Gruszki to jeden z rodzaj贸w owoc贸w, kt贸re zdaj膮 si臋 by膰 stworzone wy艂膮cznie dla ludzkiej przyjemno艣ci. Pyszne, mi臋siste, soczyste owoce od zarania dziej贸w by艂y wymieniane w艣r贸d pokarm贸w bog贸w. Jakie w艂a艣ciwo艣ci maj膮 gruszki? Czy mo偶na je je艣膰 w ci膮偶y i w trakcie karmienia piersi膮? Zapraszamy do lektury!



Znalezione na wykopaliskach pestki gruszek 艣wiadcz膮 o tym, 偶e zajadano si臋 nimi ju偶 w epoce br膮zu. Z ca艂膮 pewno艣ci膮 hodowano je w staro偶ytnej Grecji i staro偶ytnym Rzymie. Prawdopodobnie pierwsze sadzonki pochodzi艂y ze 艣rodkowych W艂och i stopniowo podbi艂y ca艂y nasz kontynent. Do Europy Zachodniej dotar艂y jednak stosunkowo p贸藕no, bo dopiero na prze艂omie XVII i XVIII wieku. Jeszcze p贸藕niej owoce te sta艂y si臋 popularne w Afryce, na Dalekim Wschodzie i w obydwu Amerykach. Do dzisiaj liderem w produkcji gruszek pozostaje po艂udniowa Europa, podobnie, jak w ilo艣ci ich konsumpcji.

Gruszki: w艂a艣ciwo艣ci

Gruszki to owoce wyj膮tkowo warto艣ciowe. S膮 bogate w witaminy, zawieraj膮 w sobie bowiem witamin臋 A, C, PP, a tak偶e witaminy z grupy B: B1, B2 i B6. W gruszkach kryje si臋 tak偶e bogactwo minera艂贸w: dostarczaj膮 偶elaza, fosforu, wapnia, jodu oraz potasu. 呕elazo poprawia kondycj臋 krwi, a jod wp艂ywa korzystnie na dzia艂anie tarczycy. Bor z kolei jest po偶ywk膮 dla m贸zgu 鈥 dzi臋ki niemu dzia艂a on poprawnie i 艂atwiej jest nam si臋 skoncentrowa膰.

Gruszki przez stulecia odgrywa艂y wa偶n膮 rol臋 w medycynie ludowej. Upatrywano w nich doskona艂ego leku na uporczywy kaszel, a tak偶e na pierwsze objawy przezi臋bienia.

Gruszki w ci膮偶y

Nie ma 偶adnych przeciwwskaza艅, kt贸re zabrania艂yby spo偶ywania gruszek przez kobiety spodziewaj膮ce si臋 dziecka. Wr臋cz przeciwnie 鈥 ze wzgl臋du na du偶膮 ilo艣膰 b艂onnika zawart膮 w tych owocach, s膮 one wyj膮tkowo warto艣ciowe. B艂onnik doskonale pomaga w problemach z zatwardzeniami i z wypr贸偶nianiem si臋, z kt贸rymi przysz艂e mamy borykaj膮 si臋 bardzo cz臋sto. Wszystkiemu jest winny progesteron. Ten hormon kluczowy dla ci膮偶y, jej utrzymania i prawid艂owego rozwoju jest cz臋sto przyczyn膮 ci膮偶owych dolegliwo艣ci kobiety spodziewaj膮cej si臋 dziecka. Mi臋dzy innymi jest przyczyn膮 tego, 偶e praca uk艂adu trawiennego znacz膮co spowalnia. Rozleniwiona praca jelit jest przyczyn膮 zapar膰 i wzd臋膰. Z艂otym 艣rodkiem na nie jest spo偶ywanie produkt贸w bogatych w b艂onnik, a gruszki maj膮 go pod dostatkiem. Pomijaj膮c b艂onnik 鈥 gruszki znane s膮 ze swoich przeciwzaparciowych w艂a艣ciwo艣ci. Wykorzystywane s膮 one od dawna w walce z problemami z wypr贸偶nianiem si臋. Ka偶dy kij jednak ma dwa ko艅ce 鈥 zbyt du偶e spo偶ycie gruszek mo偶e prowadzi膰 do biegunki!



Gruszki wskazane s膮 r贸wnie偶 przysz艂ym mamom, kt贸re cierpi膮 na niedobory 偶elaza oraz tym, kt贸re borykaj膮 si臋 z powracaj膮cym problemem zapalenia uk艂adu moczowego, kt贸ry jest powszechny w艣r贸d ci臋偶arnych. Gruszki wykazuj膮 bowiem w艂a艣ciwo艣ci pomagaj膮ce w tego typu dolegliwo艣ciach, a tak偶e przy kamicy nerkowej.

Jedyne na co warto zwr贸ci膰 uwag臋 to zawarto艣膰 cukru w gruszkach. Im bardziej s膮 dojrza艂e i mi臋kkie, tym wi臋cej jest go w ich sk艂adzie. Powinny zatem tych owoc贸w wystrzega膰 si臋 przysz艂e mamy, u kt贸rych poziom cukru jest niebezpiecznie podniesiony lub do takiego si臋 zbli偶a. Cukrzyca ci膮偶owa to nie przelewki.

Gruszki podczas karmienia piersi膮

Gruszki mo偶na je艣膰 podczas karmienia piersi膮. Ze wzgl臋du na ich korzystny wp艂yw na prac臋 uk艂adu pokarmowego s膮 one nawet wskazane karmi膮cym mamom, kt贸rych maluchy borykaj膮 si臋 z bolesnymi kolkami i b贸lami brzuszka.



Sprawd藕 te偶:

Nie jedz w膮tr贸bki w ci膮偶y!

Wino bezalkoholowe dla kobiet w ci膮偶y