Grzyby trujące: Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Idziemy na grzyby. Jak ustrzec się przed zatruciem?

W tym roku lasy są wyjątkowo pełne grzybów i… zbieraczy. Jak podczas rywalizacji o napełnienie koszyka nie popełnić śmiertelnie niebezpiecznej pomyłki? Czy wystarczy zbierać grzyby z gąbką pod kapeluszem, by się nie zatruć?

Sezon na grzyby już w pełni. Przy takim urodzaju, jak w tym roku, na grzybobranie wybierają się również osoby, które rzadko wchodzą do lasu. Zresztą pomyłki w odróżnianiu grzybów jadalnych od trujących zdarzają się również doświadczonym zbieraczom. By do nich nie dopuścić, najlepiej przed wyjściem z domu przypomnieć sobie, jak wyglądają trujące grzyby występujące w Polsce. Poszukać ich zdjęć i dokładnych opisów w atlasie grzybów lub – co dziś znacznie łatwiejsze – w internecie.

Dobrze również pamiętać o kilku zasadach:

  1. Nigdy nie zbierajmy grzybów, których nie znamy i takich, co do których mamy jakiekolwiek – nawet najmniejsze – wątpliwości.
  2. Grzyby z gąbką pod kapeluszem również mogą być trujące, chociaż zawarte w nich toksyny nie są śmiertelnie niebezpieczne. Najlepszym tego przykładem jest popularnie nazywany „szatanem” borowik szatański (tak naprawdę w Polsce niezwykle rzadki).
  3. Musimy obejrzeć cały grzyb, nie tylko jego kapelusz, zanim włożymy go do koszyka. W przypadku wielu gatunków (np. muchomorów sromotnikowych mylonych z gołąbkami zielonawymi) wygląd trzonu ułatwi nam odróżnienie grzyba jadalnego od trującego.
  4. Bezpieczniej jest zbierać „dorosłe” grzyby. Łatwiej jest wtedy ocenić, czy mamy do czynienia z grzybem jadalnym czy trującym.
  5. Jeśli zabieramy do lasu małe dzieci, pilnujmy ich bardzo uważnie. My ominiemy np. muchomora czerwonego. Dla malucha będzie on z racji wyglądu bardzo interesujący.
    Poniżej zamieszczamy kilka gatunków grzybów trujących powszechnie spotykanych w polskich lasach.

1. Muchomor sromotnikowy (zielonawy)

Muchomor sromotnikowy - grzyby trujące

Podobny do: gołąbka zielonawego i gąski zielonki.
Wygląd: Zielonkawy kapelusz, ciemniejący ku środkowi. Biało-zielona nóżka wyrasta z szerszej białej pochwy. W górnej części trzonu znajduje się pierścień, pod nią zygzakowate wzorki. Młode grzyby mają blaszki pokryte białą błonką. U starszych egzemplarzy przybierają one kolor zielonkawy.

Pierwsze objawy zatrucia: Muchomor sromotnikowy jest najbardziej trującym grzybem występującym w Polsce. Zatrucie nim może doprowadzić do śmierci, jeśli chory nie znajdzie się odpowiednio szybko w szpitalu. Zawarte w muchomorze sromotnikowym toksyny uszkadzają m.in. wątrobę, nerki, serce, mózg. Objawy zatrucia występują 8-12 godzin (w niektórych przypadkach nawet 48 godzin) po spożyciu grzyba. Są to: wymioty, silny ból brzucha, wodnista biegunka.

2. Muchomor jadowity

trujący grzyb muchomor jadowity
Podobny do: pieczarki polnej i gąski majówki.
Wygląd: Młode grzyby mają biały kapelusz o owalnym kształcie, z blaszkami osłoniętymi błonką. U starszych egzemplarzy kapelusz staje się lekko żółty, stożkowato-dzwonkowaty. U nasady trzonu występuje biała pochwa. Wyżej widać pierścień.
Pierwsze objawy zatrucia: podobne do objawów zatrucia muchomorem sromotnikowym.

3. Muchomor plamisty

muchomor plamisty
Podobny do: czubajki kani.
Wygląd: Kolor kapelusza od jasnobrązowego, przez brązowożółty i –szary, do ciemnobrązowego, z dużą liczbą białych plamek. U młodych grzybów kapelusz ma kształt półkola. U starszych – bardziej płaski, ale lekko wypukły. Pod spodem zobaczymy białe blaszki.
Biały trzon, bulwiasty u podstawy. Z kilkoma pierścieniami u dołu.
Pierwsze objawy zatrucia: Pojawiają się do 6 godzin po spożyciu trującego grzyba. Są to: wymioty, biegunka, pobudzenie, halucynacje, drgawki, senność.

4. Piestrzenica kasztanowata

piestrzenica kasztanowata
Podobna do: smardza jadalnego.
Wygląd: Bardzo pofałdowany kapelusz przypominający wyglądem mózg, o kolorze od żółtobrązowego przez ciemnobrązowy po czarnobrązowy. Trzon tego trującego grzyba jest krótki, mało widoczny.
Pierwsze objawy zatrucia: Występują 6-15 godzin po spożyciu trującego grzyba. Chory ma nudności, biegunkę, bóle brzucha, głowy, drgawki. Czuje także silne pragnienie.
Niebezpieczne jest również wdychanie oparów z gotujących się grzybów.

5. Lisówka pomarańczowa

lisówka pomarańczowa
Podobna do: pieprznika jadalnego (kurki).
Wygląd: Kapelusz w kolorze pomarańczowożółtym, z delikatnymi blaszkami. Ten trujący grzyb, podobny do kurki, ma bardziej wysmukły trzon niż jego jadalny „odpowiednik”.
Pierwsze objawy zatrucia: Grzyb nie jest śmiertelnie trujący, jednak przyjmuje się, że spożycie większej jego ilości źle wpływa na nasz układ pokarmowy i może wywołać lekkie zatrucie.

Dodaj komentarz

Zdrowie rodziców, Hormony, Badania

Prolaktyna: kto powinien zbadać jej poziom?

Prolaktyna jest hormonem produkowanym w przysadce mózgowej. W organizmie człowieka spełnia szereg istotnych funkcji – reguluje pracę układu rozrodczego, laktację oraz nastrój. Zaburzenia związane z jej poziomem są przyczyną poważnych...

Czytaj dalej →
Mama, Zdrowie rodziców

Złe samopoczucie po porodzie – to minie!

Osłabienie po porodzie… …to coś co spotyka większość kobiet. Nie zdziw się jeśli Twoje wyniki badań okażą się gorsze niż wcześniej. Słabsze samopoczucie zarówno fizyczne, jak i psychiczne to oznaka...

Czytaj dalej →
Zdrowie rodziców

Jakie leki na anginę?

Jakie leki na anginę? Pytanie to zadaje sobie wielu rodziców. Niepewność dotyczy zwłaszcza kwestii takiej, czy na anginę stosuje się antybiotyki. Jak przebiega leczenie anginy? Jakimi domowymi sposobami można wspomóc...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka, Zdrowie rodziców

Objawy zatrucia grzybami

Przyszła jesień, a wraz z nią jedna z ulubionych rozrywek Polaków, czyli popularne grzybobrania. Jadąc drogą prowadzącą przez las, co chwila widać zastawione samochodami pobocza, a wśród drzew rodaków wędrujących...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo