Jaglanka na śniadanie

Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina, w tym również maluchy, które zazwyczaj trudno przekonać do tego, co zdrowe? Podpowiadamy kilka pomysłów.

Jaglanka na śniadanie
Pinterest - Kwestia Smaku, pinkcake.blox.pl, Kasza Manna

Kasza jaglana nie jest najłatwiejsza w przygotowaniu, ponieważ łatwo wydobyć z niej gorzki posmak. Jednak właściwie przyrządzona jest naprawdę wyśmienita. Pasuje do obiadów i za jej pomocą można wyczarować pyszny deser. A do tego, jak już wspomnieliśmy, jest nie tylko bardzo dobra, ale również bardzo zdrowa.

Kasza jaglana: właściwości

Kasza jaglana to łuskane nasiona prosa. Nie zawiera glutenu, jest więc bezpieczna dla osób będących na diecie bezglutenowej. Składa się głównie z węglowodanów, ale zawiera także stosunkowo dużo dobrze przyswajalnego białka. Jest go około 10 gramów na 100 gramów kaszy. Oprócz tego dostarcza ona nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jej składzie jest sporo cennego błonnika, dzięki czemu kasza jaglana jest sprzymierzeńcem kobiet w ciąży, które często borykają się z problemem zaparć.

Kasza jaglana dostarcza witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz cenny kwas foliowy. To już druga właściwość kaszy, która sprawia, że jest ona wskazana w ciąży.  Trzecią korzyścią przemawiającą za tym, że kobiety powinny jeść kaszę jaglaną w ciąży jest fakt, że neutralizuje ona kwasy żołądkowe, dzięki czemu jest skuteczna w walce z uporczywą zgagą. Dodatkowo dostarcza ona sporej ilości żelaza, dzięki czemu pomaga zwalczać anemię. W jej składzie jest także krzem i miedź.

Kasza jaglana jest zasadotwórcza. W naszych jadłospisach nie brakuje produktów, które mają kwaśny odczyn, takich jak mięsa czy nabiał. Kasza pomaga odzyskać naturalną równowagę organizmu i zachować poprawny bilans kwasowo-zasadowy.

Kasza jaglana: przepisy

Idealnie komponuje się z daniami zarówno słodkimi, jak i słonymi. Dzisiaj podpowiemy kilka pomysłów na przygotowanie jej w taki sposób, że będzie idealnym śniadaniem, które dostarczy energii na pozytywne rozpoczęcie dnia.

Kasza jaglana: jak ugotować?

Kasza jaglana nie jest tak prosta w ugotowaniu, jak inne rodzaje kasz. Niewłaściwy sposób przygotowania wydobywa z niej goryczkę, która może zniechęcić do dalszych eksperymentów z jaglanką. Jak tego uniknąć? Kaszę należy wysypać na rozgrzane dno patelni lub garnka. Przez kilka minut trzeba ją prażyć, aż do momentu, gdy zacznie pachnieć i wydobywać aromat przypominający orzechy. Wtedy zalewamy ją wrzątkiem, płuczemy i odlewamy wodę. Następnie należy ją przepłukać zimną wodą. Taki sposób zahartowania sprawi, że kasza pozbędzie się naturalnej goryczy. Następnie kaszę ponownie zalewa się wrzątkiem i gotuje przez około kwadrans, aż do jej miękkości.

Kasza jaglana na śniadanie: przepisy dla dzieci

Podpowiadamy kilka przepisów na jaglankę, na którą skusi się największy nawet niejadek.

Jaglanka z żurawiną

Składniki:

pół szklanki kaszy jaglanej
5 łyżek suszonej żurawiny
1 szklanka mleka
1 pokrojony banan
łyżeczka miodu spadziowego
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj wedle sposobu podanego powyżej. W ciągu ostatnich kilku minut dodaj mleko. Przełóż do miseczki, posłódź miodem, dodaj pokrojonego banana i dokładnie wymieszaj. Wierzch udekoruj żurawiną i wiórkami kokosowymi.

 

Truskawkowa jaglanka

Składniki:

pół szklanki kaszy jaglanej
pół szklanki mleka
1 szklanka truskawek
2 łyżeczki nasion słonecznika

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj wedle sposobu podanego powyżej. W ciągu ostatnich kilku minut dodaj mleko. Truskawki umyj, odłóż kilka sztuk do dekoracji, resztę zblenduj na gładki mus. Przełóż jaglankę do miseczki, dodaj mus truskawkowy, dokładnie wymieszaj. Górę udekoruj nasionami słonecznika i cząstkami truskawek.

Jaglanka z bakaliami i jabłkiem

Składniki:

pół szklanki kaszy jaglanej
2 łyżeczki słonecznika
2 łyżeczki posiekanych migdałów
2 łyżeczki rodzynek
1 starte jabłko
1 łyżeczka miodu spadziowego
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj wedle sposobu podanego powyżej. Przełóż do miseczki, dodaj starte jabłko, miód i cynamon, dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp mieszanką bakaliową.

[Zdjęcie główne: Pinterest – Kwestia Smaku, pinkcake.blox.pl, Kasza Manna]

Dodaj komentarz

Zdrowie dziecka
Lamblie u dzieci: Objawy oraz leczenie
Lamblie to niemal wszechobecne pasożyty, o istnieniu których dowiadujemy się najczęściej, zostając rodzicami. Przyczyną jest ich częste występowanie w przewodzie pokarmowym dziecka, któremu towarzyszą przykre objawy. Czym są te tajemnicze
Czytaj dalej
Zakupy dla niemowląt
Modne torebki dla dziewczynek
Torebki dla dziewczynek to nie fanaberia, jak sądzą niektórzy, a sposób na zapewnienie dziecku komfortu podczas pierwszych wypraw na miasto czy na spacer z rodzicami. Torebki dla dziewczynek Pierwsza torebka będzie dla
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej