Czy pigwa dojrzeje po zerwaniu? Zdaniem ekspertów wszystko zależy od jednego czynnika pigwa

Czy pigwa dojrzeje po zerwaniu? Zdaniem ekspertów wszystko zależy od jednego czynnika

Zerwana zbyt wcześnie pigwa potrafi rozczarować, ponieważ jest twarda, kwaśna i daleka od aromatycznego ideału. Wielu miłośników tego wyjątkowego owocu zastanawia się, czy niedojrzałe egzemplarze mają szansę jeszcze dojrzeć w domu przy zachowaniu odpowiednich warunków. Okazuje się jednak, że odpowiedź nie jest prosta. Czy pigwa dojrzeje po zerwaniu?

Czy pigwa dojrzeje po zerwaniu?

Pigwa to wyjątkowy owoc, który na pierwszy rzut oka przypomina żółte jabłko lub gruszkę, jednak wyróżnia się charakterystycznym zapachem i pokrytą meszkiem skórką. Jej smak w surowej postaci jest kwaśny i cierpki, dlatego znacznie częściej wykorzystuje się ją do przetworów, m.in. do nalewek, konfitur czy aromatycznych syropów. Owoce dojrzewają późną jesienią, zazwyczaj od października. Choć często mówi się, że najlepszym momentem zbioru jest czas tuż przed pierwszymi przymrozkami, to warto pamiętać, że czasami opłaca się przetrzymać owoce kilka lub kilkanaście dni, aby swobodnie dojrzały, nawet gdy temperatury są niskie. Rośliny te z reguły dobrze znoszą chłód.

Większość ogrodników uważa, że zerwana zbyt wcześnie pigwa nie dojrzeje już w warunkach domowych. Owoc może zacząć marszczyć się i mięknąć i nie będzie już nadawał się do spożycia. Nie brakuje jednak głosów, że jest szansa na dojrzewanie tych owoców po zerwaniu, pod warunkiem zapewnienia im odpowiednich warunków. Aby zyskała intensywnie żółtą barwę, aromat i odpowiednią miękkość, potrzebne są przede wszystkim ciepłe, suche miejsce i czas. Dla zwiększenia szans na powodzenie zaleca się także wystawienie owoców w miarę możliwości na działanie promieni słonecznych.

Sprawdź też: Dojrzewanie papryki w domu – Czy papryka dojrzeje po zerwaniu?

Co zrobić żeby pigwa dojrzała?

Aby pigwa mogła dojrzeć po zerwaniu, trzeba przede wszystkim zapewnić jej odpowiednie warunki. Najlepiej ułożyć pigwy w ciepłym, suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, na przykład na parapecie. Światło słoneczne sprzyja dojrzewaniu, dlatego warto regularnie obracać owoce, by równomiernie żółkły i nabierały intensywnego aromatu. Trzeba jednak pamiętać, że owoce zerwane zbyt wcześnie, gdy są jeszcze intensywnie zielone i pozbawione zapachu, mogą nigdy nie osiągnąć pełni słodyczy i charakterystycznej woni.

Zobacz też: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!

Czytelnicy pytają, czy pigwa dojrzeje w domu

Czy zielona pigwa dojrzeje w domu?

Jest na to szansa przy zapewnieniu odpowiednich warunków, ale nie ma pewności, że proces przebiegnie prawidłowo.

Co zrobić z niedojrzałej pigwy?

Z niedojrzałych owoców możesz przygotować aromatyczne dżemy, galaretki czy konfitury, a także nalewki.