Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami łowicz lowicz racuchy2

Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz

Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec z acerolą oraz wspierający witalność 100% z owoców Dereń z acerolą. Połączenie roślin znanych z cennych dla zdrowia właściwości z acerolą sprawia, że oba produkty stanowią wartościowe źródło witaminy C. To kolejne propozycje marki, które nie tylko doskonale smakują, ale też zawierają składniki wspierające funkcje naszego organizmu.

Z tej okazji przygotowała także dwa przepisy, które możecie wykorzystać przy planowaniu śniadania na słodko lub podwieczorka.

Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami łowicz lowicz racuchy1

Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą

Wasze dzieci uwielbiają racuchy? Spróbujcie ich z nowym dżemem Łowicz.

Składniki (16 racuchów):

  • 2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2 małe, kwaśne jabłka
  • 1/4 łyżeczki sody

dodatkowo:

  • 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
  • łyżeczka oleju kokosowego

Jak przygotować racuchy?

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą.
  3. Dokładnie mieszamy.
  4. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę.
  5. Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.

Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami łowicz lowicz gruszki nadziewane2

Gruszki nadziewane dżemem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone

Składniki (2 porcje):

  • gruszki- 2 mniejsze szt.
  • dżem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą – 4 łyżeczki
  • mascarpone- 200 g
  • miód- 2 łyżki
  • cynamon- 1 łyżeczka
  • olej kokosowy- 1 łyżeczka

Wykonanie:

  1. Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym.
  2. Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią.
  3. W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem.
  4. Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu Łowicz 100 % Pigwowiec z acerolą.

Zadbaj o siebie

Pigwowiec – to wieloletni krzew lub drzewo, którego owoce – nazywane także „polską cytryną” – są twarde
i kwaśne, w związku z czym nie nadają się do jedzenia na surowo. Doskonale za to sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przetworach. Stanowią źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, a także substancji mineralnych, np. potasu, magnezu czy żelaza.

Dereń – to roślina, której właściwości prozdrowotne cenione są od wieków. Pochodzi ze środkowej i południowo-wschodniej Europy. Jej owoce są soczyste, ale kwaśne w smaku, dlatego najlepiej nadają się do tworzenia przetworów. Stanowią bogate źródło substancji mineralnych, przede wszystkim żelaza, ale też m.in. wapnia, miedzi czy cynku, a także witaminy C.

Acerola – zwana też wiśnią z Barbados, pochodzi z Ameryki Środkowej i wysp karaibskich. Jej miąższ jest soczysty i kwaśny. Mimo niewielkich rozmiarów ma dużą, prozdrowotną moc. Słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C – wystarczą zaledwie jej 3 owoce, by pokryć całodzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Zawiera także witaminy z grupy B oraz cenne pierwiastki, np. wapń, żelazo czy potas.

Sugerowana cena półkowa nowych dżemów:
Łowicz 100% z owoców Pigwowiec z acerolą – ok. 7 zł, pojemność: 235 g
Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą – ok. 7 zł, pojemność: 235 g


Materiał prasowy marki Łowicz