Spożywanie nieświeżej, przechowywanej w nieodpowiednich warunkach żywności może wiązać się z poważnymi zagrożeniami dla zdrowia. Nic zatem dziwnego, że zdechła ryba budzi poważne wątpliwości. Jeśli kupiliśmy żywego karpia, a ten padł po kilku godzinach, powinniśmy zachować szczególną ostrożność, aby uniknąć zatrucia. Czy można jeść karpia który zdechł w wannie?
Czy można jeść karpia który zdechł w wannie?
Karp to tradycyjna bożonarodzeniowa potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. W wielu domach zwyczajowo kupuje się żywą rybę, która ostatnie chwile przed przygotowaniem spędza najczęściej, pływając w wannie. Często zdarza się jednak, że karp szybko traci siły i w końcu zaczyna unosić się brzuchem do góry. Czy nadaje się on wtedy jeszcze do spożycia?
Zanim zdecydujemy się zaserwować karpia, który zdechł w wannie, należy mieć na uwadze, że w martwej tkance ryby zaczynają się namnażać różnego rodzaju bakterie, które mogą być toksyczne dla zdrowia. Istotna będzie zatem informacja, ile czasu zdechły karp pływał w wodzie. Jeśli było to kilka godzin (np. po nocy), to prawdopodobnie lepiej nie ryzykować spożycia, aby nie skończyć z zatruciem pokarmowym.
Jeśli karp nie pozostawał w wodzie zbyt długo, wówczas można rozważyć jego zjedzenie, ale pod warunkiem, że natychmiast go odpowiednio zakonserwujemy – umyjemy, oprawimy i zamrozimy/usmażymy. Przed przygotowaniem koniecznie trzeba jednak sprawdzić, czy ryba nie ma dziwnego zapachu czy konsystencji, świadczących o zepsuciu/gniciu. Warto pamiętać, że szybka śmierć karpia w wannie mogła być spowodowana jakąś chorobą, a w takim wypadku lepiej wyrzucić produkt niż ryzykować zatruciem.
Zobacz: Czy myć karpia przed zamrożeniem? Te triki pozwolą rybie dłużej zachować walory smakowe
Jak wybrać odpowiedniego karpia? Takich ryb lepiej nie kupować
Aktualnie nie zaleca się już kupowania żywych karpi. Jest to nie tylko okrutne dla zwierząt, ale w dodatku niezbyt praktyczne dla nas, konsumentów i amatorów rybnych przysmaków. W sklepach czy na targowiskach ryby są zwykle trzymane w niewielkich zbiornikach, gdzie są stłoczone jedna na drugiej, duszą się i męczą. Torturą jest dla nich także transport do naszego domu (nawet w specjalnym pojemniku) oraz przymusowy pobyt w domowej wannie. Zdecydowanie lepiej, bardziej humanitarnie i bezpiecznej dla naszego zdrowia jest zakupić już martwą rybę – przechowywaną oczywiście w odpowiednio niskiej temperaturze.
Jeśli już zdecydujemy się na karpia świeżego lub zabijanego na miejscu w sklepie, zwróćmy uwagę, czy mają czerwone skrzela – to świadczy o świeżości ryby. Zdecydowanie lepiej będzie wybrać karpia średniej wielkości. Te największe są z reguły zbyt tłuste, a małe ciężko jest oprawić i filetować.
Sprawdź: Jak przechować karpia do Wigilii? Ile czasu może leżeć karp w lodówce?
Czytelnicy pytają, Czy śnięty karp nadaje się do jedzenia
Karp zdechł czy można jeść?
Trzeba sprawdzić, czy np. nie ma brzydkiego zapachu. Ważny jest także czas – jeśli ryba zdechła kilka godzin temu lub nie jesteśmy w stanie dokładnie określić kiedy, lepiej zrezygnować ze spożycia.
Czy można jeść zdechłego karpia?
Lepiej nie, szczególnie jeśli nie wiem, jak dawno zdechł.
Czy można jeść śnięte ryby?
Nie, jedzenie śniętych ryb niewiadomego pochodzenia może być bardzo niebezpieczne.