Jak zrobić makiełki na Wigilię? Przepis na tę tradycyjną potrawę jest wyjątkowo prosty. W czym tkwi jego sekret?

W okresie świątecznym chętnie sięgamy po tradycyjne, rodzinne przepisy. Chociaż na wigilijnym stole jest kilka zwyczajowych potraw znanych w całej Polsce, to jednak poszczególne regiony mają swoje własne przysmaki. Taka sytuacja dotyczy makiełek lub – jak również bywają nazywane – makówek. To tradycyjne danie, którego głównym składnikiem jest mak, przygotowuje się w Wielkopolsce, na Śląsku, a także w okolicach Łodzi. Jak zrobić makiełki na Wigilię?

Co to są makiełki? Jak zrobić makiełki na Wigilię?

Makiełki wigilijne to przepyszna propozycja na świąteczny deser, której głównym składnikiem jest mak. Przysmak jest szczególnie popularny w Wielkopolsce oraz w okolicach Łodzi, a także na Śląski, gdzie jednak potrawa funkcjonuje pod inną nazwą – “makówki”. Poszczególne regionalne wersje nieco się od siebie różnią.

Makiełki wielkopolskie przygotowuje się głównie z maku i namoczonego pieczywa. Natomiast przepisy pochodzące z Zagłębia sugerują użycie makaronu zamiast chleba czy bułek – dlatego też deser bywa określany po prostu jako kluski z makiem. Dla wielu osób makiełki/makówki to smak kojarzący się z dzieciństwem i Świętami. Jak je zrobić?

Zobacz: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik.

Makiełki na Wigilię – przepis

Makiełki można przygotować na dwa sposoby, w zależności od indywidualnych preferencji. Do przygotowania deseru możemy wykorzystać bułki lub makaron. Najwięcej problemów sprawia zazwyczaj przyrządzenie masy makowej – można ją zrobić samodzielnie, ale to wymaga nieco więcej czasu i wysiłku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z gotowca. Makiełki z gotowej masy makowej mogą smakować tak samo dobrze.

Makiełki z bułką – przepis, składniki (przepis ze strony urodaizdrowie.pl):

  • 50 dag maku
  • 25 dag masła
  • 30 dag bakalii
  • 5 czerstwych kajzerek
  • 3 jaja
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 litra mleka
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli przygotowujemy masę makową samodzielnie, trzeba opłukać mak na sicie, zalać zimną wodą i pozostawić na 24 godziny do namoczenia. Następnie należy go odsączyć, sparzyć i trzykrotnie zmielić.
  2. Bakalie drobno siekamy, masło roztapiamy i gorący wlewamy do maku.
  3. Następnie dodajemy żółtka, miód, skórkę z cytryny i bakalie, a następnie odrobinę cukru.
  4. Bułki kroimy w kostkę, a następnie zalewamy gorącym mlekiem. Gdy zmiękną, należy je dodać do maku, ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową.
  5. Całość chłodzimy i cieszymy się pysznym smakiem

Przepis na makiełki wigilijne z makaronem (przepis ze strony kulinarneprzeboje.pl)

Składniki:

  • 200 g makaronu łazanki
  • 250 g maku + 1,5 szklanki wrzątku do zaparzenia maku (może być też gorące mleko)
  • 1 łyżka masła, miękkiego
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30% (ok. 30 ml)
  • 3-4 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 3 łyżki brązowego cukru – ok. 45 g
  • 60 g rodzynków
  • 60 g orzechów włoskich (2 duże garście)
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego lub cytrynowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Jak się robi makiełki? Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Mak wsypujemy do miski, a następnie zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody (woda powinna zakrywać cały mak). Całość przykrywamy i odstawiamy – najlepiej na kilka godzin.
  2. Odcedzamy mak na sitku z gazą, a następnie należy go dwukrotnie zmielić przy użyciu maszynki do mielenia mięsa. (można też użyć gotowej masy makowej i ominąć dwa pierwsze punkty).
  3. Mak wrzucamy do garnka i dodajemy masło, śmietankę, miód, brązowy cukier, rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i kilka kropel ekstraktu migdałowego. Następnie całość podgrzewamy, cały czas delikatnie mieszając.
  4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Odcedzamy i mieszamy z przygotowaną masą. Można spróbować jeść na ciepło, ale można je najpierw ostudzić i gotowe!

Sprawdź: Czy śledzie można mrozić?

Czytelnicy pytają, jak zrobić makówki wigilijne

Makiełki co to?

Tradycyjny deser świąteczny, którego głównym składnikiem jest mak i – w zależności od regionu – bułka lub makaron.

Makiełki przepis – co jest potrzebne?

Mak, bułki lub makaron, masło, bakalie/orzechy, miód, cukier, skórka pomarańczy.

Zobacz też:

Źródła:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo