Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec z acerolą oraz wspierający witalność 100% z owoców Dereń z acerolą. Połączenie roślin znanych z cennych dla zdrowia właściwości z acerolą sprawia, że oba produkty stanowią wartościowe źródło witaminy C. To kolejne propozycje marki, które nie tylko doskonale smakują, ale też zawierają składniki wspierające funkcje naszego organizmu.
Z tej okazji przygotowała także dwa przepisy, które możecie wykorzystać przy planowaniu śniadania na słodko lub podwieczorka.
Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
Wasze dzieci uwielbiają racuchy? Spróbujcie ich z nowym dżemem Łowicz.
Składniki (16 racuchów):
- 2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- szklanka maślanki
- 2 jajka
- 2 małe, kwaśne jabłka
- 1/4 łyżeczki sody
dodatkowo:
- 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
- łyżeczka oleju kokosowego
Jak przygotować racuchy?
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą.
- Dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę.
- Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.
Gruszki nadziewane dżemem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone
Składniki (2 porcje):
- gruszki- 2 mniejsze szt.
- dżem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą – 4 łyżeczki
- mascarpone- 200 g
- miód- 2 łyżki
- cynamon- 1 łyżeczka
- olej kokosowy- 1 łyżeczka
Wykonanie:
- Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym.
- Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią.
- W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem.
- Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu Łowicz 100 % Pigwowiec z acerolą.
Zadbaj o siebie
Pigwowiec – to wieloletni krzew lub drzewo, którego owoce – nazywane także „polską cytryną” – są twarde
i kwaśne, w związku z czym nie nadają się do jedzenia na surowo. Doskonale za to sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przetworach. Stanowią źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, a także substancji mineralnych, np. potasu, magnezu czy żelaza.
Dereń – to roślina, której właściwości prozdrowotne cenione są od wieków. Pochodzi ze środkowej i południowo-wschodniej Europy. Jej owoce są soczyste, ale kwaśne w smaku, dlatego najlepiej nadają się do tworzenia przetworów. Stanowią bogate źródło substancji mineralnych, przede wszystkim żelaza, ale też m.in. wapnia, miedzi czy cynku, a także witaminy C.
Acerola – zwana też wiśnią z Barbados, pochodzi z Ameryki Środkowej i wysp karaibskich. Jej miąższ jest soczysty i kwaśny. Mimo niewielkich rozmiarów ma dużą, prozdrowotną moc. Słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C – wystarczą zaledwie jej 3 owoce, by pokryć całodzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Zawiera także witaminy z grupy B oraz cenne pierwiastki, np. wapń, żelazo czy potas.
Sugerowana cena półkowa nowych dżemów:
Łowicz 100% z owoców Pigwowiec z acerolą – ok. 7 zł, pojemność: 235 g
Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą – ok. 7 zł, pojemność: 235 g
Materiał prasowy marki Łowicz