Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec z acerolą oraz wspierający witalność 100% z owoców Dereń z acerolą. Połączenie roślin znanych z cennych dla zdrowia właściwości z acerolą sprawia, że oba produkty stanowią wartościowe źródło witaminy C. To kolejne propozycje marki, które nie tylko doskonale smakują, ale też zawierają składniki wspierające funkcje naszego organizmu.
Z tej okazji przygotowała także dwa przepisy, które możecie wykorzystać przy planowaniu śniadania na słodko lub podwieczorka.
Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
Wasze dzieci uwielbiają racuchy? Spróbujcie ich z nowym dżemem Łowicz.
Składniki (16 racuchów):
- 2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- szklanka maślanki
- 2 jajka
- 2 małe, kwaśne jabłka
- 1/4 łyżeczki sody
dodatkowo:
- 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
- łyżeczka oleju kokosowego
Jak przygotować racuchy?
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą.
- Dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę.
- Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.
Gruszki nadziewane dżemem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone
Składniki (2 porcje):
- gruszki- 2 mniejsze szt.
- dżem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą – 4 łyżeczki
- mascarpone- 200 g
- miód- 2 łyżki
- cynamon- 1 łyżeczka
- olej kokosowy- 1 łyżeczka
Wykonanie:
- Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym.
- Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią.
- W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem.
- Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu Łowicz 100 % Pigwowiec z acerolą.
Zadbaj o siebie
Pigwowiec – to wieloletni krzew lub drzewo, którego owoce – nazywane także „polską cytryną” – są twarde
i kwaśne, w związku z czym nie nadają się do jedzenia na surowo. Doskonale za to sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przetworach. Stanowią źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, a także substancji mineralnych, np. potasu, magnezu czy żelaza.
Dereń – to roślina, której właściwości prozdrowotne cenione są od wieków. Pochodzi ze środkowej i południowo-wschodniej Europy. Jej owoce są soczyste, ale kwaśne w smaku, dlatego najlepiej nadają się do tworzenia przetworów. Stanowią bogate źródło substancji mineralnych, przede wszystkim żelaza, ale też m.in. wapnia, miedzi czy cynku, a także witaminy C.
Acerola – zwana też wiśnią z Barbados, pochodzi z Ameryki Środkowej i wysp karaibskich. Jej miąższ jest soczysty i kwaśny. Mimo niewielkich rozmiarów ma dużą, prozdrowotną moc. Słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C – wystarczą zaledwie jej 3 owoce, by pokryć całodzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Zawiera także witaminy z grupy B oraz cenne pierwiastki, np. wapń, żelazo czy potas.
Sugerowana cena półkowa nowych dżemów: Materiał prasowy marki Łowicz
Łowicz 100% z owoców Pigwowiec z acerolą – ok. 7 zł, pojemność: 235 g
Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą – ok. 7 zł, pojemność: 235 g
Pytania jawne matura 2025. Pula zagadnień uległa dużym zmianom. Ma być trudniej
Przebranie na pierwszy dzień wiosny. Jaki strój przygotować na tę okazję?
Kiedy siać rzeżuchę na święta? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka. Najlepsze pomysły na kreatywny i oryginalny prezent
Odkryj siłę przyjaźni i weź udział w konkursie z Tomkiem i Przyjaciółmi
Jak dzielić się jajkiem wielkanocnym? To ważny moment podczas świątecznego śniadania
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Dodaj trochę do sernika, a będzie puszysty jak chmurka! To niezawodny patent cukierników
Zdradzamy prosty przepis na sernik tradycyjny. Czym różni się od pozostałych? Jednym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu ciasto za każdym razem wyjdzie delikatne i puszyste. Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast,...
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Połącz jajka z budyniem. Od tego dziecinnie prostego śniadania nie będziecie mogli się oderwać!
Jak w 5 minut przygotować śniadanie, dla którego każdy straci głowę? Poznaj przepis na omlet budyniowy, który smakuje jak deser ale nie tuczy, a do tego syci przez długi czas....
Czytaj dalej →Oszukane gołąbki – poznaj przepis na szybkie gołąbki!
Gołąbki to bardzo popularna potrawa na polskich stołach. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale rekompensuje je znakomity smak dania. Czy wiesz o tym, że można zrobić “oszukane gołąbki”, czyli kotlety gołąbkowe...
Czytaj dalej →Obiad na Wielką Sobotę. Ciekawe pomysły na tradycyjne dania! Czy trzeba pościć?
W Polsce Wielka Sobota jest dniem szczególnym. Zgodnie z tradycją wierni udają się do kościołów na uroczyste święcenie koszyczków z symbolicznymi pokarmami. Wiele osób starym zwyczajem przestrzega wówczas postu i...
Czytaj dalej →Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną...
Czytaj dalej →Ten sernik na zimno robi się sam! Dzieci zwariują po pierwszym kęsie
Gorące letnie dni są doskonałym czasem na przygotowanie delikatnego i smacznego sernika na zimno. Tego rodzaju deser jest świetną przekąską, idealną na piknik lub do filiżanki kawy. Przygotowanie go jest...
Czytaj dalej →Szybka i zdrowa kolacja dla dziecka – przepisy.
Czy zdrowa kolacja dla dziecka jest wskazana? Powszechnie uważa się śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, co jest w pewien sposób błędne. Kolacja jest równie ważna, chociażby dla samego procesu regeneracji....
Czytaj dalej →3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy
Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege. Dania...
Czytaj dalej →Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle...
Czytaj dalej →Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to marzenie każdej gospodyni domowej. Każdy z nas uwielbia krokiety, królują na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Wydają się proste do zrobienia, ale nie...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się...
Czytaj dalej →Zdrowy deser w 10 minut? Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Zrobienie tego sernika na zimno z serków homogenizowanych zajmie Ci dosłownie 10 minut, do których musisz doliczyć jedynie czas oczekiwania na zastygnięcie galaretek. Dzieciaki uwielbiają ten deser! Do dzieła więc! Sernik...
Czytaj dalej →Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka...
Czytaj dalej →Sala weselna
Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...
Czytaj dalej →Olej Kokosowy dla niemowląt i nie tylko
Legendy o Oleju Kokosowym Olej Kokosowy jest tak popularny, że doczekał się serii memów na swój temat. Pod niemalże każdym pytaniem w internecie o specyfiki do włosów, skóry i paznokci...
Czytaj dalej →15 pytań do DJa weselnego
DJ na weselu to coraz bardziej popularna forma oprawy muzycznej na tego rodzaju przyjęciach. Coraz częściej można spotkać oferty w których DJ prowadzi imprezę na przykład z akordeonistą, gitarzystą lub...
Czytaj dalej →