Czy żurek można wekować? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać żurek!

Zacznijmy od tego, czym jest żurek, a w dalszej części zajmiemy się zagadnieniem, czy żurek można wekować. Co ciekawe, nazwa „żur”, pochodzi od niemieckiego wyrazu „sauer”, oznaczającego „skisły”. Za to Czesi, nazywają go „kyselo”, czyli „kwaśny”. Tradycyjna, regionalna potrawa kuchni polskiej, gotowana na bazie mięsnego wywaru, zagęszczonego zakwasem chlebowym, stanowi nieodzowny element Śniadania Wielkanocnego, zwłaszcza podawany z jajkiem doprawionym chrzanem. Wiele osób zastanawia się jednak, czy żurek nadaje się do pasteryzowania? Jeśli tak, to w jaki sposób?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Żurek można wekować, ale po wcześniejszym odcedzeniu
  • Po ugotowaniu, żurek może stać w lodówce maksymalnie 4 dni
  • Żurek nadaje się do mrożenia, ale najpierw należy usunąć z niego dodatki

Czy żurek można wekować?

Najczęstszą zagwozdkę, stanowi pytanie, czy można wekować żurek. Według wszelkich teorii kulinarnych, żurku nie powinno się wekować, głównie przez obecną w nim śmietanę i dodatki. Jednak część osób, polegając głównie na swojej praktyce i doświadczeniu, uważa, że jest to najskuteczniejsza metoda na pasteryzację tej zupy. Najlepszą opcją, byłoby znaleźć złoty środek i umieścić żurek w słoiku, ale w formie nalewki, jeszcze bez śmietany i pozostałych składników, które można dodać przed samym podaniem. A zatem, jak wygląda sam proces wekowania?

Zobacz: Zbyt rzadki sernik po upieczeniu. Jak uratować za rzadki sernik?

Wekowanie żurku: jak zawekować żurek?

Większość koneserów kulinarnych, z pewnością powiedziałaby, że wekowanie żurku jest wykluczone, ale jeśli wykona się to poprawnie, można tym sposobem przedłużyć jego zdatność do spożycia. Należy tylko pamiętać, o kilku ważnych kwestiach:

  • Słoiki muszą być dobrze wyparzone,
  • w trakcie napełniania ich zupą, muszą być jeszcze ciepłe,
  • ok. 3 cm od pokrywki, musi pozostać puste,
  • brzegi słoika muszą zostać bardzo dokładnie wytarte,
  • nakrętki równo i solidnie dokręcone.

Po zastosowaniu się do wszystkich konieczności można zabrać się za gotowanie! W tym celu, potrzebny będzie duży garnek, do którego zmieści się słoiki z żurkiem. Dla bezpieczeństwa warto zabezpieczyć jego dno ściereczką. Woda powinna sięgać do ok. 70% ich wysokości. Żeby wekowanie przebiegło poprawnie, muszą gotować się w tej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie pozostaje tylko wyjąć słoiki, ustawić obok siebie dnem do góry i po upewnieniu się, że nic nie przecieka, pozostawić do wystygnięcia. I gotowe! Tak zabezpieczony żurek, nadaje się do spożycia nawet po trzech miesiącach.

Sprawdź: Jak przechowywać mazurka? Kiedy najlepiej upiec mazurka, aby zachował świeżość?

Ile może stać żurek w lodówce?

Często zadawanym pytaniem jest to, ile dni może stać żurek w lodówce. A więc, przechowywanie go, nawet w chłodziarce, może trwać maksymalnie 4 dni. Drugiego dnia po ugotowaniu, na pewno nie straci swoich walorów smakowych i odżywczych. Trzeciego dnia, również będzie tak samo dobry, jednak przetrzymywanie go przez 4 dni, jest już dosyć ryzykowne, ponieważ może nie być już zdatny do spożycia.

Zobacz: Życzenia wielkanocne 2022. SMS z wyjątkowym przesłaniem!

Jak przechowywać żurek?

To, ile żurek może stać w lodówce, a raczej jak krótki jest to czas, najczęściej stanowi przyczynę szukania rozwiązań na przedłużenie jego przydatności. Najczęściej stosuje się pasteryzację i mrożenie. Warto wiedzieć, że nie tylko żurek może ulec zepsuciu, lecz także zakwas, służący do jego przygotowania. A jak rozpoznać, kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Wtedy, kiedy jego zapach nie przypomina już aromatu zalewy do ogórków kiszonych, przestanie wytwarzać pianę, a na jego powierzchni pojawi się pleśń.

Mrożenie żurku. Czy żurek można mrozić?

Mrożenie zakwasu na żurek, jak i samego żurku, to najlepsza metoda na przedłużenie jego świeżości. Oczywiście, tak samo jak w przypadku wekowania, zamrozić można wyłącznie „płyn”. Zupę najpierw należy odcedzić ze wszystkich dodatków, takich jak: kiełbasa, czy inne mięsa, jajka i ziemniaków. Następnie można przelać ją do zamykanych szczelnie, plastikowych pojemników i umieścić w zamrażarce. Zabezpieczony w ten sposób żurek, będzie nadawał się do zjedzenia, nawet przez 2 kolejne miesiące!

Sprawdź: Czy bazie trzyma się w wodzie? Sprawdź, jak powinno się przechować bazie!

Czy można pasteryzować żurek?

Odpowiedź na pytanie „czy można wekować żurek”, nie jest jednoznaczna, ponieważ są zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy tej metody. Można próbować tej metody konserwacji w celu przedłużenia jego przydatności do spożycia, jednak należy pamiętać o przestrzeganiu wszystkich wymienionych wyżej zasad, a przede wszystkim o konieczności odcedzenia zupy ze wszystkich dodatków, ponieważ z nimi wekować nie można!

Zobacz: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła

Rodzice pytają, czy żurek można wekować

Żurek – ile może stać?

Żurek przechowywany w lodówce, nadaje się do spożycia maksymalnie przez cztery dni.

Jak długo można przechowywać żurek w lodówce?

Maks. 4 dni, jednak zaleca się jego spożycie już po trzech dniach.

Czy zakwas na żurek można zamrozić?

Tak, zakwas na żurek nadaje się do mrożenia.

Czy można zamrozić żurek z ziemniakami?

Nie, przed zamrożeniem, żurek należy odcedzić ze wszystkich dodatków.

Czy żurek można ugotować dzień wcześniej?

Tak, żurek po jednym dniu w lodówce, zachowuje swoje wartości smakowe i odżywcze.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo