Wekowanie potraw i produktów spożywczych wydłuża ich świeżość, dlatego jest to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia, a także na przygotowanie obiadu na podróż. Do pasteryzowania w słoikach nadaje się także mięso, które można zabrać na dłuższy wyjazd czy np. na biwak. Tak przygotowany produkt łatwo można w każdej chwili odgrzać i zjeść z dodatkiem warzyw czy makaronu. Jak zrobić mięso w słoiku na wyjazd?
Jak zrobić mięso w słoiku na wyjazd?
Najlepszy sposób na zachowanie świeżości mięsa jest tyndalizacja, czyli trzykrotna pasteryzacja słoików z jednodniową przerwą pomiędzy kolejnym zagotowaniem. Trzykrotna pasteryzacja umożliwia pozbycie się większości bakterii, które doprowadzają do psucia się żywności. Dzięki tej metodzie wekowania potrawa może zachować świeżość nawet przez pół roku, jeśli będzie się przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
W wyniku gotowania pokrywki słoików powinny zostać zassane do wewnątrz, dzięki czemu wiadomo, że proces przebiegł poprawnie, a naczynia są szczelnie zamknięte.
Sprawdź: Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Wekowanie obiadów na wyjazd. Jak zrobić weki na wyjazd?
Do wekowania najlepiej sprawdzi się mięso w towarzystwie sosu, zwłaszcza gęstego. Mogą to być na przykład klopsiki w sosie, gulasz, polędwiczki w sosie i tym podobne przysmaki. Przed rozpoczęciem całego procesu należy zacząć od umycia i wyparzenia słoików oraz pokrywek. Po włożeniu potrawy do słoików i zakręceniu nakrętek wkładamy je do dużego, głębokiego garnka, wyłożonego na dnie ściereczką (aby uniknąć obijania się szkła).
Następnie trzeba wlać do garnka zimną wodę w takiej ilości, aby sięgała ona mniej więcej do połowy wysokości słoików. Całość podgrzewa się do momentu zagotowania, a następnie należy gotować słoiki przez 20 minut. Następnie słoiki trzeba wyjąć, zaczekać do ostygnięcia i sprawdzić, czy są szczelne.
Zobacz: Czy żurek można wekować? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać żurek!
Czytelnicy pytają o mięso do słoików na wyjazd
Mięso w słoikach na wyjazd najlepiej poddać tyndalizacji, aby odpowiednio zabezpieczyć jedzenie.
Gulasz można zawekować metodą tyndalizacji, czyli potrójnej pasteryzacji (w dobowych odstępach).
weki na wakacje
karkówka w słoiku na wyjazd
kurczak w słoiku na wyjazd