Jak przechowywać ciasto na pizzę?

Każdego z nas raz na jakiś czas nachodzi ochota na pizzę, a żadna nie smakuje tak dobrze, jak ta domowa. Z własnymi dodatkami i własnoręcznie wyrobionym ciastem. No właśnie… ciastem. Jego wyrobienie może uprzykrzyć życie niejednej osobie. Jeśli nie posiadamy doświadczenia, ani odpowiedniego sprzętu, to cały proces może okazać się problematyczny. Czy można przygotować raz jego większą ilość i przechowywać przez dłuższy czas i jeśli tak, to w jaki sposób? Jak przechowywać ciasto na pizzę?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Ciasto na pizzę najlepiej przechowywać w lodówce;
  • Szczelnie owinięte folią spożywczą, woreczkiem śniadaniowym albo schowane do plastikowego pojemnika na żywność zachowa swoją świeżość nawet przez kilka dni.
  • W każdej chwili będziemy mogli je wyciągnąć i po ogrzaniu się ciasta do temperatury pokojowej wyłożyć je na blachę i wykorzystać do zrobienia pysznej, domowej pizzy.

Jak przechowywać ciasto na pizzę?

Ciasto na pizzę jest niczym innym jak ciastem drożdżowym, a więc musimy przy jego wyrabianiu i przechowywaniu kierować się tymi samymi zasadami. Ciasto drożdżowe, jeśli nie zamierzamy go przechowywać w specjalnych warunkach, najlepiej wykorzystać jak najszybciej po wyrośnięciu. W przeciwnym wypadku narazimy się na nieprzyjemne niespodzianki w postaci zakalca lub niesmacznego wypieku.

Mawia się, że ciasto drożdżowe, a więc również to na pizzę jest kapryśne. Ma to związek z tym, że zawarte są w nim żywe organizmy pod postacią drożdży. Wszelkie niesprzyjające ich rozwojowi warunki, które mogą pojawić się w procesie wyrabiania ciasta, albo jego przechowywania będą skutkować jego zepsuciem lub gorszą jakością. Jak więc przechowywać ciasto na pizzę, aby jak najdłużej zachowało świeżość?

Zobacz także: Mrożenie ciasta francuskiego – Czy ciasto francuskie można mrozić?

Ciasto na pizzę w lodówce? Doskonały pomysł!

Dobrym pomysłem będzie przechowywanie ciasta na pizzę w lodówce. Dzięki temu zachowa ono świeżość i będziemy mogli je wykorzystywać nawet przez kilka kolejnych dni. Ciasto na pizzę z lodówki nadaje się do wypieków i bez ryzyka zakalca lub innych niechcianych efektów ubocznych możemy je z powodzeniem wykorzystać do stworzenia własnej pizzy. Podstawą dobrej pizzy jest ciasto na pizzę. Przechowywanie ciasta musi odbywać się na odpowiednich zasadach.

Kolejną ważną kwestią, o której należy pamiętać oprócz włożenia ciasta na pizzę do lodówki, jest jego szczelne opakowanie. Możemy w tym celu posłużyć się na przykład woreczkami śniadaniowymi, folią spożywczą, albo plastikowym pojemnikiem na żywność. Przechowywanie surowego ciasta drożdżowego w lodówce to tylko połowa sukcesu. Szczelne opakowanie uchroni je przed wysychaniem. Dzięki temu zachowa ono wszystkie swoje właściwości i będzie nadawało się do spożycia i wypieku nawet kilka dni po jego wyrobieniu. Tak przechowywane ciasto na pizzę na drugi dzień możemy bez obaw wyłożyć na blachę i włożyć do piekarnika.

Zobacz także: Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka

Ile może leżeć ciasto na pizzę?

Jak długo może leżeć ciasto na pizzę? Wszystko zależy od sposobu przechowywania. Ciasto, które zostawimy po wyrobieniu w misce, w żaden sposób go nie zabezpieczając, najlepiej wykorzystać zaraz po wyrośnięciu. W przeciwnym wypadku narażamy się na nieprzyjemne wpadki w kuchni. Zakalec albo po prostu niesmaczny wypiek. Jeśli ciasto schowamy i zabezpieczymy w lodówce, uprzednio szczelnie owijając folią spożywczą, albo chowając do woreczka śniadaniowego lub plastikowego pojemnika na żywność, to żywotność takiego ciasta może wynosić nawet plus/minus pięć dni. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się smakiem świeżej domowej pizzy kilka razy w tygodniu bez potrzeby każdorazowego wyrabiania nowej porcji ciasta drożdżowego.

Zobacz także: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Rodzice pytają o przechowywanie ciasta na pizzę:

Ciasto na pizzę – ile może leżeć?

To zależy. Jeśli pozostawimy ciasto drożdżowe po wyrobieniu same sobie, bez odpowiedniego zabezpieczenia, to najlepiej wykorzystać je od razu. W przeciwnym razie ryzykujemy zakalcem lub innymi nieprzyjemnymi wpadkami przy wypieku. Odpowiednio zabezpieczone ciasto można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.

Ile może rosnąć ciasto na pizzę?

W zależności od temperatury otoczenia proces ten może wynosić od około półtorej godziny do nawet kilkunastu godzin. W ciepłym pomieszczeniu ciasto wyrośnie odpowiednio szybciej. W lodówce wyrośnięcie ciasta zajmie około 12 godzin.

Czy ciasto drożdżowe można przechowywać w lodówce?

Można, a nawet trzeba jeśli zależy nam na przechowaniu go przez kilka dni w taki sposób, aby zachowało świeżość i nadawało się do wypieku. Pamiętajmy jednak, że samo schowanie ciasta drożdżowego do lodówki to nie wszystko. Musi być ono dodatkowo szczelnie owinięte folią spożywczą, woreczkiem śniadaniowym albo schowane do plastikowego pojemnika na żywność.

Ciasto na pizzę – kiedy do lodówki?

Drożdżowe ciasto na pizze powinniśmy schować do lodówki jeśli nie planujemy go wykorzystać od razu i chcemy, aby zachowało swoją świeżość przez kilka dni.

Co zrobić z nadmiarem ciasta na pizzę?

Nadmiar ciasta na pizzę warto szczelnie owinąć folią spożywczą, schować do woreczka śniadaniowego albo plastikowego pojemnika na żywność i schować do lodówki. W ten sposób zachowa ono swoją świeżość przez kilka dni.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Cl na ml – 1 cl ile to ml?

Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gotowanie bigosu – Jak gotować bigos?

Bigos jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej, który cieszy się ogromną popularnością od samego początku i mimo przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nadal wiele osób pyta — jak gotować bigos?...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Co zrobić żeby olej się nie pienił?

Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Ciekawe pomysły na zaręczyny

Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...

Czytaj dalej →
Waga w ciąży

Kobiece ciało po ciąży oczami taty

Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general