Jak uratować przesoloną zupę? Obierz i wrzuć do garnka. To niezawodny trik kucharzy

Nawet najbardziej wprawionemu kucharzowi może zdarzyć się, przesolić zupę. Co zrobić w takiej sytuacji? Nie trzeba jej wylewać. Z pomocą przyjdą produkty, które większość z nas ma w kuchennej szafce.

Jeśli w zupie wyląduje nieco za dużo przypraw, nic straconego. Jest kilka sposobów, dzięki którym możemy uratować wywar. Są banalnie proste, a potrzebne składniki przeważnie znajdziemy już w kuchni.

Jak uratować zbyt słoną zupę? Domowe sposoby, które warto znać

Jednym z najpopularniejszych trików na pozbycie się nadmiaru soli z zupy, jest wrzucenie do niej obranego, surowego ziemniaka. Wystarczy go chwilę pogotować, aby wchłonął zbędną sól, a następnie wyciągnąć z garnka.

Nie jest to natomiast jedyny skuteczny sposób. Doskonałą alternatywą będzie woreczek ryżu. Należy go umieścić w garnku i gotować ok. 10 minut. Można też wykorzystać białko jajka. Kiedy wlejemy je do zupy, zacznie się ścinać, a dzięki temu wchłonie sól. Później wystarczy tylko zebrać je łyżką cedzakową. Smak soli może załagodzić także dodatek śmietany lub jogurtu.

Jak uratować kwaśną zupę? Tutaj ryż również będzie przydany

Ryż może pomóc nie tylko w pozbyciu się nadmiaru soli, ale także gdy zupa jest za kwaśna. Szczególnie poleca się ten trik w przypadku zupy pomidorowej.

Smak zbyt kwaśnej zupy może uratować też niewielka ilość cukru. Polecamy dodawać ją stopniowo w małych ilościach i za każdym razem sprawdzić smak wywaru. Nie można zapominać o sodzie oczyszczonej. Dzięki temu, że ma zasadowy odczyn, już pół łyżeczki sprawi, że zupa odzyska pożądany smak.

Jak zahartować śmietanę, żeby się nie zważyła? Wystarczą 3 kroki

Kolejnym częstym problemem przy przygotowywaniu zupy jest moment dodawania śmietany. Jeśli nie jest ona zahartowana, to od razu nam się zważy i na powierzchni stworzą się nieestetyczne grudki. Jak temu zapobiec? Śmietankę należy wlać do miseczki, następnie dodawać do niej stopniowo 4 łyżki gorącej zupy, cały czas mieszając. Dopiero wtedy można wlać ją do garnka. Jedynym sposobem na uratowanie zupy ze zważoną śmietaną, jest jej zblendowanie.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo