Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma to jak kubek dobrego grzańca, gdy za oknem mróz, śnieg czy zawierucha. Jak go jednak przyrządzić, aby smakował jak w najlepszym barze czy restauracji? Aby zrobić dobrego, domowego grzańca, kluczowe są dodatki i przyprawy. Sprawdź!

Jak zrobić domowego grzańca?
Niemal w każdym supermarkecie czy sklepie monopolowym można kupić gotową mieszanką na grzańca, którą wystarczy w zasadzie tylko podgrzać. Nic nie może się jednak równać z samodzielnie przygotowanym domowym, grzanym winem, które sprawdzi się idealnie na zimowy wieczór w weekend czy nawet jako delikatny trunek na Święta. Nie tylko wspaniale smakuje, ale także rozgrzewa, uspokaja i pozwala się zrelaksować z ulubioną książką, filmem i pod kocykiem, gdy za oknem plucha czy mróz.
Charakterystyczny, mocny aromat klasycznego grzanego wina nieodłącznie kojarzy nam się z jesienią i zimą. W chłodne wieczory lubią po niego sięgać nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za winem czy za alkoholem w ogóle – pamiętajmy, że znaczna zawartość alkoholu znika podczas procesu podgrzewania. Grzaniec jest również co roku gwiazdą wszystkich świątecznych i noworocznych jarmarków.
Do grzańca używamy oczywiście wina czerwonego. Białe niespecjalnie się do tego celu nadaje, ponieważ po pogrzaniu nie smakuje już tak dobrze. Dobór przypraw to sprawa dosyć indywidualna – każdy dopasowuje je pod swój gust, można również śmiało eksperymentować z ilością. Do klasycznego grzańca najczęściej dodaje się goździki, imbir, cynamon. Dla wyjątkowego zimowe smaku i aromatu do szklanki wkłada się często również plaster pomarańczy, a niekiedy – odrobinę miodu.
Bardzo ważna jest również technika przygotowywania. Wino powinniśmy podgrzewać bardzo ostrożnie i cierpliwie. Musi się zagrzać na wolnym ogniu, nie wolno go zagotować.
Zobacz: Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Grzaniec – przepis krok po kroku (receptura pochodzi z bloga garneczki.pl)
Tradycyjny przepis na grzańca galicyjskiego wymaga przygotowania następujących składników:
- butelka czerwonego wina (półsłodkiego lub półwytrawnego)
- cynamon,
- goździki,
- gałka muszkatołowa,
- imbir
- pomarańcza
- miód (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Czerwone wino przelewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu.
- Dodajemy odrobinę cynamonu (szczyptę lub laskę) oraz kilka goździków.
- Po chwili dorzucamy startą gałkę muszkatołową oraz kilka plasterków imbiru.
- Na koniec kilka plastrów pomarańczy oraz miód (jeśli chcemy, żeby wino było słodsze).
- Podgrzewamy, delikatnie mieszając. Pamiętamy, aby wina nie zagotować.
Pysznego grzańca można jednak przygotować nie tylko na bazie wina, ale również piwa. Jak to zrobić? Potrzebne będzie: jasne piwo (lager), pomarańcza, miód, imbir, cynamon oraz goździki.
Sposób przygotowania grzanego piwa:
- Piwo w garnku podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do niego pokrojoną w kawałki pomarańczę oraz kilka plasterków imbiru.
- Następnie dodajemy odrobinę cynamonu oraz kilka goździków.
- Kolejnym krokiem jest dodanie łyżki miodu.
- Podobnie jak z grzanym winem – podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
Zarówno grzane wino, jak i grzane piwo warto przelewać do kubeczków (szklanek) przez drobne sitko, aby kawałki imbiru czy goździki nie przeszkadzały podczas picia.
Sprawdź: Jak smażyć karpia? Jak przygotować karpia do smażenia?
Jakie wino do grzańca?
W zasadzie nie ma znaczenia, jakiego wina użyjemy. Grunt, aby było czerwone i najlepiej nie słodkie – wybieramy raczej półwytrawne lub półsłodkie w zależności od preferencji. Nie jest także specjalnie ważny gatunek i jakość trunku, wszystkie delikatne aromaty i nuty smakowe i tak raczej zginą zmieszane z przyprawami i po podgrzaniu.
Zobacz: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik.
Czytelnicy pytają, jak zrobić domowego grzańca z wina
Najbardziej klasyczne dodatki do grzańca to: goździki, pomarańcza, imbir, cynamon i czasami także miód.
Podgrzewamy wino w garnku, bardzo delikatnie, na wolnym ogniu. Następnie po kolei dorzucamy dodatki, cały czas mieszając. Wino ma się podgrzewać powoli, nie należy go zagotować.
Pomarańcza, goździki, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, miód.
Cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa.
Koniecznie czerwone, najlepiej półwytrawne lub półsłodkie. Nie musi być to wino najlepszej jakości, ponieważ podgrzewanie i przyprawy i tak nieco osłabiają delikatne nuty i aromaty.
Kiedyś kojarzyło się z podbojem kosmosu, a dziś jest bohaterem setek memów. To imię nadano 181 867 razy
Kosztuje 4 zł i usunie wszystkie krople. Pochłaniacz wilgoci do domu przygotujesz samodzielnie
Niegdyś królowa każdej imprezy, teraz gości na mało którym stole. A szkoda, bo jest bardzo zdrowa
To imię jest kojarzone z podstarzałymi polonistkami i katechetkami. “Nigdy nie wybaczyłam mamie takiego pomysłu”
Czy to nornica, czy kret? Nieproszonego gościa w ogrodzie poznasz po jednym
Farsz na pierogi robię inaczej, bo zamieniłam 1 składnik. Teraz jest wyrazistszy i pełen smaku
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością...
Czytaj dalej →Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą – złoty przepis...
Czytaj dalej →Danie do słoika [dla kierowcy, dla studenta i na wyjazdy]
Nie od dziś bardzo popularne w naszym kraju są dania do słoika. Jest to niezwykle wygodna forma przewożenia i przechowywania jedzenia. Doskonale sprawdza się w przypadku uczniów czy studentów mieszkających...
Czytaj dalej →Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś
Wiele osób nie wyobraża sobie polskiego obiadu bez ziemniaków. Mogą one być oryginalnym dodatkiem do dania. Wystarczy podczas gotowania sól zastąpić innym składnikiem. Ugotowanie ziemniaków nie jest skomplikowanym czy wymagającym...
Czytaj dalej →3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy
Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege. Dania...
Czytaj dalej →Tort urodzinowy dla dziecka: pysznie i… zdrowo!
Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest jedną z rzeczy, których maluch wyczekuje najbardziej w związku ze swoim wielkim dniem, a wszystkim cieknie ślinka na myśl o czekających ich pysznościach, które zostaną...
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Tych przepisów nie może zabraknąć w świątecznym menu!
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w Polsce, które tradycyjnie obchodzone jest w rodzinnej atmosferze. Jest to czas, kiedy spotykamy się z najbliższymi, składamy sobie życzenia i delektujemy się pysznym...
Czytaj dalej →Co na drugie śniadanie do szkoły?
Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...
Czytaj dalej →Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Co przygotować na Wielkanoc?
Kiedy zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc, przychodzi również czas wielkich przygotowań, bo oprócz tradycyjnego sprzątania domu, dekorowania go, trzeba również przygotować potrawy wielkanocne. Jak stworzyć idealne menu...
Czytaj dalej →Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →3 pomysły na domowe desery dla dzieci, które przygotujesz wspólnie z maluchem
Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale...
Czytaj dalej →Szybkie przepisy do szkoły. Zdrowe przekąski dla dzieci, które przygotujesz w chwilę
Rok szkolny zbliża się ku końcowi. Fakt, że nauki pozostał jedynie miesiąc, nie oznacza jednak, że jest za późno na dobre zmiany! W jaki sposób przygotować dziecku zdrowe, pożywne i...
Czytaj dalej →Kleik ryżowy na wodzie lub mleku – jak go przygotować?
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie....
Czytaj dalej →Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest...
Czytaj dalej →Niemowlak i szczeniak pod jednym dachem
Pies jest już u nas. Wkrótce się Wam przedstawi. Na razie oswaja się z nowym otoczeniem i nowymi człowiekami. Zanim go poznacie sprawdźcie filmy na które trafiliśmy podczas szukania informacji...
Czytaj dalej →Błogosławieństwo rodziców
Błogosławieństwo od rodziców to jedna z najważniejszych tradycji w dniu ślubu dla osób, które są katolikami. Symbolizuje przekazanie przez rodziców tuż przed ślubem władzy rodzicielskiej mężowi kobiety i zgodę na...
Czytaj dalej →Kąpiel noworodka
Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...
Czytaj dalej →