Jak przechowywać ugotowany bób? Sprawdzone sposoby na zachowanie świeżości

Bób to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków lata, bez którego trudno wyobrazić sobie wakacyjne posiłki. Zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, szczególnie dużo błonnika pokarmowego, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Najczęściej spożywa się go po ugotowaniu. Ponieważ jednak jest to posiłek dość ciężkostrawny, nie zawsze dojadamy całą przygotowaną porcję. Jak długo można przechowywać ugotowany bób? Czy bób można trzymać w lodówce?

Jak przechowywać ugotowany bób?

Bób to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych i najbardziej uwielbianych sezonowych przysmaków w naszym kraju. Wiele osób z niecierpliwością oczekuje na pojawienie się go w warzywniakach lub na targach. Najlepiej smakuje oczywiście bób świeży i młody. Dlatego też trzeba zachować czujność już podczas zakupów. Bób sprzedawany jest najczęściej w plastikowych, szczelnie zamkniętych torebkach. Pamiętajmy, że przy słonecznej pogodzie takie opakowanie wpływa na warzywo bardzo negatywnie – błyskawicznie rośnie temperatura i skrapla się woda. Wskutek tego bób bardzo szybko zaczyna się psuć. W związku z tym lepiej nie kupować bobu, jeśli widzimy, że na straganie był on przez kilka godzin wystawiony na działanie promieni słonecznych.

Bób świetnie sprawdza się jako dodatek do rozmaitych potrwa, można z niego zrobić zupę-krem czy pastę do kanapek. Jednak jego najwięksi miłośnicy najczęściej decydują się po prostu na ugotowanie go wraz ze skórką, a następnie zjedzenie, np. z dodatkiem czosnku czy koperku.

Gotowanie młodego i świeżego bobu nie trwa długo, trzeba więc bardzo uważać i na bieżąco sprawdzać, czy jest już miękki. Regularne jedzenie bobu jest bardzo korzystne dla organizmu – zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga działanie jelit i całego układu pokarmowego. Poza tym w jego składzie także białko, żelazo czy magnez. Niestety ze względu na zawartość składników, jest to też roślina dosyć ciężkostrawna, dlatego nie zaleca się na raz zbyt dużych ilości. Pozostałą porcję spokojnie można zachować przez pewien czas. Jak przechowywać bób gotowany? Przede wszystkim powinien jak najszybciej znaleźć się w lodówce – tylko tam istnieje szansa, że zachowa świeżość.

Sprawdź: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia

Ugotowany bób – ile może leżeć?

Ugotowanego bobu nie należy przechowywać dłużej niż 2-3 dni, koniecznie w lodówce. Warto jednak, przed ewentualnym spożyciem upewnić się, że warzywo jest w dobrym stanie – nie wydobywa się z niego nieprzyjemny zapach, nie ściemniało w niepokojący sposób lub po prostu nie zgniło. Jeśli nie zmienił się także smak i bób nadal jest dobry, można go spokojnie zjeść.

Zobacz: Jak się gotuje zielone szparagi? W ten sposób zawsze wychodzą perfekcyjnie

Czy ugotowany bób można jeść na drugi dzień?

Można, ale pod warunkiem, że był przechowywany w tym czasie w lodówce. Przed zjedzeniem należy się upewnić, że nie ma jakiegoś dziwnego, nieprzyjemnego zapachu czy nie zmienił struktury na niepokojącą.

Sprawdź: To najczęstszy błąd przy grillowaniu. Popełnia go prawie każdy

Odgrzewanie bobu

Ugotowanego bobu raczej nie należy już podgrzewać. Można spróbować wykorzystać go jako składnik sałatki. Ciekawy pomysłem będzie też podsmażenie go delikatnie na maśle. Dzięki temu będziemy mogli podać go znów na ciepło, ale w nieco innej formie. Pamiętajmy, że ugotowany bób nie powinien stać w lodówce dłużej niż maksymalnie 2-3 dni. Później może nie nadawać się już do spożycia i tylko nam zaszkodzi.

Zobacz: Sernik na zimno w 15 minut! Idealny przepis na letni deser

Rodzice pytają o przechowywanie ugotowanego bobu

Ile może leżeć ugotowany bób?

Pod warunkiem, że jest przechowywany w lodówce, może tam leżeć maksymalnie 2-3 dni.

Ile można przechowywać ugotowany bób?

2-3, ale wyłącznie w lodówce.

Ile bób może leżeć w lodówce?

Maksymalnie 2-3 dni.

Jak przechowywać bób po ugotowaniu?

Ugotowany bób najlepiej od razy spożyć. Jeśli nie jest to możliwe, można np. wykorzystać go jako składnik sałatki. W lodówce może spędzić maksymalnie 2-3 dni.

Czy gotowany bób można jeść na drugi dzień?

Tak, pod warunkiem, że stał w lodówce i wygląda, a także pachnie normalnie.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Cl na ml – 1 cl ile to ml?

Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Strefa gości weselnych

Żakiet nie tylko na wesele

Żakiet jest bardzo uniwersalnym elementem ubioru. Możesz założyć go na wesele, ale również do pracy czy na popołudniowe spotkanie ze znajomymi. Zobacz, jak dobrać żakiet do rodzaju figury i w...

Czytaj dalej →
Badania w ciąży, Zdrowie w ciąży

Niskie eozynofile w ciąży

Profilaktyczne badania krwi są bardzo ważną częścią dbania o zdrowie – możemy się z nich dowiedzieć np. o niskich eozynofilach w ciąży, mogących świadczyć o problemach z odpornością. Niekiedy wyniki...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general