Czy można zamrozić sernik na zimno? Ta metoda sprawi, że ciasto zachowa lepszą konsystencję!

Zazwyczaj po świętach czy większych rodzinnych uroczystościach zostaje nam w lodówce sporo spożywczych zapasów. Bardzo często są to resztki ciast i różnorakich deserów. Niestety jeśli nie zjemy ich w ciągu kilku dni od przygotowania, szybko ulegną zepsuciu i trzeba będzie je wyrzucić. Dobra wiadomość jest taka, że niektóre ciast można uratować przed zmarnowaniem, przechowując je w zamrażalniku. Ale czy można zamrozić sernik na zimno? O czym należy pamiętać?

Czy można mrozić sernik na zimno?

Nasze ulubione ciasta i desery przygotowujemy zazwyczaj w większych ilościach, szczególnie gdy przygotowujemy się do świąt czy innych rodzinnych uroczystości – chrzcin, komunii czy urodzin. Jeśli goście nie zjedzą całego zapasu, pojawia się problem – ciasto, nawet przechowywane w lodówce, nie może stać zbyt długo i bardzo szybko może się zepsuć. Wyrzucanie żywności dla nikogo nie jest przyjemne – oznacza bowiem nie tylko utratę pieniędzy, ale także na marne idą wszystkie wysiłku włożone w przygotowanie. Okazuje się jednak, że wybawieniem w takiej sytuacji może być mrożenie. Zdecydowana większość ciast bez problemu nadaje się do przechowywania w zamrażalniku. Dzięki tej metodzie nie tylko dłużej zachowają świeżość, ale także w każdej chwili mogą być pod ręką – w przypadku niespodziewanej wizyty czy gdy najdzie nas chęć na ulubiony smakołyk.

Spokojnie mrozić można również różnego typu serniki – w tym sernik na zimno. Aby zrobić to właściwie, trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim najlepiej mrozić świeże ciasto – tj. niedługo po zakupie lub upieczeniu. Sernik, który przeleżał już kilka dni (nawet w lodówce), po rozmrożeniu może okazać się niezbyt smaczny. Nie zaleca się również mrożenia sernika z galaretką, ponieważ produkty zawierające żelatynę źle znoszą działanie tak niskiej temperatury. Po rozmrożeniu galaretka może okazać się wodnista, mętna i niezbyt smaczna. Odradza się również mrożenie serników z bitą śmietaną.

Do mrożenia sernika (a także każdego innego ciasta) należy użyć szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika lub specjalnej folii przeznaczonej do mrożenia żywności. Dzięki temu ciasto nie przeniknie zapachami innych produktów z zamrażalnika. Zamrożony sernik można przechowywać maksymalnie do 3 miesięcy.

Aby sernik po rozmrożeniu miał lepszą konsystencję, warto przed umieszczeniem go w zamrażalce przetrzymać go około 6 godzin w lodówce.

Zobacz: Czy żurek można wekować? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać żurek!

Czy można zamrozić sernik na zimno z galaretką?

Jak już wyżej wskazano, mrożenie sernika z galaretką nie jest wskazane, ponieważ produkty zawierające żelatynę niezbyt dobrze znoszą pobyt w zamrażalniku. Pod wpływem tak niskich temperatur galaretka może zmienić swoją konsystencję – stanie się prawdopodobnie bardzo wodnista i mętna, a więc niezbyt apetyczna. Co ważniejsze jednak, za sprawą mrożenia może utracić większość swoich walorów smakowych.

Sprawdź: Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?

Czy można zamrozić ciasto z galaretką?

Z zasady nie mrozi się ciast zawierających galaretkę, ponieważ pod wpływem zimna staje się ona mętna i wodnista, a także niezbyt smaczna. Po rozmrożeniu będzie więc nieapetyczna i raczej i tak nikt nie będzie chciał zjeść takiego ciasta.

Zobacz: Sernik na zimno z galaretką zamiast żelatyny – jak go zrobić?

Rodzice pytają o mrożenie sernika na zimno

Sernik na zimno czy można mrozić?

Tak, sernik na zimno – podobnie jak inne serniki – można mrozić bez problemu pod warunkiem, że nie zawiera dodatku w postaci galaretki.

Czy sernik na zimno można zamrozić?

Tak, możemy zamrozić sernik na zimno.

Czy można mrozić sernik na zimno z galaretką?

Nie, galaretka źle znosi mrożenie. Sam sernik można mrozić, ale bez dodatku galaretki.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Mielenie maku – Jak zmielić mak?

Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim się jednak przystąpi do przygotowania tego wyśmienitego dania, koniecznie trzeba wiedzieć,...

Czytaj dalej →
Toasty weselne

Toasty weselne

Witam czytelników ponownie. Jak pisałam we wcześniejszych postach, wesele mojej siostry zbliża się wielkimi krokami (przyszła sobota) i wczoraj zaczęłam zastanawiać się na toastami weselnymi. Co prawda toasty najczęściej wznoszą...

Czytaj dalej →
Atrakcje weselne

Prezenty dla gości weselnych

Coraz częściej Państwo Młodzi chcąc podziękować swoim gościom za przybycie na wesele i za dobrą zabawę ofiarowują im małe upominki. Jakie upominki dla gości weselnych? Prezentami dla gości zwykle są...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general