Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]

Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę, że ciąża to czas, w którym kobieta powinna zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się w jej jadłospisie. Zatem, czy można jeść jajka w ciąży? Rozwiewamy wątpliwości!

  • Jajo kurze jest źródłem wielu składników odżywczych, które dobrze wpływają na rozwój płodu. Zawarte są w nim przede wszystkim białko, “dobre” tłuszcze, witaminy A, D, B, magnez, wapń, luteina i cholina.
  • Jajka należy kupować ze sprawdzonych źródeł. Powinny one być oznaczone odpowiednio cyfrą 1 lub 0 (od kur hodowanych na wolnym wybiegu lub ekologicznie).
  • W ciąży można jeść jajko ugotowane na miękko, na twardo, sadzone i jajecznicę. Dwa ostatnie dania należy spożywać nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu.
  • Kobieta w ciąży nie powinna jeść surowych jaj.

Jedzenie jajek w ciąży: czy jest bezpieczne?

Niejedna kobieta poczuła przynajmniej raz apetyt i chęć na jajka w ciąży – smażone, na miękko, na twardo lub sadzone. I zapewne niejedna kobieta zanim po nie sięgnęła zastanowiła się, czy takie danie jest w ogóle dozwolone. Na forach przeznaczonych dla przyszłych mam zdania są podzielone. Natomiast prawda jest taka, że lekarze ginekolodzy i dietetycy uważają, że jedzenie jajek w ciąży jest jak najbardziej wskazane. Trzeba tylko wiedzieć, jak postępować, aby uniknąć zakażenia chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Jajo kurze jest produktem, który dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju i funkcjonowania oraz wzmacnia kondycję. Przeciętnie jedno waży około 50 gram. Składa się z 75% wody, 13% białka, 10% tłuszczu i 2% węglowodanów. Jajko kurze ma średnio 72 kalorie. Znajdują się w nim:

  • witaminy A, D i B,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • selen,
  • magnez,
  • kwasy omega-3 i omega-6.

Jajo jest dla kobiety ciężarnej źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które służy optymalnemu rozwojowi i wzrostowi płodu, a tym samym obniża ryzyko niskiej masy urodzeniowej. Badania wskazują, że spożycie jednego jaja pokrywa aż 25% dziennego zapotrzebowania na białko. Ponadto w jajku zawarte są wszystkie niezbędne aminokwasy, dobre tłuszcze, cholina (stymuluje układ nerwowy, także płodu), luteina (chroni narząd wzroku przed uszkodzeniami). Jajka są także łatwostrawne przez układ pokarmowy człowieka i zapewniają uczucie sytości na długi czas.

Czy jedzenie jajek w ciąży może być niebezpieczne?

Dlaczego niektórzy uważają, że jedzenie jajek w ciąży może być niebezpieczne dla kobiety? Być może wiąże się to z tym, że dawniej uważano jajka za jeden z głównych czynników rozwoju miażdżycy i podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Obecnie wiadomo, że umiarkowane spożywanie jaj kurzych nie jest szkodliwe. Słuszna jest natomiast obawa przed zakażeniem bakterią Salmonella. Patogen ten znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, a przed infekcją chroni odpowiednia obróbka termiczna pokarmów. Tak więc, kobieta w ciąży, która ma apetyt na jajka może je jeść, muszą być one jednak prawidłowo przygotowane i pochodzić z dobrego źródła.

Zobacz też: Od kiedy jajko dla niemowlaka?

Jakie jajka kupować?

Aby zminimalizować ryzyko zakażenia bakteriami, które mogą wywołać groźne dla płodu infekcje układu pokarmowego, należy kupować jajka wyłącznie z zaufanych źródeł. W dobrych hodowlach na sortowniach włączane są lampy UV, których zadaniem jest niszczenie drobnoustrojów znajdujących się na skorupkach. Trzeba także zwrócić uwagę na datę ważności i to, w jakich warunkach przebywały kury, od których pochodzą jaja – w chowie klatkowym są one najczęściej karmione paszą z dodatkami przyspieszającymi wzrost i antybiotykami, a także częściej chorują.

O sposobie hodowli kur informuje pierwsza cyfra przy dacie jajka:

  • Cyfra 3 chów klatkowy – kury przebywają przez cały czas w ciasnych klatkach, są karmione paszami z dodatkami;
  • Cyfra 2 chów ściółkowy – kury przebywają w dużych, zamkniętych pomieszczeniach, mogą się swobodnie poruszać i jeść paszę w dowolnym momencie;
  • Cyfra 1 chów na wolnym wybiegu – kury przebywają na dużym terenie na świeżym powietrzu, żywią się trawą i zdecydowanie rzadziej chorują;
  • Cyfra 0 chów ekologiczny – kury przebywają na świeżym powietrzu, jedzą trawę i ekologiczną paszę bez dodatków.

Jajecznica w ciąży

Jajecznica w ciąży jest jak najbardziej dozwolona. Warto jednak bezpośrednio przed rozbiciem jajka na patelnię lub do miseczki umyć je pod gorącą bieżącą wodą, ponieważ bakteria salmonelli osadza się zwykle na skorupce. Po jej rozbiciu może dostać się do białka lub żółtka. Dobrze też wybierać te jajka, które nie mają uszkodzonej skorupki oraz są małe (duże sztuki mają cienką skorupkę, więc wzrasta ryzyko przedostania się drobnoustrojów do ich wnętrza).

W związku z tym, że jajecznica należy do dań smażonych, nie jest zalecane spożywanie jej częściej niż 1-2 razy w tygodniu, zwłaszcza kiedy przygotowywana jest na tłuszczach zwierzęcych. Warto dodać do niej pietruszkę (źródło witaminy C) lub pomidora (źródło potasu). Można także sięgnąć po jajecznicę z cebulą, w ciąży jednak powinny na nią uważać kobiety, którym dokucza zgaga.

Natomiast jajecznica z grzybami w ciąży może być spożywana, ale tylko wówczas, kiedy grzyby pochodzą ze sprawdzonego źródła. Mogą to być kurki, borowiki, podgrzybki lub pieczarki. Należy jednak pamiętać, że są to składniki ciężkostrawne, dlatego mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego – wzdęcia, zgagę, uczucie pełności w brzuchu. Po takie danie lepiej sięgać naprawdę rzadko.

Czy można jeść jajka na miękko w ciąży?

Jajka na miękko w ciąży wzbudzają najwięcej kontrowersji. Wiele kobiet uważa, że można spożywać tylko takie jajka, które mają bardzo dobrze ścięte białko i żółtko. Prawda jest jednak taka, że gotowanie jajek przez 4 minuty na miękko lub przez 6 minut na półmiękko w pełni wystarcza, aby pozbyć się drobnoustrojów ze skorupki (bakteria wywołująca salmonellę ginie w 60 stopniach). Trzeba jednak pamiętać o wspomnianym już wcześniej umyciu lub wyparzeniu jajka wrzątkiem, wybieraniu jaj tylko z zaufanej hodowli z nieuszkodzoną skorupką.

Jajka sadzone w ciąży

Wątpliwości budzi także kwestia, czy można jeść jajko sadzone w ciąży. Odpowiedź brzmi: tak. Należy jednak zachować umiar, ponieważ, podobnie jak jajecznica, jest to danie smażone. Wbrew powszechnej opinii nie musi być ono mocno ścięte, bo przygotowywane jest w naprawdę wysokiej temperaturze, która zabija szkodliwe bakterie. Warto jednak stosować zasadę, jak przy innych potrawach z jajek: skorupka nie może być uszkodzona, jajko musi być wysokiej jakości (oznaczenie 1 lub 0), a przed rozbiciem trzeba je umyć w gorącej wodzie. Tak przygotowane jajko sadzone w ciąży jest bezpieczne dla mamy i dziecka.

Gotowane jajka w ciąży

Ugotowane jajka na twardo w ciąży są bezpiecznym produktem. Oczywiście, nadal należy pamiętać o tym, aby wybierać jajka z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego, aby zyskać pewność, że pochodzą od zdrowych kur, karmionych wysokiej jakości paszą i nie zawierają chorobotwórczych drobnoustrojów. Bardzo ciekawym i smacznym rozwiązaniem jest jajko w koszulce. Gotowanie go bez skorupki niemal całkowicie minimalizuje ryzyko infekcji. Sposób przyrządzenia:

Zagotuj w garnku 1 litr wody z odrobiną soku z cytryny (1-2 łyżeczki). Umyj jajko i wbij je do miski. Kiedy woda zacznie wrzeć, zamieszaj ją. W środek powstałego wiru wlej jajko i gotuj je przez 3 minuty.

Surowe jajka w ciąży

Surowe jajko nie jest wskazane w ciąży, ponieważ tylko wysoka temperatura niszczy drobnoustroje. Salmonella i inne zatrucia pokarmowe mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia płodu, dlatego nie warto ryzykować. Takie dania jak kogel mogel lub tatar z jajkiem lepiej zostawić na później.

Czy można jeść majonez w czasie ciąży?

U części kobiet pojawia się bardzo silna ochota na majonez w ciąży. Jest to produkt, który domowym sposobem wytwarza się z surowych żółtek jaj, dlatego nie jest wskazane jego spożywanie. Inną kwestią jest majonez “kupny” – do jego produkcji używa się jaj pasteryzowanych, co oznacza, że są one pozbawione drobnoustrojów, dlatego można go jeść np. w formie dodatku do sałatki.

Pytania i odpowiedzi: jajka w ciąży

Czy jajka w ciąży są zdrowe?

Jaja kurze są produktem bogatym w cenne składniki odżywcze. Ich spożywanie, zwłaszcza w ciąży, przynosi wiele korzyści dla organizmu kobiety i rozwijającego się płodu.

Jak często można jeść jajka w ciąży?

Zalecane jest spożywanie nawet 5 ugotowanych jaj tygodniowo. Warto jednak pamiętać, że jajka smażone podawane np. w formie jajecznicy można jeść 1-2 razy w tygodniu.

Jakie jajka można jeść w ciąży?

W ciąży można jeść jajka w każdej formie. Zabronione jest jedynie spożywanie jaj na surowo. Warto wybierać produkt z oznaczeniem 0 (chów ekologiczny) lub 1 (wolny wybieg).


Źródła:

Kijowski J. i wsp., Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych., ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 29 – 41.

Świątkowska D., Poradnik żywienia kobiet w ciąży., Instytut Matki i Dziecka (https://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf).

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo