Jak przechowywać ugotowany bób? Sprawdzone sposoby na zachowanie świeżości
Bób to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków lata, bez którego trudno wyobrazić sobie wakacyjne posiłki. Zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, szczególnie dużo błonnika pokarmowego, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Najczęściej spożywa się go po ugotowaniu. Ponieważ jednak jest to posiłek dość ciężkostrawny, nie zawsze dojadamy całą przygotowaną porcję. Jak długo można przechowywać ugotowany bób? Czy bób można trzymać w lodówce?
Jak przechowywać ugotowany bób?
Bób to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych i najbardziej uwielbianych sezonowych przysmaków w naszym kraju. Wiele osób z niecierpliwością oczekuje na pojawienie się go w warzywniakach lub na targach. Najlepiej smakuje oczywiście bób świeży i młody. Dlatego też trzeba zachować czujność już podczas zakupów. Bób sprzedawany jest najczęściej w plastikowych, szczelnie zamkniętych torebkach. Pamiętajmy, że przy słonecznej pogodzie takie opakowanie wpływa na warzywo bardzo negatywnie – błyskawicznie rośnie temperatura i skrapla się woda. Wskutek tego bób bardzo szybko zaczyna się psuć. W związku z tym lepiej nie kupować bobu, jeśli widzimy, że na straganie był on przez kilka godzin wystawiony na działanie promieni słonecznych.
Bób świetnie sprawdza się jako dodatek do rozmaitych potrwa, można z niego zrobić zupę-krem czy pastę do kanapek. Jednak jego najwięksi miłośnicy najczęściej decydują się po prostu na ugotowanie go wraz ze skórką, a następnie zjedzenie, np. z dodatkiem czosnku czy koperku.
Gotowanie młodego i świeżego bobu nie trwa długo, trzeba więc bardzo uważać i na bieżąco sprawdzać, czy jest już miękki. Regularne jedzenie bobu jest bardzo korzystne dla organizmu – zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga działanie jelit i całego układu pokarmowego. Poza tym w jego składzie także białko, żelazo czy magnez. Niestety ze względu na zawartość składników, jest to też roślina dosyć ciężkostrawna, dlatego nie zaleca się na raz zbyt dużych ilości. Pozostałą porcję spokojnie można zachować przez pewien czas. Jak przechowywać bób gotowany? Przede wszystkim powinien jak najszybciej znaleźć się w lodówce – tylko tam istnieje szansa, że zachowa świeżość.
Sprawdź: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia
Ugotowany bób – ile może leżeć?
Ugotowanego bobu nie należy przechowywać dłużej niż 2-3 dni, koniecznie w lodówce. Warto jednak, przed ewentualnym spożyciem upewnić się, że warzywo jest w dobrym stanie – nie wydobywa się z niego nieprzyjemny zapach, nie ściemniało w niepokojący sposób lub po prostu nie zgniło. Jeśli nie zmienił się także smak i bób nadal jest dobry, można go spokojnie zjeść.
Zobacz: Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie
Czy ugotowany bób można jeść na drugi dzień?
Można, ale pod warunkiem, że był przechowywany w tym czasie w lodówce. Przed zjedzeniem należy się upewnić, że nie ma jakiegoś dziwnego, nieprzyjemnego zapachu czy nie zmienił struktury na niepokojącą.
Sprawdź: To najczęstszy błąd przy grillowaniu. Popełnia go prawie każdy
Odgrzewanie bobu
Ugotowanego bobu raczej nie należy już podgrzewać. Można spróbować wykorzystać go jako składnik sałatki. Ciekawy pomysłem będzie też podsmażenie go delikatnie na maśle. Dzięki temu będziemy mogli podać go znów na ciepło, ale w nieco innej formie. Pamiętajmy, że ugotowany bób nie powinien stać w lodówce dłużej niż maksymalnie 2-3 dni. Później może nie nadawać się już do spożycia i tylko nam zaszkodzi.
Zobacz: Sernik na zimno w 15 minut! Idealny przepis na letni deser
Rodzice pytają o przechowywanie ugotowanego bobu
Pod warunkiem, że jest przechowywany w lodówce, może tam leżeć maksymalnie 2-3 dni.
2-3, ale wyłącznie w lodówce.
Maksymalnie 2-3 dni.
Ugotowany bób najlepiej od razy spożyć. Jeśli nie jest to możliwe, można np. wykorzystać go jako składnik sałatki. W lodówce może spędzić maksymalnie 2-3 dni.
Tak, pod warunkiem, że stał w lodówce i wygląda, a także pachnie normalnie.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Cechy dramatu szekspirowskiego. Czym charakteryzują się utwory Szekspira? Ta wiedza przyda się na maturze
Matura międzynarodowa 2024 wystartowała. Uczniowie tych szkół są już po egzaminie z polskiego. Kiedy napiszą pozostałe?
5 pomysłów na prezent na dzień dziecka od EMPIKu
CKE matura 2024. Centralna Komisja Egzaminacyjna to nie Sąd Ostateczny. W jaki sposób można odwołać się od wyniku?
Matura 2024 przecieki. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak przechowywać ugotowany bób? Sprawdzone sposoby na zachowanie świeżości
Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?
Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego? Wigilia to czas smacznych potraw. Zwykle, można dzięki niej, zjeść posiłki, których często nie jadło się cały rok. Problemem mogą być te rzeczy,...
Czytaj dalej →Jak upiec babkę bez formy? Czym ją zastąpić?
Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...
Czytaj dalej →Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?
Papier do pieczenia – która strona na blachę, a która do ciasta? Odwieczne pytanie każdej osoby zaczynającej swoją przygodę z wypiekami. Chyba nikt nie chciałby, aby przez jeden mały błąd,...
Czytaj dalej →Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?
Insekty mogą pojawić się nawet w najczystszej kuchni. Muszki owocówki to jeszcze nie wszystko, prawdziwym utrapieniem, które łatwo przeoczyć, okazują się szkodniki atakujące produkty sypkie. Skąd biorą się robaki w...
Czytaj dalej →Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest...
Czytaj dalej →Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć...
Czytaj dalej →Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na “mały głód”. Dodatkowo możesz...
Czytaj dalej →Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?
Czy można mrozić twaróg – takie pytanie zadajemy sobie w sytuacji, gdy nie bardzo wiemy, co zrobić z niewykorzystanym do końca produktem. Zamrożenie go wydaje się pomysłem sensownym, ale skądinąd...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Podpowiadamy, jak sprawdzić czy zakwas na żurek jest dobry
Domowy żurek to jedna z tych zup, które mają zdecydowanie więcej zwolenników niż przeciwników. W wielu regionach Polski, to jedno z tradycyjnych dań, które przygotowuje się według receptury znanej od...
Czytaj dalej →Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe,...
Czytaj dalej →Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...
Czytaj dalej →Pieczenie pasztetu. W jakiej temperaturze i jak długo piec pasztet?
Pieczenie pasztetu stało się już wielkanocną tradycją. Nie od dziś wiadomo, że specjały przyrządzone w zaciszu własnej kuchni smakują lepiej niż te, które kupimy w sklepie, a pasztet nie stanowi...
Czytaj dalej →Wszyscy jesteśmy dziećmi!
Dziś krótko ponieważ był to bardzo wyczerpujący dzień. Chciałbym Ci Córeczko z okazji Twojego pierwszego Dnia Dziecka (ten gdy byłaś w brzuszku się nie liczy:P) życzyć, żebyś zawsze … …...
Czytaj dalej →Gdy chcesz wyjść wcześniej z pracy…
Ślub i wesele w niedzielę
Coraz częściej spotykam się wśród znajomych i nie tylko z przyjęciami weselnymi organizowanymi w niedzielę. Zaczęło mnie zastanawiać, czemu tak wzrosła ilość “niesobotnich” wesel i jakie są zalety oraz wady...
Czytaj dalej →