W social media nie brakuje różnorodnych przepisów na pyszne posiłki przy rozszerzaniu diety najmłodszych smakoszy. Niekiedy jednak brakuje wskazówek, jak poszerzać dietę bez marnowania jedzenia.
Bobas lubi wybór (każdego dnia inny)
BLW, czyli bobas lubi wybór, to sposób rozszerzania diety, w którym dzieciom podaje się posiłki złożone z różnorodnych produktów podanych najczęściej w kawałkach. Dzięki temu dzieci uczą się wykorzystywać swoje pierwsze ząbki, poznają faktury i kształty produktów spożywczych.
Musy, zupy i przeciery również stanowią ważny element takiej diety — świetnie sprawdzają się na spacerach, jako przekąska między posiłkami czy w okresie ząbkowania albo gorszego samopoczucia dziecka.
To obecnie najczęściej wybierany sposób na poszerzanie horyzontów kulinarnych maluchów. Ma jednak pewne skutki uboczne, które zna każdy rodzic praktykujący BLW.
Przygotowywanie świeżych i pysznych posiłków zajmuje trochę czasu i zazwyczaj bardziej opłaca się przygotowanie odrobinę większej ilości niż np. jednego kawałka duszonego kurczaka.
Maluchy jednak wykazują dość szybko znudzenie danym posiłkiem (kto by jadł dwa dni to samo, jeśli jest tyle pyszności wokół!). Co zrobić z nadmiarowym jedzeniem? Jak przechowywać, aby go nie wyrzucać?
Zamrażarka — najlepszy przyjaciel przy rozszerzaniu diety
Mrożenie to świetny sposób na przechowywanie żywności. Jedzenie przechowywane w ten sposób zachowuje swoje właściwości odżywcze. Sprawdza się szczególnie w przypadku zup, bulionów, surowego mięsa i zblanszowanych warzyw.
W ten sposób można przechowywać również porcje posiłków gotowe do podania po rozmrożeniu, ale uwaga: niektóre maluchy nie przepadają za rozmrożonymi posiłkami, które mogą odrobinę inaczej smakować niż przed zamrożeniem.
Aby uniknąć zmiany smaku i mieć pewność, że jedzenie świetnie się przechowa, warto stosować specjalne pojemniki lub woreczki zamykane próżniowo, takie jak FoodSaver.
Pojemniki do przechowywania próżniowego FoodSaver
Idealne rozwiązanie, aby zachować świeżość i wartości odżywcze ulubionych produktów nawet 5 razy dłużej. Nadaje się do przechowywania każdego rodzaju żywności – mięs, warzyw, owoców, a nawet zup, sosów i artykułów suchych. Pojemnik wykonany z przeźroczystego materiału TritanTM jest szczelny, nie zawiera BPA i jest kompatybilny ze wszystkimi systemami próżniowymi FoodSaver®.
Zapinane torebki próżniowe do świeżej żywności
Zapinane torebki są wykonane z wysokiej jakości wielowarstwowego materiału, pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze. Resztki i niewykorzystane składniki można wygodnie zapakować, aby pozostały świeże i apetyczne, a przy tym nie przenikały innymi zapachami lodówki.
Kompaktowy system pakowania próżniowego
Zachowuje świeżość i jakość żywności co pozwala zmniejszyć ilość odpadów nawet o 87%. Umożliwia zaoszczędzenie nie tylko pieniędzy, ale i czasu – dzięki temu urządzeniu można przygotować posiłki na cały tydzień, a następnie przechować je w pojemnikach lub workach próżniowych.
Domowe przeciery, czyli do widzenia tubki
Większe ilości przecierów warzywnych czy owocowych doskonale przechowują się w postaci małych porcji — takich jak słynne tubki.
Z pomocą zgrzewarki i odpowiednich woreczków szybko przygotujesz dowolnej wielkości przekąski, które możesz mrozić lub przechowywać bezpośrednio w lodówce. Zawsze pod ręką, zawsze świeże, domowe „małe co nieco”.
Worki do pakowania próżniowego FoodSaver
Worki są trwałe, a jednocześnie giętkie i tworzą hermetyczną barierę wokół żywności. Można ich używać w lodówce, zamrażarce i kuchence mikrofalowej, a także do gotowania.
Porcjowanie większych kawałków mięsa i ryb
Ciężko liczyć na to, że maluch od razu spałaszuje całą pierś kurczaka albo dzwonko łososia. Dlatego warto porcjować mięso na niewielkie kawałki, idealne „na raz”. Każdy możesz osobno zamknąć w woreczku próżniowym i przechowywać czysto i wygodnie w zamrażarce. Pamiętaj, aby każdą porcję opisać: kiedy została zamrożona i jaki jest to gatunek mięsa.
Zgrzewarka próżniowa FoodSaver
System do pakowania próżniowego FoodSaver, który utrzymuje świeżość żywności do 5x dłużej w porównaniu z tradycyjnymi metodami przechowywania. Kompaktowa, cicha i łatwa w użyciu zgrzewarka próżniowa do żywności sprawi, że świeże składniki i resztki pozostaną pyszne, pomagając zmniejszyć marnotrawstwo żywności i obniżyć tygodniowe rachunki za jedzenie.
Ręczne urządzenie do pakowania próżniowego
Urządzenie idealnie nadaje się do stosowania w małych kuchniach lub w podróży. Dzięki prostemu, jednoprzyciskowemu mechanizmowi i bezprzewodowej, ergonomicznej konstrukcji, urządzenie jest niezwykle proste i przyjazne w obsłudze.
Daj sobie wybór przy rozszerzaniu diety dziecka
Wszyscy rodzice dochodzą do miejsca, w którym — mimo książek i blogów z przepisami — czują, że brak im pomysłu na jedzenie. Szczególnie zimą i jesienią, gdy dostęp do świeżych, lokalnych warzyw jest ograniczony.
Myśląc zawczasu, możesz przygotować mrożonki przygotowane z sezonowych produktów: malin, truskawek, borówek, drylowanych wiśni, dyni itp. Tutaj znowu kluczem do sukcesu jest odpowiednie zamrożenie produktu: szczelnie, wygodnie i szybko.
A gdy będziesz w kropce, co przygotować w słotny jesienny dzień na śniadanie, sięgniesz po ulubione letnie owoce dziecka i zrobisz pyszną, odżywczą owsiankę.
Zgrzewarki i woreczki FoodSaver
Przechowywanie próżniowe ma same zalety: produkty zamknięte w ten sposób zachowują świeżość nawet do pięciu razy dłużej niż przechowywane tradycyjnie.
Dodatkowo pozwalają oszczędzić jedzenie i czas: planując posiłki z góry, możesz przygotować dania dla całej rodziny na kilka dni do przodu w jedno popołudnie.
Zgrzewarki FoodSaver są niewielkich rozmiarów, ich obsługa jest intuicyjna i nie wymaga czytania długich instrukcji. To sprzęt, który sprawdzi się w każdej kuchni — nie tylko w tej, w której gotuje się dla maluchów.
Zainteresował Cię ten temat? Sprawdź nasz artykuł: Rozszerzanie diety malucha krok po kroku — wszystko, co warto wiedzieć.