Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią

Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a nawet…. frytki – dynia ma wiele zastosowań i każdy wybredny smakosz znajdzie w tym bogatym repertuarze coś dla siebie.

Dynia: właściwości i szczypta historii

Dynia ma za sobą wiele stuleci historii. Znana była już w starożytnej Grecji, zajadano się tam bowiem potrawką z dyni oblewanej miodem. Co ciekawe – nie wiadomo skąd na naszym kontynencie się dynia wzięła w czasach starożytnych, ponieważ naukowcy podejrzewają, że jej domem była Ameryka Środkowa, a wiadomo, że w naszą część świata sprowadził ją sam Krzysztof Kolumb, który zachwycił się egzotycznym owocem. Odnotował nawet ten fakt w swoich pamiętnikach, które przetrwały do dziś. Wygląda na to, że dynia z jakichś powodów była w Europie zapomniana przez kilka stuleci.

Europejczycy z początku podchodzili do dyń nieufnie, jednak szybko przekonali się o jej licznych walorach smakowych, a także właściwościach, które miały dobroczynny wpływ na zdrowie – i nie tylko. Wierzono bowiem, że dynia ma wpływ także na przyjemności – w pestkach dyni upatrywano leku na potencję. Wierzono, że wspomagają ochotę na seks i dodają wigoru osobie spożywającej je regularnie.

Istnieje ponad 760 gatunków dyni! Różnią się one od siebie nie tylko rozmiarem, ale również kształtem, kolorem i co najważniejsze – smakiem. Niektóre odmiany są bardzo słodkie, stworzone do deserowych kompozycji, inne doskonale się łączą z mięsami i słonymi przyprawami. Najpopularniejsza jest dynia olbrzymia, równie często sięgamy po dynię zwyczajną.

Naukowcy twierdzą, że im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej ma w sobie witamin i składników mineralnych. Tak czy siak, każda dynia – niezależnie od koloru –  to prawdziwa skarbnica witaminy A oraz witamin B1 i B2. W składzie dyni jest także sporo witaminy C. Oprócz tych witamin, dynia dostarcza duże ilości potasu, magnezu, wapnia, żelaza i fosforu.

Dynia w ciąży

Dynia jest doskonałym owocem, który powinien zagościć na stałe w menu przyszłej mamy. Bogata w składniki mineralne i witaminy dostarcza ich maluszkowi, by mógł się prawidłowo rozwijać. Dodatkowo jest znana ze względu na jej właściwości oczyszczające – pomaga usuwać z organizmu toksyny, których zbyt duże nagromadzenie może być zagrożeniem dla ciąży.

Ciężarne powinny polubić dynię z jeszcze jednego powodu. Zawiera w sobie bowiem dużo błonnika, który znakomicie pomaga w walce ze wzdęciami i zaparciami. W ciąży nie należą one do rzadkości, podejrzewa się, że nawet 70% przyszłym mam ma z nimi problem. Wszystkiemu jest winny progesteron, który jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju ciąży, ale jednocześnie jego wysoki poziom wywołuje dolegliwości u ciężarnej kobiety. Jest odpowiedzialny za spowolnioną pracę układu pokarmowego oraz za rozleniwioną perystaltykę jelit. Są one przyczyną przewlekłych zaparć i wzdęć. Zwiększone spożycie błonnika jest jednym z najskuteczniejszych sposobów walki z nimi.

Dynia a karmienie piersią

Dynię bez przeszkód mogą spożywać młode mamy karmiące piersią. Owoc ten rzadko powoduje uczulenia, niemniej jednak, jeśli Twój maluch cierpi na alergie pokarmowe, dynię wprowadzaj do swojej diety powoli i małymi porcjami. Uważnie obserwuj reakcję dziecka na nowy produkt.

Sprawdź

Czego nie jeść w ciąży?

Czy jeść ryby w ciąży?

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Banany w ciąży i podczas karmienia piersią

Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią

W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią

Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią

Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią

Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią

Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią

Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią

Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią

Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią

Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią

Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią

Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo