Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia?

Jak zrobić zdrowe chipsy?
Pinterest: bonduelle.pl , mydomaine.com

Czy chipsy są zdrowe?

Gdy usiądziesz z paczką chipsów, trudno ci przestać sięgać po kolejnego… I jeszcze jednego… Niestety naukowcy przekonują, że odpowiedź na pytanie „czy chipsy są zdrowe?” może być tylko jedna. Absolutnie nie! Smażone na głębokim tłuszczu i posypane ogromnymi ilościami soli stanowią pożywkę dla naszego mózgu, ale już nie ciała. Co więcej naukowcy odkryli, że im głośniej chipsy chrupią podczas jedzenia, tym bardziej nam smakują. Ulegamy złudzeniu smakowemu, które powoduje duża ilość tłuszczy, cukrów i innych dodatków. Tymczasem codzienne jedzenie paczki chipsów można porównać do wypicia pięciu litrów oleju kuchennego w ciągu roku. Lekarze biją na alarm! Osoby jedzące chipsy są bardziej narażone na ryzyko otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 i choroby wieńcowej. Alternatywa? Zdrowe chipsy, które możesz przygotować samodzielnie w domu!

Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy to niewątpliwie te domowe. Przepis na nie zazwyczaj nie zakłada użycia soli ani tłuszczu. Mimo to smakują genialnie i nie będziesz mogła przestać ich jeść. Na szczęście tym razem ani twoja sylwetka ani zdrowie na tym nie ucierpi. Co więcej spokojnie mogą pałaszować je również dzieciaki. Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy warzywne

Możesz wybierać spośród licznych przepisów na chipsy warzywne! Do ich zrobienia doskonale nadają się buraki, słodkie ziemniaki, pietruszka, marchewka czy seler. Właściwie każdy przepis opiera się na podobnych zasadach: wybrane warzywo kroimy w cienkie talarki lub paski, które następnie układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Prażymy do momentu, aż zarumienią się na środku. Niektórzy podają je z solą, ja wolę pyszne dipy na bazie jogurtu.

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe są nie tylko zdrowe, ale też banalnie proste do zrobienia. Wystarczy zaledwie 15 minut (w przeciwieństwie chociażby do chipsów jabłkowych, które należy prażyć w piekarniku bardzo długo). Pokrój niezbyt mocno dojrzałe banany w talarki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną uprzednio łyżką oleju kokosowego. Po około dwóch minutach banany się zarumienią. Czas przerzucić je na drugą stronę! Po kilku minutach zdrowe chipsy bananowe możesz przełożyć na talerz i schrupać.

[zdjęcie główne: Pinterest: bonduelle.pl, mydomaine.com]

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne
Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec
Czytaj dalej
Zdrowie dziecka
Wzmacnianie odporności dziecka
Małe dzieci wykazują znacznie mniejszą odporność niż nastolatki i osoby dorosłe. Układ odpornościowy kształtuje się przez pierwszych jedenaście lat życia, dlatego u maluchów nie jest on jeszcze w stanie w
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą - złoty przepis z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej