Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?

Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak je przygotować, aby smakowały jak najlepiej.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Gołąbki można z powodzeniem upiec w piekarniku
  • Optymalna temperatura to 180 stopni
  • Długość pieczenia zależy od wielkości gołąbków. W zależności od wielkości powinno trwać to od 60 do 80 minut.

Gołąbki z piekarnika

Gołąbki najczęściej przygotowujemy gotując je, lub podsmażając na patelni. Sposobem na tę potrawę jest też pieczenie w piekarniku. Jak to zrobić? Poniżej zamieszczamy przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • Biała kapusta;
  • Kilogram mięsa mielonego;
  • 300 g ryżu białego;
  • Dwie cebule;
  • Cztery ząbki czosnku;
  • Masło;
  • Sól, pieprz i wybrane zioła do przyprawiania.
  • Sos pomidorowy:
  • Dwie puszki pomidorów
  • Mały koncentrat pomidorowy
  • Przyprawy

Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotować (czas zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • Cebulę i czosnek kroimy na drobno.
  • Cebulę podsmażamy na maśle.
  • Mięso mielone z czosnkiem i podsmażoną cebulą dodać do ugotowanego ryżu i dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić.
  • Kapustę umyć i wyciąć ze środka głąb.
  • Zagotować wodę i włożyć do niej główkę kapusty, gotować i następnie oderwać sparzone liście.
  • Na każdy liść ułożyć odpowiednią ilość farszu i zawinąć.
  • Blaszkę z piekarnika wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
  • Ułożyć przygotowane gołąbki na liściach w blaszce i zalać nieco wodą.
  • Składniki sosu pomidorowego dokładnie wymieszać.

Sprawdź: Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Ile czasu piec gołąbki w piekarniku?

Gdy mamy już wszystko przygotowane można przystąpić do pieczenia gołąbków. Pytanie: W ilu stopniach piec gołąbki? W tym celu należy nagrzać piekarnik do 180 stopni. Jak długo będziemy piec? Tutaj dużo zależy od wielkości naszych gołąbków. Jeżeli są małe i mniej nafaszerowane pieczenie będzie krótsze, te większe musimy piec jednak dłużej. W pierwszym przypadku powinno to trwać około godziny, w drugim 75-80 minut. W tym czasie kapusta naszych gołąbków powinna się ładnie przyrumienić. Wówczas potrawę możemy wyjąć z piekarnika, zalać sosem pomidorowym i jeszcze na chwilę wstawić z powrotem. Teraz już wiesz ile piec gołąbki w piekarniku.

Sprawdź: Ile gotować gołąbki?

Tradycyjne danie – gołąbki pieczone w piekarniku

Zapiekane gołąbki to jedno z tych tradycyjnych, wręcz kultowych dań, które spotkamy na obiedzie u babci czy mamy. Nie jest to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, ale smak z pewnością wynagradza wszelkie trudy. Gołąbki pieczone w piekarniku są jedyne w swoim rodzaju, trudno zatem w prosty sposób je określić, ale z drugiej strony nikomu nie trzeba ich chyba specjalnie przedstawiać. Ich głównym elementem jest farsz, który może być zarówno z mięsa i ryżu, jak i z ziemniaków czy grzybów. Wszystko to zawinięte w liście kapusty, które nadają potrawie wyjątkowości. Podawać można je również na kilka sposobów, między innymi z masłem lub z sosem pomidorowym. Dobrze przygotowane gołąbki zapiekane w piekarniku.będą ozdoba stołu na niedzielnym obiedzie.

Zobacz również: Smażenie krokietów –‌ Jak smażyć krokiety?

Rodzice pytają o gołąbki z piekarnika:

Czy gołąbki można piec w piekarniku?

Tak, gołąbki jak najbardziej możemy upiec w piekarniku.

W jakiej temperaturze piec gołąbki?

Optymalna temperatura do pieczenia gołąbków to 180 stopni.

Jak długo piec gołąbki w piekarniku?

Dużo zależy od wielkości gołąbków. Jeśli są małe, powinniśmy piec około 60 minut, te większe natomiast 75-80 minut.

Dodaj komentarz

Urodziny, Przepisy Kulinarne

Menu na urodziny dziecka

Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Zielony koktajl sirt [przepis]

Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general