Jak zrobić makiełki na Wigilię? Przepis na tę tradycyjną potrawę jest wyjątkowo prosty. W czym tkwi jego sekret?
W okresie świątecznym chętnie sięgamy po tradycyjne, rodzinne przepisy. Chociaż na wigilijnym stole jest kilka zwyczajowych potraw znanych w całej Polsce, to jednak poszczególne regiony mają swoje własne przysmaki. Taka sytuacja dotyczy makiełek lub – jak również bywają nazywane – makówek. To tradycyjne danie, którego głównym składnikiem jest mak, przygotowuje się w Wielkopolsce, na Śląsku, a także w okolicach Łodzi. Jak zrobić makiełki na Wigilię?
Co to są makiełki? Jak zrobić makiełki na Wigilię?
Makiełki wigilijne to przepyszna propozycja na świąteczny deser, której głównym składnikiem jest mak. Przysmak jest szczególnie popularny w Wielkopolsce oraz w okolicach Łodzi, a także na Śląski, gdzie jednak potrawa funkcjonuje pod inną nazwą – “makówki”. Poszczególne regionalne wersje nieco się od siebie różnią.
Makiełki wielkopolskie przygotowuje się głównie z maku i namoczonego pieczywa. Natomiast przepisy pochodzące z Zagłębia sugerują użycie makaronu zamiast chleba czy bułek – dlatego też deser bywa określany po prostu jako kluski z makiem. Dla wielu osób makiełki/makówki to smak kojarzący się z dzieciństwem i Świętami. Jak je zrobić?
Zobacz: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik.
Makiełki na Wigilię – przepis
Makiełki można przygotować na dwa sposoby, w zależności od indywidualnych preferencji. Do przygotowania deseru możemy wykorzystać bułki lub makaron. Najwięcej problemów sprawia zazwyczaj przyrządzenie masy makowej – można ją zrobić samodzielnie, ale to wymaga nieco więcej czasu i wysiłku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z gotowca. Makiełki z gotowej masy makowej mogą smakować tak samo dobrze.
Makiełki z bułką – przepis, składniki (przepis ze strony urodaizdrowie.pl):
- 50 dag maku
- 25 dag masła
- 30 dag bakalii
- 5 czerstwych kajzerek
- 3 jaja
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki miodu
- 1/2 litra mleka
- cukier
Sposób przygotowania:
- Jeśli przygotowujemy masę makową samodzielnie, trzeba opłukać mak na sicie, zalać zimną wodą i pozostawić na 24 godziny do namoczenia. Następnie należy go odsączyć, sparzyć i trzykrotnie zmielić.
- Bakalie drobno siekamy, masło roztapiamy i gorący wlewamy do maku.
- Następnie dodajemy żółtka, miód, skórkę z cytryny i bakalie, a następnie odrobinę cukru.
- Bułki kroimy w kostkę, a następnie zalewamy gorącym mlekiem. Gdy zmiękną, należy je dodać do maku, ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową.
- Całość chłodzimy i cieszymy się pysznym smakiem
Przepis na makiełki wigilijne z makaronem (przepis ze strony kulinarneprzeboje.pl)
Składniki:
- 200 g makaronu łazanki
- 250 g maku + 1,5 szklanki wrzątku do zaparzenia maku (może być też gorące mleko)
- 1 łyżka masła, miękkiego
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30% (ok. 30 ml)
- 3-4 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 3 łyżki brązowego cukru – ok. 45 g
- 60 g rodzynków
- 60 g orzechów włoskich (2 duże garście)
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- kilka kropli ekstraktu migdałowego lub cytrynowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Jak się robi makiełki? Sposób przygotowania krok po kroku:
- Mak wsypujemy do miski, a następnie zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody (woda powinna zakrywać cały mak). Całość przykrywamy i odstawiamy – najlepiej na kilka godzin.
- Odcedzamy mak na sitku z gazą, a następnie należy go dwukrotnie zmielić przy użyciu maszynki do mielenia mięsa. (można też użyć gotowej masy makowej i ominąć dwa pierwsze punkty).
- Mak wrzucamy do garnka i dodajemy masło, śmietankę, miód, brązowy cukier, rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i kilka kropel ekstraktu migdałowego. Następnie całość podgrzewamy, cały czas delikatnie mieszając.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Odcedzamy i mieszamy z przygotowaną masą. Można spróbować jeść na ciepło, ale można je najpierw ostudzić i gotowe!
Sprawdź: Czy śledzie można mrozić?
Czytelnicy pytają, jak zrobić makówki wigilijne
Tradycyjny deser świąteczny, którego głównym składnikiem jest mak i – w zależności od regionu – bułka lub makaron.
Mak, bułki lub makaron, masło, bakalie/orzechy, miód, cukier, skórka pomarańczy.
Zobacz też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak wspomóc maluchy w nauce języka obcego? Odkryj najciekawsze zabawki językowe na Dzień Dziecka
Zakończenie roku szkolnego 2024. Wakacje w tym roku wyjątkowo wcześnie. Uczniowie zadowoleni z terminu
Zasiłek rodzinny – waloryzacja 2024. O ile świadczenie może wzrosnąć? Zbliża się ustawowy termin
Prezent dla nauczyciela na koniec roku. Te pomysły to strzał w dziesiątkę!
Najlepsze prezenty na Dzień Dziecka dla pięciolatki. 9 rozwijających i kreatywnych propozycji
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Jak zrobić makiełki na Wigilię? Przepis na tę tradycyjną potrawę jest wyjątkowo prosty. W czym tkwi jego sekret?
Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →Zdrowe koktajle owocowe – nie tylko dla kobiet w ciąży
Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta to podstawa dla każdej kobiety spodziewającej się dziecka. Przyszła mama musi pamiętać, że wszystko co trafia do jej organizmu jest pożywieniem dla maluszka. Jej posiłki powinny...
Czytaj dalej →Połącz jajka z budyniem. Od tego dziecinnie prostego śniadania nie będziecie mogli się oderwać!
Jak w 5 minut przygotować śniadanie, dla którego każdy straci głowę? Poznaj przepis na omlet budyniowy, który smakuje jak deser ale nie tuczy, a do tego syci przez długi czas....
Czytaj dalej →10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Tych przepisów nie może zabraknąć w świątecznym menu!
Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w Polsce, które tradycyjnie obchodzone jest w rodzinnej atmosferze. Jest to czas, kiedy spotykamy się z najbliższymi, składamy sobie życzenia i delektujemy się pysznym...
Czytaj dalej →Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po składnik, z którego większość z nas na co dzień korzysta w kuchni. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Zapomnij o tym dodatku do sałatki jarzynowej. Inaczej następnego dnia wyrzucisz ją do kosza
Sałatka jarzynowa to klasyka, która pojawia się na polskich stołach nie tylko w okresie wielkanocnym. Choć jej przygotowanie wydaje się banalnie proste, to wciąż wiele osób popełnia jeden błąd, narażając...
Czytaj dalej →Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze
W klasycznym przepisie na mielone nie może zabraknąć oczywiście jajka i bułki tartej. Te dwa składniki nie są jednak konieczne, aby przygotować przepyszne kotlety z mięsa mielonego. Zdradzamy, jak je...
Czytaj dalej →Lepszych schabowych nie zrobi nawet Gessler! Wymocz w tym kotlety. Będą rozpływać się w ustach
W czym najlepiej moczyć kotlety schabowe? Większość osób, aby zmiękczyć nieco mięso, sięga po mleko. Jest jednak znacznie lepszy sposób na soczyste i kruche kotlety. Na wielu polskich stołach schabowy...
Czytaj dalej →Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!
Pierogi z mięsem, z owocami, z kapustą i grzybami, z serem… któż nie próbował ich choć kilka razy w życiu. Mogą zawierać tyle rodzajów farszu, że każdy smakosz znajdzie coś...
Czytaj dalej →Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?
Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak...
Czytaj dalej →Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku
Lato często stoi pod znakiem mizerii, którą chętnie spożywamy jako dodatek do obiadu. Choć jej przygotowanie wydaje się proste, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Dzięki temu wydobędziesz głębię smaku...
Czytaj dalej →Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Gołąbki należą do polskich tradycyjnych dań. Mogą być z farszem mięsnym, ryżem, kaszą lub grzybami. Wszystkie wersje kochamy i za nimi przepadamy. Nadzienie jest zawsze...
Czytaj dalej →Wypróbuj metodę czwórki na kopytka. Będą miękkie i delikatne jak obłoczek
Prosty przepis na obiad? W tej roli doskonale sprawdzą się kopytka. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a dzięki zastosowaniu metody czwórki, wyjdą zawsze mięciutkie i puszyste. Na czym polega?...
Czytaj dalej →- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem