Zdradzamy prosty przepis na sernik tradycyjny. Czym różni się od pozostałych? Jednym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu ciasto za każdym razem wyjdzie delikatne i puszyste.
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które dodatkowo można przyrządzić na wiele sposobów – od wersji na zimno po sernik wiedeński czy nowojorski. My jednak stawiamy na klasykę, dlatego przedstawiamy sprawdzony przepis na tradycyjny sernik. Smak z pewnością zachwyci najbardziej wymagające podniebienie.
Przepis na sernik z wiaderka. Jak go zrobić? Nie zapomnij o jednym składniku
Oczywiście najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości twaróg. Przy wyborze twarogu z wiaderka należy zwrócić uwagę, aby miał on zbitą i gęstą konsystencję bez grudek. Po nałożeniu na łyżkę nie powinien spływać. Do tego przepisu potrzebujemy 1 kg. Co ponadto należy przygotować?
- pół szklanki cukru białego,
- pół szklanki cukru żelującego,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego,
- 100 g masła,
- 7 jajek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szklanka rodzynek.
To właśnie wspomniany cukier żelujący odpowiada za doskonałą konsystencję sernika. Ten paten jest często wykorzystywany przez cukierników, aby ciasto było delikatne.
Jak upiec sernik z wiaderka? Przepis krok po kroku
Blachę do pieczenia 27 x 18 cm lub tortownicę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (góra-dół). Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną masę. W międzyczasie rozpuszczamy masło w garnku na małym ogniu i odstawiamy do wystudzenia. W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrami, a później powolnym strumieniem dolewamy ostudzone i rozpuszczone masło. Do masy z żółtkami dorzucamy twaróg i miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną – miksujemy tylko do połączenia składników. Dorzucamy rodzynki i mieszamy masę. Na koniec dodajemy do miski ubite białka – najlepiej po łyżce i za każdym razem chwilę mieszamy. Masę przelewamy do formy i pieczemy około 60 minut. Przed wyjęciem z formy, ciasto musi być całkowicie wystudzone.