Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz

Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec z acerolą oraz wspierający witalność 100% z owoców Dereń z acerolą. Połączenie roślin znanych z cennych dla zdrowia właściwości z acerolą sprawia, że oba produkty stanowią wartościowe źródło witaminy C. To kolejne propozycje marki, które nie tylko doskonale smakują, ale też zawierają składniki wspierające funkcje naszego organizmu.

Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz

Z tej okazji przygotowała także dwa przepisy, które możecie wykorzystać przy planowaniu śniadania na słodko lub podwieczorka.

Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą

Wasze dzieci uwielbiają racuchy? Spróbujcie ich z nowym dżemem Łowicz.

Składniki (16 racuchów):

  • 2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2 małe, kwaśne jabłka
  • 1/4 łyżeczki sody

dodatkowo:

  • 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
  • łyżeczka oleju kokosowego

Jak przygotować racuchy?

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą.
  3. Dokładnie mieszamy.
  4. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę.
  5. Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.

Gruszki nadziewane dżemem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone

Składniki (2 porcje):

  • gruszki- 2 mniejsze szt.
  • dżem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą – 4 łyżeczki
  • mascarpone- 200 g
  • miód- 2 łyżki
  • cynamon- 1 łyżeczka
  • olej kokosowy- 1 łyżeczka

Wykonanie:

  1. Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym.
  2. Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią.
  3. W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem.
  4. Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu Łowicz 100 % Pigwowiec z acerolą.

Zadbaj o siebie

Pigwowiec – to wieloletni krzew lub drzewo, którego owoce – nazywane także „polską cytryną” – są twarde
i kwaśne, w związku z czym nie nadają się do jedzenia na surowo. Doskonale za to sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przetworach. Stanowią źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, a także substancji mineralnych, np. potasu, magnezu czy żelaza.

Dereń – to roślina, której właściwości prozdrowotne cenione są od wieków. Pochodzi ze środkowej i południowo-wschodniej Europy. Jej owoce są soczyste, ale kwaśne w smaku, dlatego najlepiej nadają się do tworzenia przetworów. Stanowią bogate źródło substancji mineralnych, przede wszystkim żelaza, ale też m.in. wapnia, miedzi czy cynku, a także witaminy C.

Acerola – zwana też wiśnią z Barbados, pochodzi z Ameryki Środkowej i wysp karaibskich. Jej miąższ jest soczysty i kwaśny. Mimo niewielkich rozmiarów ma dużą, prozdrowotną moc. Słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C – wystarczą zaledwie jej 3 owoce, by pokryć całodzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Zawiera także witaminy z grupy B oraz cenne pierwiastki, np. wapń, żelazo czy potas.

Sugerowana cena półkowa nowych dżemów:
Łowicz 100% z owoców Pigwowiec z acerolą – ok. 7 zł, pojemność: 235 g
Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą – ok. 7 zł, pojemność: 235 g


Materiał prasowy marki Łowicz

Dodaj komentarz

Zakupy
Dzień mężczyzny: Pomysły na prezent dla 5 typów mężczyzn
Uwielbiasz dostawać kwiatki w Walentynki i prezenty na Dzień Kobiet? W takim razie w żadnym wypadku nie powinnaś zapominać, kiedy jest Dzień Mężczyzny! Nie oszukujmy się: większość panów jest tak
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Jak zrobić zdrowe chipsy?
Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia? Czy chipsy są zdrowe? Gdy usiądziesz z paczką chipsów, trudno ci przestać
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Owsianka to doskonałe śniadanie - sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta,
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą - złoty przepis z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej