Karp stał się już poniekąd symbolem i znakiem rozpoznawczym Świąt Bożego Narodzenia. Nie ma w tym jednak nic dziwnego – w wielu polskich domach zalicza się do 12 najważniejszych potraw i trudno wyobrazić sobie bez niego kolację wigilijną. Pojawia się na stole w różnych odsłonach – smażony, pieczony, w galarecie. Każda wersja ma swoich wielbicieli. Sprawdź, jak smażyć karpia, aby wyszedł idealne. Jak przygotować karpia do smażenia? Jak usmażyć karpia, żeby nie było ości?
Karp już nierozerwalnie będzie kojarzył się z Bożym Narodzeniem. Stanowi jedną z najważniejszych 12 potraw, które pojawiają się 24 grudnia na świątecznych stołach. Wariantów podania jest naprawdę sporo – może być smażony, pieczony, w galarecie, po żydowsku. Chociaż oczywiście nie wszyscy za nim przepadają, to ta różnorodność sprawia, że ma wielu wiernych fanów.
Jak smażyć karpia na Wigilię?
Smażenie karpia to nie taka łatwa sztuka i czasami może sprawić nieco kłopotu. Kluczem do prawidłowego wykonania tego zadania jest odpowiednie przygotowanie ryby. Przede wszystkim warto smażyć porcjowanego karpia tzn. w podzielonego w „dzwonki”, a nie w całości. Na patelni rozgrzewamy olej – powinno być go na tyle dużo, aby karp spokojnie i równomiernie się smażył. Za mała ilość może spowodować, że temperatura będzie rozkładać się nierówno, a ryba usmaży się nieregularnie.
Przed wrzuceniem na rozgrzany olej kawałki karpia należy dokładnie umyć pod zimną wodą, a potem bezwzględnie osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Pozostawiona woda obniżyłaby temperaturę oleju i mogłaby spowodować, że ryba zacznie się dusić, a nie smażyć. Tuż przed włożeniem na patelnie osuszone porcje można posypać solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mieszance bułki tartej z mąką pszenną (pamiętaj o pozbyciu się nadmiaru).
Po usmażeniu kawałki ryby warto układać na papierowych ręcznikach, aby odsączyć i wyeliminować w ten sposób nadmiar tłuszczu. Najlepiej do tego celu nadaje się olej rzepakowy, ponieważ jest bezpieczny przy tak wysokich temperaturach.
Zobacz: Gotowanie mrożonych pierogów – jak gotować mrożone pierogi?
Jak długo smażyć karpia?
Karpia smażymy do momentu aż uzyska złoty kolor, a mięso się zetnie. Zazwyczaj jest to około 5-7 minut na każdą ze stron. Warto przygotować sobie wcześniej specjalne szczypce do obracania, aby mieć je pod ręką, gdy trzeba będzie rybę przewrócić na drugą stronę.
Sprawdź: Pieczona i smażona ryba na drugi dzień – jak podgrzać rybę?
Jak przygotować karpia do smażenia na Wigilię?
Kluczem do dobrze usmażonego karpia jest jego odpowiednie przygotowanie. Jeśli kupiliśmy rybę w całości, cały proces należy oczywiście rozpocząć od jej sprawienia. Najpierw odcinamy głowę i płetwy, pozbywamy się wnętrzności oraz zeskrobujemy wszystkie łuski. Podczas patroszenia trzeba bardzo uważać na woreczek żółciowy – znajdujący się w nim płyn może spowodować, że mięso stanie się bardzo gorzkie w smaku. Następnie dokładnie myjemy.
Po sprawieniu karpia, warto jeszcze spróbować pozbyć się mulistego aromatu, który często mu towarzyszy. Można to zrobić, mocząc rybę kilka godzin w mleku lub wodzie z cytryną. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, wystarczy skroplić karpia sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, a potem odstawić na godzinę do lodówki.
Przed samym smażeniem obtacza się karpia w mieszance bułki tartej i mąki pszennej, a następnie można wrzucać na rozgrzany olej. Ważne, aby był to olej rzepakowy. Przed smażeniem strzepujemy nadmiar mąki.
Istnieje także sposób na przygotowanie karpia bez ości, który poleca Magda Gessler. Ryba powinna się wcześniej marynować przez całą noc (najlepiej w glinianym garnku) w soli i cebuli. Następnie należy go zamoczyć w mieszance jajka z odrobiną wody. Kolejnym krokiem jest obtoczenie ryby w bułce tartej z niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Nadmiar strzepujemy i natychmiast wrzucamy kawałki na rozgrzany olej rzepakowy. Według znanej restauratorki karp zacznie „zachowywać się jak pączek”, czyli zacznie rosnąć z powodu obecności jajka w panierce. „Robi się wokół niego bułeczka, dzięki czemu zaczynają zanikać ości”. W momencie, kiedy panierka zacznie rosnąć, należy zmniejszyć temperaturę.
Sprawdź: Mrożenie ryby po grecku – czy można zamrozić rybę po grecku?
Jak przyprawić karpia do smażenia?
Przed smażeniem można karpia pokropić sokiem z cytryny, posypać odrobiną soli i pieprzu i na godzinę odstawić do lodówki. Po wyjęciu kawałki obtaczamy w mące pszennej lub mieszance mąki pszennej z bułką tartą i wrzucamy na patelnię. Ważne, żeby pozbyć się nadmiaru mąki przed smażeniem.
Zobacz: Jak przechować karpia do Wigilii? Ile czasu może leżeć karp w lodówce?
Rodzice pytają, jak smażyć karpia
Jak usmażyć karpia żeby nie było ości?
Przed obtoczeniem w bułce i mące, można na chwilę zanurzyć go w jajku. Wówczas podczas smażenia panierka urośnie jak pączek i w tym czasie małe ości zanikną. W momencie, kiedy panierka zacznie rosnąć, należy zmniejszyć temperaturę.
Jak pokroić karpia do smażenia?
Odetnij płetwy i ogon, a następnie przekrój rybę wzdłuż kręgosłupa na dwie części. Każdą z części pokrój na mniejsze kawałki.
W jakiej temperaturze piec karpia w piekarniku?
160°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu.
Nacinanie karpia przed smażeniem – jak to zrobić?
Karpia należy nacinać w niewielkich odstępach, aby ości lepiej się wytopiły w gorącym tłuszczu.
Jak przygotować karpia do pieczenia?
Karpia należy obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce i wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.