Jak uprażyć migdały? Poznaj sprawdzone sposoby na prażenie płatków migdałów

Jak uprażyć migdały? W końcu są one bardzo zdrowe także w postaci surowej. Jednak umiejętność ich przygotowania, pozwala na urozmaicenie wielu dań, potraw, a nawet wypieków. Co warto wiedzieć o prażeniu migdałów?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Migdały można uprażyć zarówno na patelni, jak i w piekarniku.
  • Zarówno płatki, jak i całe migdały, nie tracą swoich wartości odżywczych podczas prażenia.
  • Migdały to świetna przekąska, a także dodatek do sałatek i wypieków.

Jak uprażyć migdały na ciasto?

Jak uprażyć płatki migdałów? Istnieją na to dwa główne sposoby. Jeden z nich polega na skorzystaniu z patelni, drugi z piekarnika. Pierwsza metoda prażenia jest polecana osobom, które chcą użyć płatków w małej ilości, np.: w sałatce, czy jako dekoracji w wypiekach. Opcja z piekarnikiem jest lepsza dla tych, którzy potrzebują ich znacznie większej ilości. Prażone płatki migdałowe mogą nadać potrawie wiele wartości odżywczych. Oprócz stosowania ich w daniach prażone migdały są także ciekawą formą przekąski między posiłkami. Jak uprażyć migdały? Warto wiedzieć, że jest to świetne źródło witaminy E i błonnika, a samo prażenie nie odbiera tych wartości.

Zobacz: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła

Jak uprażyć migdały na patelni?

Prażone płatki migdałów na patelni, to świetna opcja dla osób, które potrzebują ich mniejsze ilości. Nie tracą one w tym procesie swoich naturalnych wartości odżywczych, w tym witamin i błonnika. Prażenie płatków migdałów na patelni nie zajmuje dłużej niż 6 minut. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, nawet chwila nieuwagi może całkowicie spalić sam produkt.

Na wstępie, należy przygotować samą patelnię, najlepiej do tego celu nada się patelnia teflonowa. Następnie trzeba ją rozgrzać. Kolejnym krokiem będzie wsypanie płatków na gorącą patelnię. Prażenie migdałów na patelni należy przerywać mieszaniem ich drewnianą łyżką lub podrzucaniem. Cały proces powinien trwać do 5 minut. Gotowe migdały będą miały brązowo-złocistą barwę. Ostatnim krokiem będzie ostudzenie produktu. Tak uprażone migdały można umieścić w słoiku lub woreczku foliowym.

Sprawdź: Zbyt rzadki sernik po upieczeniu. Jak uratować za rzadki sernik?

Jak uprażyć migdały w piekarniku?

Płatki migdałowe prażone w piekarniku, to nieco trudniejszy proces. Czas, jaki potrzebujemy na prażenie tą metodą, uzależniony jest od formy produktu. Jeśli prażone będą całe migdały, to mogą one wymagać nieco więcej czasu niż same płatki.

Niezależnie od wybranego rodzaju, na starcie należy nagrzać sam piekarnik do temperatury 180°C. Najlepiej do tego celu użyć grzania „góra dół” i wentylator. W międzyczasie można wyłożyć blachę migdałami w taki sposób, aby tworzyły jedną warstwę. W trakcie samego pieczenia warto co jakiś czas doglądać koloru migdałów. Złoto – brązowa barwa będzie oznaczała, że są one gotowe do wyjęcia z piekarnika. Ostatnim krokiem będzie przełożenie ich po ostygnięciu do pojemnika.

Zobacz: Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?

Jak uprażyć płatki migdałowe do ciasta?

Prażenie migdałów do ciasta również odbywa się na patelni lub piekarniku. Należy jednak sam produkt połączyć z cukrem. Taka dawka słodkości nada im unikalnego smaku, który będzie wręcz idealny do wypieków. 

Płatki migdałowe na ciasto, warto najpierw wysuszyć w piekarniku. Świetnie sprawdzi się do tego wspomniana wcześniej w tekście metoda. W międzyczasie na patelni można rozgnieść i podsmażyć cukier. Warto zapamiętać, aby nie używać do tego zadania żadnego tłuszczu. Następnym krokiem będzie dodanie wcześniej przygotowanych migdałów na patelnię, mieszając powoli cukier. Całość należy prażyć przez około 5 minut.

Sprawdź: 12 potraw wielkanocnych. Jakich dań nie powinno zabraknąć na Wielkanoc?

Jak uprażyć migdały do tortu?

Świetną opcją do tortów będzie zastosowanie migdałów z miodem. Jest to estetyczna i jednocześnie bardzo smaczna ozdoba tortu. Warto wspomnieć, że mogą one pełnić funkcję przekąski. Jak się praży migdały z miodem? Na wstępie należy przygotować patelnię. Po jej nagrzaniu, migdały należy uprażyć. Warto pamiętać o częstym mieszaniu. Gdy będą gotowe, należy ściągnąć je z ognia, dodać miód i wymieszać.

Świetny sposób jak prażyć migdały na patelni, można znaleźć we wcześniejszej części artykułu. Ciepłe i gotowe migdały można umieścić na danym wypieku, ewentualnie schować je do słoika. Jak widać, możliwości jak uprażyć migdały jest naprawdę sporo.

Rodzice pytają o prażenie migdałów i płatków migdałowych:

Jak uprażyć migdały płatki?

Płatki migdałów można uprażyć na patelni lub w piekarniku. Należy odpowiednio rozgrzać patelnię, umieścić na niej płatki, a następnie ściągnąć je z ognia, gdy zaczną się odznaczać złoto-brązową barwą. 

Jak zrobić prażone płatki migdałowe na ciasto?

Świetne do tego celu posłużą płatki migdałowe z cukrem. Do tego celu należy użyć patelni, na której wcześniej rozgrzany został cukier. Uprażone wcześniej w piekarniku płatki należy wsypywać na patelnię, ciągle mieszając. 

Jak podprażyć migdały?

Można to zrobić za pomocą patelni lub piekarnika. Metoda jest ta sama co w przypadku płatków, należy jednak pamiętać, że sam czas prażenia może być dłuższy.

Jak uprażyć migdały w płatkach?

Można tego dokonać za pomocą piekarnika. Należy go rozgrzać do 200°C. Następnie należy umieścić migdały na blasze i piec je do momentu uzyskania charakterystycznego zapachu i nieco ciemniejszej barwy.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak nadziewać pączki?

Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Kiedy ogórki kiszone są zepsute?

Kiedy ogórki kiszone są zepsute? Warto to wiedzieć, żeby nie podać gościom nieświeżych ogórków, albo samemu nie zjeść czegoś nieodpowiedniego. Ogórki kiszone – znane też jako kwaszone – są przysmakiem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy można zamrozić pączki?

Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo