Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]

Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego są zrobione drożdże?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Do wyhodowania drożdży potrzebne jest jasne, niepasteryzowane piwo oraz cukier. Dodatkowo przydadzą się ziemniaki lub mąka.
  • Drożdże rozmnażają się przez pączkowanie, które przyspiesza fermentacja tlenowa.
  • Mieszankę, z której mają wyrosnąc drożdże należy umieścić w ciepłym, wolnym od orzeciągów miejscu.
  • Drożdże pączkują przez kilka dni.

Domowe drożdże

Domowa produkcja drożdży nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Nie zawsze mamy dostęp do kupnego produktu, dlatego wiedza o jego samodzielnym przygotowaniu może okazać się bardzo przydatna. Dodatkowo, proces tworzenia drożdży stanowi również doskonałą okazję do spędzenia czasu z dzieckiem w kuchni i nauczenia go podstawowych zasad rozmnażania przez pączkowanie.

Drożdże – spożywcze, piekarskie i piwowarskie

Drożdże spożywcze określane są również mianem piekarniczych. Oprócz nich istnieją również drożdże piwowarskie stosowane do produkcji piwa. Jak wyhodować drożdże piekarskie, które posłużą ci podczas pieczenia pizzy lub pieczywa w domu?

Jak powstają drożdże?

Drożdże są żyjącym organizmem rozmnażającym się poprzez pączkowanie. Bazuje on na fermentacji tlenowej, która przyspiesza proces jego rozmnażania. Z tego powodu gotowe drożdże zalewa się ciepłym mlekiem lub wodą z dodatkiem cukru. Do domowego przygotowania tego składnika zazwyczaj wystarczy jedynie zwykłe piwo oraz odpowiednie warunki, dzięki czemu te niewielkie organizmy zaczną się rozmnażać.

Z czego robi się drożdże?

Jak drobić drożdże domowe? Istnieje kilka sposobów bazujących na łatwo dostępnych produktach. Bez względu na przepis, potrzebne będzie piwo jasne niepasteryzowane oraz cukier. Niektóre metody obejmują również takie składniki, jak ziemniaki lub mąka. Istnieją także sposoby bazujące na suchym chmielu, jednak taki produkt jest znacznie trudniej dostępny niż standardowe składniki przepisu na drożdże.

Z czego są drożdże spożywcze?

Drożdże spożywcze, inaczej zwane piekarskimi, to organizmy żywe. Tworzą się one w podobny sposób, jak zwykłe bakterie lub pleśń. Niektóre składniki wspomagają ich tworzenie, dlatego do wyhodowania domowych drożdży wykorzystuje się zwykle piwo zawierające ich piwowarski odpowiednik.

Przepis na drożdże piekarskie

Jak zrobić drożdże domowe z użyciem ziemniaków? W tym celu należy ugotować dwie bulwy, rozgnieść na gładką masę oraz dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę piwa. Tak przygotowaną mieszankę trzeba następnie umieścić w szklanym naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni. Wersja z mąką wygląda dokładnie tak samo, jednak nie uwzględnia ona ziemniaków.

Jak namnożyć drożdże piekarskie?

Mieszankę wykonaną zgodnie z przepisem należy trzymać w miejscu wolnym od przeciągów i niskich temperatur. Zaleca się również wybranie cichej lokalizacji, szczególnie ze względu na fakt, że samodzielnie stworzone drożdże mogą rosnąć nawet kilka dni. Niewłaściwe warunki sprawiają, że te żywe organizmy nie są w stanie się rozmnożyć, dlatego tak ważne jest stworzenie odpowiedniej atmosfery sprzyjającej pączkowaniu.

Zobacz też: Jak rozmrozić drożdże?

Pytania o domowe drożdże:

Co zawierają drożdże?

Drożdże są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak fosfor, cynk, potas, żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz witamina E. Są to tylko niektóre składniki zawarte w drożdżach, a produkt ten posiada również inne wartości prozdrowotne.

Co jest zdrowsze: drożdże czy proszek do pieczenia?

Odpowiedź na to pytanie jest stosunkowo łatwa. Drożdże są organizmem żywym pełnych wartości odżywczych, podczas gdy proszek do pieczenia stanowi sztuczną, chemiczną mieszankę.

Czego nie lubią drożdże?

Drożdże rosną jedynie w określonych warunkach. Rosnący zaczyn nie lubi chłodu oraz przeciągów, dlatego warto umieścić go w ciepłym i bezwietrznym miejscu.

Czemu drożdże nie rosną?

Drożdże mogą nie rosnąć ze względu na niewłaściwą temperaturę wody i mleka lub brak dodatku cukru. Nie należy zalewać ich wrzątkiem, a jedynie ciepłą cieczą. W innym przypadku drożdże, zamiast się rozmnażać, umrą.

Czym zastąpić drożdże w cieście?

Drożdże można z powodzeniem zastąpić sodą lub proszkiem do pieczenia. Pierwsza opcja jest jednak zdecydowanie najzdrowsza.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Pączki dobre na drugi dzień – porady

Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe! Pączki to popularny wyrób cukierniczy, który ma postać drożdżowego ciasta, uformowanego w kształt kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu lub upieczonego w wysokiej...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Planowanie ciąży

Cykl menstruacyjny kobiety

Cykl miesiączkowy jest jednym z podstawowych procesów zachodzących co miesiąc w organizmie kobiety. Powiązany jest ze zdolnością do poczęcia dziecka, lecz obejmuje nie tylko zmiany związane z układem rozrodczym. Jak...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general