Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia?

Czy chipsy są zdrowe?

Gdy usiądziesz z paczką chipsów, trudno ci przestać sięgać po kolejnego… I jeszcze jednego… Niestety naukowcy przekonują, że odpowiedź na pytanie “czy chipsy są zdrowe?” może być tylko jedna. Absolutnie nie! Smażone na głębokim tłuszczu i posypane ogromnymi ilościami soli stanowią pożywkę dla naszego mózgu, ale już nie ciała. Co więcej naukowcy odkryli, że im głośniej chipsy chrupią podczas jedzenia, tym bardziej nam smakują. Ulegamy złudzeniu smakowemu, które powoduje duża ilość tłuszczy, cukrów i innych dodatków. Tymczasem codzienne jedzenie paczki chipsów można porównać do wypicia pięciu litrów oleju kuchennego w ciągu roku. Lekarze biją na alarm! Osoby jedzące chipsy są bardziej narażone na ryzyko otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 i choroby wieńcowej. Alternatywa? Zdrowe chipsy, które możesz przygotować samodzielnie w domu!

Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy to niewątpliwie te domowe. Przepis na nie zazwyczaj nie zakłada użycia soli ani tłuszczu. Mimo to smakują genialnie i nie będziesz mogła przestać ich jeść. Na szczęście tym razem ani twoja sylwetka ani zdrowie na tym nie ucierpi. Co więcej spokojnie mogą pałaszować je również dzieciaki. Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy warzywne

Możesz wybierać spośród licznych przepisów na chipsy warzywne! Do ich zrobienia doskonale nadają się buraki, słodkie ziemniaki, pietruszka, marchewka czy seler. Właściwie każdy przepis opiera się na podobnych zasadach: wybrane warzywo kroimy w cienkie talarki lub paski, które następnie układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Prażymy do momentu, aż zarumienią się na środku. Niektórzy podają je z solą, ja wolę pyszne dipy na bazie jogurtu.

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe są nie tylko zdrowe, ale też banalnie proste do zrobienia. Wystarczy zaledwie 15 minut (w przeciwieństwie chociażby do chipsów jabłkowych, które należy prażyć w piekarniku bardzo długo). Pokrój niezbyt mocno dojrzałe banany w talarki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną uprzednio łyżką oleju kokosowego. Po około dwóch minutach banany się zarumienią. Czas przerzucić je na drugą stronę! Po kilku minutach zdrowe chipsy bananowe możesz przełożyć na talerz i schrupać.

[zdjęcie główne: Pinterest: bonduelle.pl, mydomaine.com]

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Przepis na muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Tort na roczek

Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Komunia, Przepisy Kulinarne

Ciasta na komunię

Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jaglanka na śniadanie

Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina,...

Czytaj dalej →
Strefa gości weselnych

Tuniki na wesele

Tunika jest bardzo uniwersalnym elementem garderoby. Ale czy sprawdzi się na wesele? Tunika to rodzaj przedłużonej bluzki. Zazwyczaj sięga nie dalej niż do połowy uda. Często ma dość luźny fason...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general