Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia?

Jak zrobić zdrowe chipsy?
Pinterest: bonduelle.pl , mydomaine.com

Czy chipsy są zdrowe?

Gdy usiądziesz z paczką chipsów, trudno ci przestać sięgać po kolejnego… I jeszcze jednego… Niestety naukowcy przekonują, że odpowiedź na pytanie „czy chipsy są zdrowe?” może być tylko jedna. Absolutnie nie! Smażone na głębokim tłuszczu i posypane ogromnymi ilościami soli stanowią pożywkę dla naszego mózgu, ale już nie ciała. Co więcej naukowcy odkryli, że im głośniej chipsy chrupią podczas jedzenia, tym bardziej nam smakują. Ulegamy złudzeniu smakowemu, które powoduje duża ilość tłuszczy, cukrów i innych dodatków. Tymczasem codzienne jedzenie paczki chipsów można porównać do wypicia pięciu litrów oleju kuchennego w ciągu roku. Lekarze biją na alarm! Osoby jedzące chipsy są bardziej narażone na ryzyko otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 i choroby wieńcowej. Alternatywa? Zdrowe chipsy, które możesz przygotować samodzielnie w domu!

Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy to niewątpliwie te domowe. Przepis na nie zazwyczaj nie zakłada użycia soli ani tłuszczu. Mimo to smakują genialnie i nie będziesz mogła przestać ich jeść. Na szczęście tym razem ani twoja sylwetka ani zdrowie na tym nie ucierpi. Co więcej spokojnie mogą pałaszować je również dzieciaki. Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy warzywne

Możesz wybierać spośród licznych przepisów na chipsy warzywne! Do ich zrobienia doskonale nadają się buraki, słodkie ziemniaki, pietruszka, marchewka czy seler. Właściwie każdy przepis opiera się na podobnych zasadach: wybrane warzywo kroimy w cienkie talarki lub paski, które następnie układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Prażymy do momentu, aż zarumienią się na środku. Niektórzy podają je z solą, ja wolę pyszne dipy na bazie jogurtu.

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe są nie tylko zdrowe, ale też banalnie proste do zrobienia. Wystarczy zaledwie 15 minut (w przeciwieństwie chociażby do chipsów jabłkowych, które należy prażyć w piekarniku bardzo długo). Pokrój niezbyt mocno dojrzałe banany w talarki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną uprzednio łyżką oleju kokosowego. Po około dwóch minutach banany się zarumienią. Czas przerzucić je na drugą stronę! Po kilku minutach zdrowe chipsy bananowe możesz przełożyć na talerz i schrupać.

[zdjęcie główne: Pinterest: bonduelle.pl, mydomaine.com]

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne
Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec
Czytaj dalej
Zdrowie dziecka
Wzmacnianie odporności dziecka
Małe dzieci wykazują znacznie mniejszą odporność niż nastolatki i osoby dorosłe. Układ odpornościowy kształtuje się przez pierwszych jedenaście lat życia, dlatego u maluchów nie jest on jeszcze w stanie w
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Czarny czosnek? Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas przygotowania:
Czytaj dalej