Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina, w tym również maluchy, które zazwyczaj trudno przekonać do tego, co zdrowe? Podpowiadamy kilka pomysłów.



Kasza jaglana nie jest najłatwiejsza w przygotowaniu, ponieważ łatwo wydobyć z niej gorzki posmak. Jednak właściwie przyrządzona jest naprawdę wyśmienita. Pasuje do obiadów i za jej pomocą można wyczarować pyszny deser. A do tego, jak już wspomnieliśmy, jest nie tylko bardzo dobra, ale również bardzo zdrowa.

Kasza jaglana: właściwości

Kasza jaglana to łuskane nasiona prosa. Nie zawiera glutenu, jest więc bezpieczna dla osób będących na diecie bezglutenowej. Składa się głównie z węglowodanów, ale zawiera także stosunkowo dużo dobrze przyswajalnego białka. Jest go około 10 gramów na 100 gramów kaszy. Oprócz tego dostarcza ona nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jej składzie jest sporo cennego błonnika, dzięki czemu kasza jaglana jest sprzymierzeńcem kobiet w ciąży, które często borykają się z problemem zaparć.

Kasza jaglana dostarcza witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz cenny kwas foliowy. To już druga właściwość kaszy, która sprawia, że jest ona wskazana w ciąży.  Trzecią korzyścią przemawiającą za tym, że kobiety powinny jeść kaszę jaglaną w ciąży jest fakt, że neutralizuje ona kwasy żołądkowe, dzięki czemu jest skuteczna w walce z uporczywą zgagą. Dodatkowo dostarcza ona sporej ilości żelaza, dzięki czemu pomaga zwalczać anemię. W jej składzie jest także krzem i miedź.

Kasza jaglana jest zasadotwórcza. W naszych jadłospisach nie brakuje produktów, które mają kwaśny odczyn, takich jak mięsa czy nabiał. Kasza pomaga odzyskać naturalną równowagę organizmu i zachować poprawny bilans kwasowo-zasadowy.

Kasza jaglana: przepisy

Idealnie komponuje się z daniami zarówno słodkimi, jak i słonymi. Dzisiaj podpowiemy kilka pomysłów na przygotowanie jej w taki sposób, że będzie idealnym śniadaniem, które dostarczy energii na pozytywne rozpoczęcie dnia.

Kasza jaglana: jak ugotować?

Kasza jaglana nie jest tak prosta w ugotowaniu, jak inne rodzaje kasz. Niewłaściwy sposób przygotowania wydobywa z niej goryczkę, która może zniechęcić do dalszych eksperymentów z jaglanką. Jak tego uniknąć? Kaszę należy wysypać na rozgrzane dno patelni lub garnka. Przez kilka minut trzeba ją prażyć, aż do momentu, gdy zacznie pachnieć i wydobywać aromat przypominający orzechy. Wtedy zalewamy ją wrzątkiem, płuczemy i odlewamy wodę. Następnie należy ją przepłukać zimną wodą. Taki sposób zahartowania sprawi, że kasza pozbędzie się naturalnej goryczy. Następnie kaszę ponownie zalewa się wrzątkiem i gotuje przez około kwadrans, aż do jej miękkości.



Kasza jaglana na śniadanie: przepisy dla dzieci

Podpowiadamy kilka przepisów na jaglankę, na którą skusi się największy nawet niejadek.

Jaglanka z żurawiną

Składniki:



pół szklanki kaszy jaglanej
5 łyżek suszonej żurawiny
1 szklanka mleka
1 pokrojony banan
łyżeczka miodu spadziowego
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj wedle sposobu podanego powyżej. W ciągu ostatnich kilku minut dodaj mleko. Przełóż do miseczki, posłódź miodem, dodaj pokrojonego banana i dokładnie wymieszaj. Wierzch udekoruj żurawiną i wiórkami kokosowymi.

 

Truskawkowa jaglanka

Składniki:

pół szklanki kaszy jaglanej
pół szklanki mleka
1 szklanka truskawek
2 łyżeczki nasion słonecznika

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj wedle sposobu podanego powyżej. W ciągu ostatnich kilku minut dodaj mleko. Truskawki umyj, odłóż kilka sztuk do dekoracji, resztę zblenduj na gładki mus. Przełóż jaglankę do miseczki, dodaj mus truskawkowy, dokładnie wymieszaj. Górę udekoruj nasionami słonecznika i cząstkami truskawek.

Jaglanka z bakaliami i jabłkiem

Składniki:

pół szklanki kaszy jaglanej
2 łyżeczki słonecznika
2 łyżeczki posiekanych migdałów
2 łyżeczki rodzynek
1 starte jabłko
1 łyżeczka miodu spadziowego
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:



Kaszę ugotuj wedle sposobu podanego powyżej. Przełóż do miseczki, dodaj starte jabłko, miód i cynamon, dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp mieszanką bakaliową.

[Zdjęcie główne: Pinterest – Kwestia Smaku, pinkcake.blox.pl, Kasza Manna]