Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia?

Czy chipsy są zdrowe?

Gdy usiądziesz z paczką chipsów, trudno ci przestać sięgać po kolejnego… I jeszcze jednego… Niestety naukowcy przekonują, że odpowiedź na pytanie “czy chipsy są zdrowe?” może być tylko jedna. Absolutnie nie! Smażone na głębokim tłuszczu i posypane ogromnymi ilościami soli stanowią pożywkę dla naszego mózgu, ale już nie ciała. Co więcej naukowcy odkryli, że im głośniej chipsy chrupią podczas jedzenia, tym bardziej nam smakują. Ulegamy złudzeniu smakowemu, które powoduje duża ilość tłuszczy, cukrów i innych dodatków. Tymczasem codzienne jedzenie paczki chipsów można porównać do wypicia pięciu litrów oleju kuchennego w ciągu roku. Lekarze biją na alarm! Osoby jedzące chipsy są bardziej narażone na ryzyko otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 i choroby wieńcowej. Alternatywa? Zdrowe chipsy, które możesz przygotować samodzielnie w domu!

Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy to niewątpliwie te domowe. Przepis na nie zazwyczaj nie zakłada użycia soli ani tłuszczu. Mimo to smakują genialnie i nie będziesz mogła przestać ich jeść. Na szczęście tym razem ani twoja sylwetka ani zdrowie na tym nie ucierpi. Co więcej spokojnie mogą pałaszować je również dzieciaki. Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy warzywne

Możesz wybierać spośród licznych przepisów na chipsy warzywne! Do ich zrobienia doskonale nadają się buraki, słodkie ziemniaki, pietruszka, marchewka czy seler. Właściwie każdy przepis opiera się na podobnych zasadach: wybrane warzywo kroimy w cienkie talarki lub paski, które następnie układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Prażymy do momentu, aż zarumienią się na środku. Niektórzy podają je z solą, ja wolę pyszne dipy na bazie jogurtu.

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe są nie tylko zdrowe, ale też banalnie proste do zrobienia. Wystarczy zaledwie 15 minut (w przeciwieństwie chociażby do chipsów jabłkowych, które należy prażyć w piekarniku bardzo długo). Pokrój niezbyt mocno dojrzałe banany w talarki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną uprzednio łyżką oleju kokosowego. Po około dwóch minutach banany się zarumienią. Czas przerzucić je na drugą stronę! Po kilku minutach zdrowe chipsy bananowe możesz przełożyć na talerz i schrupać.

[zdjęcie główne: Pinterest: bonduelle.pl, mydomaine.com]

Dodaj komentarz

Tata, Prawo, Rodzice

Urlop ojcowski: Czemu tak krótko?

Urlop ojcowski 2017: Zmiany, zmiany, zmiany Dziś rano odczytałem wiadomość na Facbooku od jednego z czytelników bloga, który poinformował mnie o zmianach w urlopach ojcowskich, które zaszły 2 stycznia 2016...

Czytaj dalej →
Rozrywka

Problemy młodych rodziców

W ostatni piąteczek na naszym ołpen spejsie zasłyszałem ten oto rodzicielski suchar:   Przypomniał mi on wpis, który czytałem na jakimś blogu rodzicielskim. Wpis dotyczył rzeczy, które rodzice robią TYLKO przy pierwszym dziecku. Było...

Czytaj dalej →
Turystyka

Cicha strefa bez dziecka w samolocie?

Kilka dni temu media związane z podróżami obiegła informacja, że kolejne linie lotnicze wprowadziły na pokładzie swoich samolotów tak zwane strefy bez dzieci. Tego typu rozwiązania można już spotkać w kilku...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo