Jaglanka na śniadanie
Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina, w tym również maluchy, które zazwyczaj trudno przekonać do tego, co zdrowe? Podpowiadamy kilka pomysłów.

Kasza jaglana nie jest najłatwiejsza w przygotowaniu, ponieważ łatwo wydobyć z niej gorzki posmak. Jednak właściwie przyrządzona jest naprawdę wyśmienita. Pasuje do obiadów i za jej pomocą można wyczarować pyszny deser. A do tego, jak już wspomnieliśmy, jest nie tylko bardzo dobra, ale również bardzo zdrowa.
Kasza jaglana: właściwości
Kasza jaglana to łuskane nasiona prosa. Nie zawiera glutenu, jest więc bezpieczna dla osób będących na diecie bezglutenowej. Składa się głównie z węglowodanów, ale zawiera także stosunkowo dużo dobrze przyswajalnego białka. Jest go około 10 gramów na 100 gramów kaszy. Oprócz tego dostarcza ona nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jej składzie jest sporo cennego błonnika, dzięki czemu kasza jaglana jest sprzymierzeńcem kobiet w ciąży, które często borykają się z problemem zaparć.
Kasza jaglana dostarcza witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz cenny kwas foliowy. To już druga właściwość kaszy, która sprawia, że jest ona wskazana w ciąży. Trzecią korzyścią przemawiającą za tym, że kobiety powinny jeść kaszę jaglaną w ciąży jest fakt, że neutralizuje ona kwasy żołądkowe, dzięki czemu jest skuteczna w walce z uporczywą zgagą. Dodatkowo dostarcza ona sporej ilości żelaza, dzięki czemu pomaga zwalczać anemię. W jej składzie jest także krzem i miedź.
Kasza jaglana jest zasadotwórcza. W naszych jadłospisach nie brakuje produktów, które mają kwaśny odczyn, takich jak mięsa czy nabiał. Kasza pomaga odzyskać naturalną równowagę organizmu i zachować poprawny bilans kwasowo-zasadowy.
Kasza jaglana: przepisy
Idealnie komponuje się z daniami zarówno słodkimi, jak i słonymi. Dzisiaj podpowiemy kilka pomysłów na przygotowanie jej w taki sposób, że będzie idealnym śniadaniem, które dostarczy energii na pozytywne rozpoczęcie dnia.
Kasza jaglana: jak ugotować?
Kasza jaglana nie jest tak prosta w ugotowaniu, jak inne rodzaje kasz. Niewłaściwy sposób przygotowania wydobywa z niej goryczkę, która może zniechęcić do dalszych eksperymentów z jaglanką. Jak tego uniknąć? Kaszę należy wysypać na rozgrzane dno patelni lub garnka. Przez kilka minut trzeba ją prażyć, aż do momentu, gdy zacznie pachnieć i wydobywać aromat przypominający orzechy. Wtedy zalewamy ją wrzątkiem, płuczemy i odlewamy wodę. Następnie należy ją przepłukać zimną wodą. Taki sposób zahartowania sprawi, że kasza pozbędzie się naturalnej goryczy. Następnie kaszę ponownie zalewa się wrzątkiem i gotuje przez około kwadrans, aż do jej miękkości.
Kasza jaglana na śniadanie: przepisy dla dzieci
Podpowiadamy kilka przepisów na jaglankę, na którą skusi się największy nawet niejadek.
Jaglanka z żurawiną
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
5 łyżek suszonej żurawiny
1 szklanka mleka
1 pokrojony banan
łyżeczka miodu spadziowego
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj wedle sposobu podanego powyżej. W ciągu ostatnich kilku minut dodaj mleko. Przełóż do miseczki, posłódź miodem, dodaj pokrojonego banana i dokładnie wymieszaj. Wierzch udekoruj żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Truskawkowa jaglanka
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
pół szklanki mleka
1 szklanka truskawek
2 łyżeczki nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj wedle sposobu podanego powyżej. W ciągu ostatnich kilku minut dodaj mleko. Truskawki umyj, odłóż kilka sztuk do dekoracji, resztę zblenduj na gładki mus. Przełóż jaglankę do miseczki, dodaj mus truskawkowy, dokładnie wymieszaj. Górę udekoruj nasionami słonecznika i cząstkami truskawek.
Jaglanka z bakaliami i jabłkiem
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
2 łyżeczki słonecznika
2 łyżeczki posiekanych migdałów
2 łyżeczki rodzynek
1 starte jabłko
1 łyżeczka miodu spadziowego
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj wedle sposobu podanego powyżej. Przełóż do miseczki, dodaj starte jabłko, miód i cynamon, dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp mieszanką bakaliową.
[Zdjęcie główne: Pinterest – Kwestia Smaku, pinkcake.blox.pl, Kasza Manna]
Kiedyś nektar bogów, dziś ukorzeniacz do roślin. Wystarczy 1 łyżka dodana do wody
Nowe emerytury pomostowe 2024. Jest jeden haczyk! Część osób straci szansę na świadczenie
Mieli pomagać chorym dzieciom, a okazali się oszustami? Pieniądze ze zbiórek nie trafiły do rodziców
Wlewam do żelazka i zapominam o plamach. Trik mojej babci jest niezawodny
W Skandynawii to standard, a w innych krajach nie do pomyślenia. Wiele osób ma wątpliwości, czy to bezpieczne dla dzieci
Jarzynowa stoi nietknięta. Rodzina od tygodnia zajada się sałatką gajowego. Robię ją z 5 składników
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Jaglanka na śniadanie
Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Gołąbki należą do polskich tradycyjnych dań. Mogą być z farszem mięsnym, ryżem, kaszą lub grzybami. Wszystkie wersje kochamy i za nimi przepadamy. Nadzienie jest zawsze...
Czytaj dalej →Dodaj trochę do sernika, a będzie puszysty jak chmurka! To niezawodny patent cukierników
Zdradzamy prosty przepis na sernik tradycyjny. Czym różni się od pozostałych? Jednym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu ciasto za każdym razem wyjdzie delikatne i puszyste. Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast,...
Czytaj dalej →Ten sernik na zimno robi się sam! Dzieci zwariują po pierwszym kęsie
Gorące letnie dni są doskonałym czasem na przygotowanie delikatnego i smacznego sernika na zimno. Tego rodzaju deser jest świetną przekąską, idealną na piknik lub do filiżanki kawy. Przygotowanie go jest...
Czytaj dalej →3 przepisy na pyszne naleśniki
Naleśniki dobrze smakują one zarówno na słodko, jak i na słono. Przysmak ten można zabrać ze sobą tak do pracy, jak i szkoły, na piknik czy weekendowy wyjazd z miasto....
Czytaj dalej →Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma...
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy
Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege. Dania...
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →Menu na urodziny dziecka
Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...
Czytaj dalej →Jak rozbudzić ciekawość dziecka?
Wiosna to doskonały moment, by nasze dzieci odkrywały świat i tym samym poznawały siebie samych. Rozbudzone: ciekawość świata, energia i pasja sprawią, że także w dorosłym życiu podążą za tym,...
Czytaj dalej →Jaglanka z dynią na słodko
“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest...
Czytaj dalej →Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka. Kasza jaglana: właściwości Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka...
Czytaj dalej →Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po składnik, z którego większość z nas na co dzień korzysta w kuchni. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze...
Czytaj dalej →3 pomysły na domowe desery dla dzieci, które przygotujesz wspólnie z maluchem
Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale...
Czytaj dalej →