Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki

Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma to jak kubek dobrego grzańca, gdy za oknem mróz, śnieg czy zawierucha. Jak go jednak przyrządzić, aby smakował jak w najlepszym barze czy restauracji? Aby zrobić dobrego, domowego grzańca, kluczowe są dodatki i przyprawy. Sprawdź!

Jak zrobić domowego grzańca?

Niemal w każdym supermarkecie czy sklepie monopolowym można kupić gotową mieszanką na grzańca, którą wystarczy w zasadzie tylko podgrzać. Nic nie może się jednak równać z samodzielnie przygotowanym domowym, grzanym winem, które sprawdzi się idealnie na zimowy wieczór w weekend czy nawet jako delikatny trunek na Święta. Nie tylko wspaniale smakuje, ale także rozgrzewa, uspokaja i pozwala się zrelaksować z ulubioną książką, filmem i pod kocykiem, gdy za oknem plucha czy mróz.

Charakterystyczny, mocny aromat klasycznego grzanego wina nieodłącznie kojarzy nam się z jesienią i zimą. W chłodne wieczory lubią po niego sięgać nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za winem czy za alkoholem w ogóle – pamiętajmy, że znaczna zawartość alkoholu znika podczas procesu podgrzewania. Grzaniec jest również co roku gwiazdą wszystkich świątecznych i noworocznych jarmarków.

Do grzańca używamy oczywiście wina czerwonego. Białe niespecjalnie się do tego celu nadaje, ponieważ po pogrzaniu nie smakuje już tak dobrze. Dobór przypraw to sprawa dosyć indywidualna – każdy dopasowuje je pod swój gust, można również śmiało eksperymentować z ilością. Do klasycznego grzańca najczęściej dodaje się goździki, imbir, cynamon. Dla wyjątkowego zimowe smaku i aromatu do szklanki wkłada się często również plaster pomarańczy, a niekiedy – odrobinę miodu.

Bardzo ważna jest również technika przygotowywania. Wino powinniśmy podgrzewać bardzo ostrożnie i cierpliwie. Musi się zagrzać na wolnym ogniu, nie wolno go zagotować.

Zobacz: Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?

Grzaniec – przepis krok po kroku (receptura pochodzi z bloga garneczki.pl)

Tradycyjny przepis na grzańca galicyjskiego wymaga przygotowania następujących składników:

  • butelka czerwonego wina (półsłodkiego lub półwytrawnego)
  • cynamon,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir
  • pomarańcza
  • miód (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Czerwone wino przelewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu.
  2. Dodajemy odrobinę cynamonu (szczyptę lub laskę) oraz kilka goździków.
  3. Po chwili dorzucamy startą gałkę muszkatołową oraz kilka plasterków imbiru.
  4. Na koniec kilka plastrów pomarańczy oraz miód (jeśli chcemy, żeby wino było słodsze).
  5. Podgrzewamy, delikatnie mieszając. Pamiętamy, aby wina nie zagotować.

Pysznego grzańca można jednak przygotować nie tylko na bazie wina, ale również piwa. Jak to zrobić? Potrzebne będzie: jasne piwo (lager), pomarańcza, miód, imbir, cynamon oraz goździki.

Sposób przygotowania grzanego piwa:

  1. Piwo w garnku podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do niego pokrojoną w kawałki pomarańczę oraz kilka plasterków imbiru.
  2. Następnie dodajemy odrobinę cynamonu oraz kilka goździków.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie łyżki miodu.
  4. Podobnie jak z grzanym winem – podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.

Zarówno grzane wino, jak i grzane piwo warto przelewać do kubeczków (szklanek) przez drobne sitko, aby kawałki imbiru czy goździki nie przeszkadzały podczas picia.

Sprawdź: Jak smażyć karpia? Jak przygotować karpia do smażenia?

Jakie wino do grzańca?

W zasadzie nie ma znaczenia, jakiego wina użyjemy. Grunt, aby było czerwone i najlepiej nie słodkie – wybieramy raczej półwytrawne lub półsłodkie w zależności od preferencji. Nie jest także specjalnie ważny gatunek i jakość trunku, wszystkie delikatne aromaty i nuty smakowe i tak raczej zginą zmieszane z przyprawami i po podgrzaniu.

Zobacz: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik.

Czytelnicy pytają, jak zrobić domowego grzańca z wina

Co dodać do grzańca?

Najbardziej klasyczne dodatki do grzańca to: goździki, pomarańcza, imbir, cynamon i czasami także miód.

Jak przygotować grzańca?

Podgrzewamy wino w garnku, bardzo delikatnie, na wolnym ogniu. Następnie po kolei dorzucamy dodatki, cały czas mieszając. Wino ma się podgrzewać powoli, nie należy go zagotować.

Co do grzanego wina?

Pomarańcza, goździki, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, miód.

Jakie przyprawy do wina grzanego?

Cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa.

Jakie wino na grzańca?

Koniecznie czerwone, najlepiej półwytrawne lub półsłodkie. Nie musi być to wino najlepszej jakości, ponieważ podgrzewanie i przyprawy i tak nieco osłabiają delikatne nuty i aromaty.

Źródła:

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Jaglanka na śniadanie

Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina,...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo