Jak uprażyć migdały? Poznaj sprawdzone sposoby na prażenie płatków migdałów
Jak uprażyć migdały? W końcu są one bardzo zdrowe także w postaci surowej. Jednak umiejętność ich przygotowania, pozwala na urozmaicenie wielu dań, potraw, a nawet wypieków. Co warto wiedzieć o prażeniu migdałów?

- Migdały można uprażyć zarówno na patelni, jak i w piekarniku.
- Zarówno płatki, jak i całe migdały, nie tracą swoich wartości odżywczych podczas prażenia.
- Migdały to świetna przekąska, a także dodatek do sałatek i wypieków.
Jak uprażyć migdały na ciasto?
Jak uprażyć płatki migdałów? Istnieją na to dwa główne sposoby. Jeden z nich polega na skorzystaniu z patelni, drugi z piekarnika. Pierwsza metoda prażenia jest polecana osobom, które chcą użyć płatków w małej ilości, np.: w sałatce, czy jako dekoracji w wypiekach. Opcja z piekarnikiem jest lepsza dla tych, którzy potrzebują ich znacznie większej ilości. Prażone płatki migdałowe mogą nadać potrawie wiele wartości odżywczych. Oprócz stosowania ich w daniach prażone migdały są także ciekawą formą przekąski między posiłkami. Jak uprażyć migdały? Warto wiedzieć, że jest to świetne źródło witaminy E i błonnika, a samo prażenie nie odbiera tych wartości.
Zobacz: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła
Jak uprażyć migdały na patelni?
Prażone płatki migdałów na patelni, to świetna opcja dla osób, które potrzebują ich mniejsze ilości. Nie tracą one w tym procesie swoich naturalnych wartości odżywczych, w tym witamin i błonnika. Prażenie płatków migdałów na patelni nie zajmuje dłużej niż 6 minut. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, nawet chwila nieuwagi może całkowicie spalić sam produkt.
Na wstępie, należy przygotować samą patelnię, najlepiej do tego celu nada się patelnia teflonowa. Następnie trzeba ją rozgrzać. Kolejnym krokiem będzie wsypanie płatków na gorącą patelnię. Prażenie migdałów na patelni należy przerywać mieszaniem ich drewnianą łyżką lub podrzucaniem. Cały proces powinien trwać do 5 minut. Gotowe migdały będą miały brązowo-złocistą barwę. Ostatnim krokiem będzie ostudzenie produktu. Tak uprażone migdały można umieścić w słoiku lub woreczku foliowym.
Sprawdź: Zbyt rzadki sernik po upieczeniu. Jak uratować za rzadki sernik?
Jak uprażyć migdały w piekarniku?
Płatki migdałowe prażone w piekarniku, to nieco trudniejszy proces. Czas, jaki potrzebujemy na prażenie tą metodą, uzależniony jest od formy produktu. Jeśli prażone będą całe migdały, to mogą one wymagać nieco więcej czasu niż same płatki.
Niezależnie od wybranego rodzaju, na starcie należy nagrzać sam piekarnik do temperatury 180°C. Najlepiej do tego celu użyć grzania „góra dół” i wentylator. W międzyczasie można wyłożyć blachę migdałami w taki sposób, aby tworzyły jedną warstwę. W trakcie samego pieczenia warto co jakiś czas doglądać koloru migdałów. Złoto – brązowa barwa będzie oznaczała, że są one gotowe do wyjęcia z piekarnika. Ostatnim krokiem będzie przełożenie ich po ostygnięciu do pojemnika.
Zobacz: Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Jak uprażyć płatki migdałowe do ciasta?
Prażenie migdałów do ciasta również odbywa się na patelni lub piekarniku. Należy jednak sam produkt połączyć z cukrem. Taka dawka słodkości nada im unikalnego smaku, który będzie wręcz idealny do wypieków.
Płatki migdałowe na ciasto, warto najpierw wysuszyć w piekarniku. Świetnie sprawdzi się do tego wspomniana wcześniej w tekście metoda. W międzyczasie na patelni można rozgnieść i podsmażyć cukier. Warto zapamiętać, aby nie używać do tego zadania żadnego tłuszczu. Następnym krokiem będzie dodanie wcześniej przygotowanych migdałów na patelnię, mieszając powoli cukier. Całość należy prażyć przez około 5 minut.
Sprawdź: 12 potraw wielkanocnych. Jakich dań nie powinno zabraknąć na Wielkanoc?
Jak uprażyć migdały do tortu?
Świetną opcją do tortów będzie zastosowanie migdałów z miodem. Jest to estetyczna i jednocześnie bardzo smaczna ozdoba tortu. Warto wspomnieć, że mogą one pełnić funkcję przekąski. Jak się praży migdały z miodem? Na wstępie należy przygotować patelnię. Po jej nagrzaniu, migdały należy uprażyć. Warto pamiętać o częstym mieszaniu. Gdy będą gotowe, należy ściągnąć je z ognia, dodać miód i wymieszać.
Świetny sposób jak prażyć migdały na patelni, można znaleźć we wcześniejszej części artykułu. Ciepłe i gotowe migdały można umieścić na danym wypieku, ewentualnie schować je do słoika. Jak widać, możliwości jak uprażyć migdały jest naprawdę sporo.
Rodzice pytają o prażenie migdałów i płatków migdałowych:
Płatki migdałów można uprażyć na patelni lub w piekarniku. Należy odpowiednio rozgrzać patelnię, umieścić na niej płatki, a następnie ściągnąć je z ognia, gdy zaczną się odznaczać złoto-brązową barwą.
Świetne do tego celu posłużą płatki migdałowe z cukrem. Do tego celu należy użyć patelni, na której wcześniej rozgrzany został cukier. Uprażone wcześniej w piekarniku płatki należy wsypywać na patelnię, ciągle mieszając.
Można to zrobić za pomocą patelni lub piekarnika. Metoda jest ta sama co w przypadku płatków, należy jednak pamiętać, że sam czas prażenia może być dłuższy.
Można tego dokonać za pomocą piekarnika. Należy go rozgrzać do 200°C. Następnie należy umieścić migdały na blasze i piec je do momentu uzyskania charakterystycznego zapachu i nieco ciemniejszej barwy.
Najładniejsze i wyjątkowe życzenia urodzinowe dla babci! Spraw jej radość pięknymi słowami!
Życzenia na Dzień Mamy dla teściowej – czego wypada życzyć mamie swojej drugiej połówki?
Jak dobrze zacząć poranek? Oto najpiękniejsza poezja na dzień dobry
Pomysły na prezent dla 10-latki na Dzień Dziecka lub urodziny
Trwa sezon na szkolne wycieczki. To właśnie tu koniecznie musisz przyjechać w tym roku!
Życzenia na Dzień Mamy dla zmarłej mamy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak uprażyć migdały? Poznaj sprawdzone sposoby na prażenie płatków migdałów
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z...
Czytaj dalej →Czy dzieci powinny jeść gofry?
Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...
Czytaj dalej →Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,...
Czytaj dalej →Jak podgrzać ziemniaki? O tym trzeba pamiętać, aby zachować pyszny smak!
Ziemniaki to niewątpliwie jeden z ulubionych przysmaków w naszym kraju. Najczęściej wykorzystuje się go oczywiście jako dodatek do innych potraw, ale niekiedy stają się również głównym punktem posiłku – bywają...
Czytaj dalej →Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo...
Czytaj dalej →Jak nadziewać pączki?
Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...
Czytaj dalej →Jak rozmrozić chleb? Ten sposób sprawi, że pieczywo będzie smakować jak świeżo upieczone!
Mrożenie to powszechnie znany i praktykowany sposób na przedłużenie świeżości produktów i zapobieganie marnowaniu żywności. W zamrażalniku przechowuje się praktycznie wszystko – od mięsa przez warzywa i owoce aż do...
Czytaj dalej →Kiedy ogórki kiszone są zepsute?
Kiedy ogórki kiszone są zepsute? Warto to wiedzieć, żeby nie podać gościom nieświeżych ogórków, albo samemu nie zjeść czegoś nieodpowiedniego. Ogórki kiszone – znane też jako kwaszone – są przysmakiem...
Czytaj dalej →Jaki koper do kiszenia ogórków wybrać i jak go przechować?
Koper do kiszenia ogórków suszony, mrożony, a może świeży? Jaki wybrać? Przed tym dylematem staje każdy smakosz tej niezwykle smacznej i kultowej zakąski. Sezon na robienie przetworów z ogórków kiszonych...
Czytaj dalej →Jak przygotować mak do makowca? Masa makowa – jak ją zrobić?
Makowiec to jeden z tych wypieków, który często uświetnia ważne uroczystości rodzinne. Najbardziej kojarzy się oczywiście z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. Samodzielne przygotowanie pysznego makowca to nie lada wyzwanie, ale...
Czytaj dalej →Czy ciasto drożdżowe można zostawić na noc?
Czy ciasto drożdżowe można zostawić na noc? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która uwielbia wypieki własnej roboty. Mówi się, że ciasto drożdżowe jest kapryśne. Wszystko przez drożdże, które wchodzą...
Czytaj dalej →Zbyt rzadki sernik po upieczeniu. Jak uratować za rzadki sernik?
Sernik to jedna z najbardziej klasycznych słodkich propozycji, szczególnie na święta. Spora część z nas nie wyobraża sobie rodzinnych uroczystości bez tego pysznego, domowego wypieku. Mimo że zazwyczaj wykonuje się...
Czytaj dalej →Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić pączki?
Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...
Czytaj dalej →