Gołąbki z piekarnika – ile piec gołąbki w piekarniku? Ile piec golabki w piekarniku 1

Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?

Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak je przygotować, aby smakowały jak najlepiej.

Gołąbki z piekarnika

Gołąbki najczęściej przygotowujemy gotując je, lub podsmażając na patelni. Sposobem na tę potrawę jest też pieczenie w piekarniku. Jak to zrobić? Poniżej zamieszczamy przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • Biała kapusta;
  • Kilogram mięsa mielonego;
  • 300 g ryżu białego;
  • Dwie cebule;
  • Cztery ząbki czosnku;
  • Masło;
  • Sól, pieprz i wybrane zioła do przyprawiania.
  • Sos pomidorowy:
  • Dwie puszki pomidorów
  • Mały koncentrat pomidorowy
  • Przyprawy

Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotować (czas zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • Cebulę i czosnek kroimy na drobno.
  • Cebulę podsmażamy na maśle.
  • Mięso mielone z czosnkiem i podsmażoną cebulą dodać do ugotowanego ryżu i dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić.
  • Kapustę umyć i wyciąć ze środka głąb.
  • Zagotować wodę i włożyć do niej główkę kapusty, gotować i następnie oderwać sparzone liście.
  • Na każdy liść ułożyć odpowiednią ilość farszu i zawinąć.
  • Blaszkę z piekarnika wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
  • Ułożyć przygotowane gołąbki na liściach w blaszce i zalać nieco wodą.
  • Składniki sosu pomidorowego dokładnie wymieszać.

Sprawdź: Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Ile czasu piec gołąbki w piekarniku?

Gdy mamy już wszystko przygotowane można przystąpić do pieczenia gołąbków. Pytanie: W ilu stopniach piec gołąbki? W tym celu należy nagrzać piekarnik do 180 stopni. Jak długo będziemy piec? Tutaj dużo zależy od wielkości naszych gołąbków. Jeżeli są małe i mniej nafaszerowane pieczenie będzie krótsze, te większe musimy piec jednak dłużej. W pierwszym przypadku powinno to trwać około godziny, w drugim 75-80 minut. W tym czasie kapusta naszych gołąbków powinna się ładnie przyrumienić. Wówczas potrawę możemy wyjąć z piekarnika, zalać sosem pomidorowym i jeszcze na chwilę wstawić z powrotem. Teraz już wiesz ile piec gołąbki w piekarniku.

Sprawdź: Ile gotować gołąbki?

Tradycyjne danie – gołąbki pieczone w piekarniku

Zapiekane gołąbki to jedno z tych tradycyjnych, wręcz kultowych dań, które spotkamy na obiedzie u babci czy mamy. Nie jest to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, ale smak z pewnością wynagradza wszelkie trudy. Gołąbki pieczone w piekarniku są jedyne w swoim rodzaju, trudno zatem w prosty sposób je określić, ale z drugiej strony nikomu nie trzeba ich chyba specjalnie przedstawiać. Ich głównym elementem jest farsz, który może być zarówno z mięsa i ryżu, jak i z ziemniaków czy grzybów. Wszystko to zawinięte w liście kapusty, które nadają potrawie wyjątkowości. Podawać można je również na kilka sposobów, między innymi z masłem lub z sosem pomidorowym. Dobrze przygotowane gołąbki zapiekane w piekarniku.będą ozdoba stołu na niedzielnym obiedzie.

Zobacz również: Smażenie krokietów –‌ Jak smażyć krokiety?

Rodzice pytają o gołąbki z piekarnika:

Czy gołąbki można piec w piekarniku?

Tak, gołąbki jak najbardziej możemy upiec w piekarniku.

W jakiej temperaturze piec gołąbki?

Optymalna temperatura do pieczenia gołąbków to 180 stopni.

Jak długo piec gołąbki w piekarniku?

Dużo zależy od wielkości gołąbków. Jeśli są małe, powinniśmy piec około 60 minut, te większe natomiast 75-80 minut.