Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak je przygotować, aby smakowały jak najlepiej.
Gołąbki z piekarnika
Gołąbki najczęściej przygotowujemy gotując je, lub podsmażając na patelni. Sposobem na tę potrawę jest też pieczenie w piekarniku. Jak to zrobić? Poniżej zamieszczamy przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym.
Składniki:
- Biała kapusta;
- Kilogram mięsa mielonego;
- 300 g ryżu białego;
- Dwie cebule;
- Cztery ząbki czosnku;
- Masło;
- Sól, pieprz i wybrane zioła do przyprawiania.
- Sos pomidorowy:
- Dwie puszki pomidorów
- Mały koncentrat pomidorowy
- Przyprawy
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować (czas zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
- Cebulę i czosnek kroimy na drobno.
- Cebulę podsmażamy na maśle.
- Mięso mielone z czosnkiem i podsmażoną cebulą dodać do ugotowanego ryżu i dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić.
- Kapustę umyć i wyciąć ze środka głąb.
- Zagotować wodę i włożyć do niej główkę kapusty, gotować i następnie oderwać sparzone liście.
- Na każdy liść ułożyć odpowiednią ilość farszu i zawinąć.
- Blaszkę z piekarnika wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
- Ułożyć przygotowane gołąbki na liściach w blaszce i zalać nieco wodą.
- Składniki sosu pomidorowego dokładnie wymieszać.
Sprawdź: Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Ile czasu piec gołąbki w piekarniku?
Gdy mamy już wszystko przygotowane można przystąpić do pieczenia gołąbków. Pytanie: W ilu stopniach piec gołąbki? W tym celu należy nagrzać piekarnik do 180 stopni. Jak długo będziemy piec? Tutaj dużo zależy od wielkości naszych gołąbków. Jeżeli są małe i mniej nafaszerowane pieczenie będzie krótsze, te większe musimy piec jednak dłużej. W pierwszym przypadku powinno to trwać około godziny, w drugim 75-80 minut. W tym czasie kapusta naszych gołąbków powinna się ładnie przyrumienić. Wówczas potrawę możemy wyjąć z piekarnika, zalać sosem pomidorowym i jeszcze na chwilę wstawić z powrotem. Teraz już wiesz ile piec gołąbki w piekarniku.
Sprawdź: Ile gotować gołąbki?
Tradycyjne danie – gołąbki pieczone w piekarniku
Zapiekane gołąbki to jedno z tych tradycyjnych, wręcz kultowych dań, które spotkamy na obiedzie u babci czy mamy. Nie jest to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, ale smak z pewnością wynagradza wszelkie trudy. Gołąbki pieczone w piekarniku są jedyne w swoim rodzaju, trudno zatem w prosty sposób je określić, ale z drugiej strony nikomu nie trzeba ich chyba specjalnie przedstawiać. Ich głównym elementem jest farsz, który może być zarówno z mięsa i ryżu, jak i z ziemniaków czy grzybów. Wszystko to zawinięte w liście kapusty, które nadają potrawie wyjątkowości. Podawać można je również na kilka sposobów, między innymi z masłem lub z sosem pomidorowym. Dobrze przygotowane gołąbki zapiekane w piekarniku.będą ozdoba stołu na niedzielnym obiedzie.
Zobacz również: Smażenie krokietów – Jak smażyć krokiety?
Rodzice pytają o gołąbki z piekarnika:
Tak, gołąbki jak najbardziej możemy upiec w piekarniku.
Optymalna temperatura do pieczenia gołąbków to 180 stopni.
Dużo zależy od wielkości gołąbków. Jeśli są małe, powinniśmy piec około 60 minut, te większe natomiast 75-80 minut.