Jak zrobić zdrowe chipsy?
Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia?

Czy chipsy są zdrowe?
Gdy usiądziesz z paczką chipsów, trudno ci przestać sięgać po kolejnego… I jeszcze jednego… Niestety naukowcy przekonują, że odpowiedź na pytanie “czy chipsy są zdrowe?” może być tylko jedna. Absolutnie nie! Smażone na głębokim tłuszczu i posypane ogromnymi ilościami soli stanowią pożywkę dla naszego mózgu, ale już nie ciała. Co więcej naukowcy odkryli, że im głośniej chipsy chrupią podczas jedzenia, tym bardziej nam smakują. Ulegamy złudzeniu smakowemu, które powoduje duża ilość tłuszczy, cukrów i innych dodatków. Tymczasem codzienne jedzenie paczki chipsów można porównać do wypicia pięciu litrów oleju kuchennego w ciągu roku. Lekarze biją na alarm! Osoby jedzące chipsy są bardziej narażone na ryzyko otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 i choroby wieńcowej. Alternatywa? Zdrowe chipsy, które możesz przygotować samodzielnie w domu!
Jak zrobić zdrowe chipsy?
Zdrowe chipsy to niewątpliwie te domowe. Przepis na nie zazwyczaj nie zakłada użycia soli ani tłuszczu. Mimo to smakują genialnie i nie będziesz mogła przestać ich jeść. Na szczęście tym razem ani twoja sylwetka ani zdrowie na tym nie ucierpi. Co więcej spokojnie mogą pałaszować je również dzieciaki. Jak zrobić zdrowe chipsy?
Zdrowe chipsy warzywne
Możesz wybierać spośród licznych przepisów na chipsy warzywne! Do ich zrobienia doskonale nadają się buraki, słodkie ziemniaki, pietruszka, marchewka czy seler. Właściwie każdy przepis opiera się na podobnych zasadach: wybrane warzywo kroimy w cienkie talarki lub paski, które następnie układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Prażymy do momentu, aż zarumienią się na środku. Niektórzy podają je z solą, ja wolę pyszne dipy na bazie jogurtu.
Chipsy bananowe
Chipsy bananowe są nie tylko zdrowe, ale też banalnie proste do zrobienia. Wystarczy zaledwie 15 minut (w przeciwieństwie chociażby do chipsów jabłkowych, które należy prażyć w piekarniku bardzo długo). Pokrój niezbyt mocno dojrzałe banany w talarki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną uprzednio łyżką oleju kokosowego. Po około dwóch minutach banany się zarumienią. Czas przerzucić je na drugą stronę! Po kilku minutach zdrowe chipsy bananowe możesz przełożyć na talerz i schrupać.
[zdjęcie główne: Pinterest: bonduelle.pl, mydomaine.com]
Jaki film o Mikołaju dla dzieci? Najlepsze propozycje na grudniowe seanse!
Przerwa świąteczna 2023. Kiedy uczniowie pójdą do szkoły ostatni raz w tym roku? Czeka ich aż 10 dni wolnego
Roraty – czym są i kiedy się je obchodzi? Na mszach świętych pojawia się specjalny atrybut
Życzenia od Mikołaja dla dzieci. Zabawne i urocze wierszyki dla najmłodszych
Ulga na dziecko 2024 to nawet 2700 zł odliczenia. Te osoby nie będą mogły jednak z niej skorzystać. Jakie są warunki?
Jak zrobić brodę Mikołaja? Wystarczy jedna rzecz, aby stworzyć idealny strój na mikołajki i święta
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Jak zrobić zdrowe chipsy?
Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Przekąski dla dzieci na sylwestra. Jakie menu dla dzieci na sylwestra?
Sylwester to wyjątkowa data dla większości z nas. Nie tylko dorośli i młodzież lubią świętować zakończenie mijającego roku. Za tą tradycją przepadają również (a może przede wszystkim!) najmłodsi. Zwyczaje związane...
Czytaj dalej →3 przepisy na pyszne naleśniki
Naleśniki dobrze smakują one zarówno na słodko, jak i na słono. Przysmak ten można zabrać ze sobą tak do pracy, jak i szkoły, na piknik czy weekendowy wyjazd z miasto....
Czytaj dalej →Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma...
Czytaj dalej →Szybkie przekąski na Sylwestra. Te przepisy to hit imprezowego menu!
Sylwestrowe przyjęcia zbliżają się wielkimi krokami. To już właściwie ostatni moment, aby obmyślić i przygotować imprezowe menu. W tę ostatnią noc w roku nikt specjalnie nie skupia się na jedzeniu...
Czytaj dalej →Pierniczki Świąteczne
Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...
Czytaj dalej →Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?
Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak...
Czytaj dalej →Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka
Jaki sekret skrywa najlepszy przepis na naleśniki? Wbrew pozorom nie jest to mleko. Można je zastąpić na kilka sposobów, dzięki czemu placki wyjdą idealnie kremowe i puszyste jak nigdy. Naleśniki...
Czytaj dalej →Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną...
Czytaj dalej →Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to marzenie każdej gospodyni domowej. Każdy z nas uwielbia krokiety, królują na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Wydają się proste do zrobienia, ale nie...
Czytaj dalej →Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]
Tuż obok pączków, nieodłączną tradycją tłustego czwartku są właśnie faworki. Puszyste, złociste i miękkie smakują wyśmienicie, ich przygotowanie jest mniej czasochłonne niż pączków, a dla niedoświadczonej gospodyni – także łatwiejsze....
Czytaj dalej →Jak zrobić makiełki na Wigilię? Przepis na tę tradycyjną potrawę jest wyjątkowo prosty. W czym tkwi jego sekret?
W okresie świątecznym chętnie sięgamy po tradycyjne, rodzinne przepisy. Chociaż na wigilijnym stole jest kilka zwyczajowych potraw znanych w całej Polsce, to jednak poszczególne regiony mają swoje własne przysmaki. Taka...
Czytaj dalej →Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą – złoty przepis...
Czytaj dalej →