiskowej Jednej znajomej pielęgniarka nawygarniała, że źle wyciera...
Czytaj dalej →Skoki rozwojowe u dzieci- Ile trwa skok rozwojowy? [Kalendarz skoków rozwojowych]
Pierwszy raz na zwrot “Skoki Rozwojowe” trafiłem, gdy “Mamuśki z for” obskoczyły na Facebooku mój wpis na temat Śledzika Niemowlaka. Pewna napisała, że cytuję: “jak przychodzi Skok Rozwojowy, to tego...
Czytaj dalej →Gdy chcesz wyjść wcześniej z pracy…
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
6 komentarzy: Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać
O tym czosnku dowiedziałam się dopiero niedawno, zaciekawiłam się nie tylko ze względu na jego walory smakowe ale i zdrowotne, podobno wartościami przewyższa ten zwykły. Może nie jest najtańszy taki czarny czosnek, ale sądząc po opisie na pewno warty wypróbowania. Ciekawe czy sprawdziłby się jako dodatek do makaronu penne. Mam ostatnio ochotę na penne z jakimś oryginalnym sosem 😉
Miało być jak go sobie samemu zrobić i oczywiście ściema bo niema żadnych informacji
Zwykły czosnek wsadzasz do pieca, bądź urządzenia nagrzanego do 60 stopni i trzymasz w nim czosnek przed 40 dni, też się spodziewałam nieco bardziej konkretnego przepisu
Czosnek powinien być przygotowywany w temp. 60-80 stopni Celsjusza przez ok. 40 dni ale przy zachowaniu dużej wilgotności, co nie jest łatwe w tej temperaturze i czasie ogrzewania. Mam zamiar wypróbować wymyślony przeze mnie tani domowy sposób, a mianowicie: Czosnek w szczelnie zamkniętym, płaskim opakowaniu szklanym lub plastikowym postawię na kaloryferze (aktualnie jest sezon grzewczy). Datę nastawienia napiszę na naklejce.. Dno pojemniczka wyłożę mokrą gąbką lub ligniną lub włożę do pojemniczka drugi mniejszy z wodą (np. słoiczek mini po koncentracie pomidorowym), który będzie cały czas parować podczas ogrzewania się pojemnika na kaloryferze, jednak nie będzie moczyć czosnku, gdyż wtedy by zgnił. W ten sposób – mam nadzieję, uda mi się zrobić czarny czosnek. Po ~40 dniach – jak napisano – trzeba wyjąć go i przetrzymać (40 dni?) żeby dojrzał.. No cóż może się uda. Najlepiej zrobić od razu kilka główek, póki mamy sezon grzewczy, bo potem to za drogi biznes przez tyle dni grzać go w piekarniku….. Można ew. wykorzystać kuchenkę mikrofalową z funkcją grilla, ale ostrożnie żeby tylko nagrzać, a nie spalić i potrzymać w cieple… Udanego eksperymentowania!
I co Joanna? Udał się czosnek z kaloryfera?
Podbijam pytanie