Jakie soki pić w ciąży?

Czy i jakie soki pić w ciąży? Czy są jakieś przeciwwskazania, by pić konkretne soki owocowe lub warzywne? Te i wiele innych pytań zadaliśmy dr. Agnieszce Kozioł-Kozakowskiej Adiunktowi i dietetykowi w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.

Czy i jakie soki powinny pić kobiety w ciąży?

Ważne, aby dieta przyszłej mamy była zbilansowana i zawierała odpowiednie ilości mikro- i makroskładników. Soki są źródłem wielu witamin i mikroelementów oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym, podobnie jak owoce i warzywa z których są wytworzone. Na przykład 100 ml soku pomidorowego zawiera ok. 200 mg potasu. Zapotrzebowanie na te składniki podczas ciąży wzrasta, więc soki mogą stanowić dobre uzupełnienie jadłospisu ciężarnych i element, który pozwoli zróżnicować ich dietę.

Kobiety w ciąży, które cierpią na refluks zamiast soku pomidorowego który jest wówczas przeciwwskazany mogą uzupełnić zapotrzebowanie szklanką soku pomarańczowego, którego szklanka zawiera 300 mg potasu.

Ponadto soki pomagają w odpowiednim nawodnieniu organizmu przyszłej mamy, które jest szczególnie istotne w czasie ciąży. Zaleca się, aby większość spożywanych płynów (ok. 60-80%) stanowiła woda, resztę zapotrzebowania może pokryć herbata (np.: czerwona, owocowa), mleko oraz soki owocowe i warzywne.

Jakie składniki odżywcze potrzebne ciężarnym znajdziemy w sokach?

Jedną z istotnych substancji dla kobiet w ciąży jest kwas foliowy. Bierze udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych – wewnątrzkomórkowych substancji niezbędnych dla prawidłowego podziału komórek rosnącego płodu. Pełni on również ważną funkcję w procesie wytwarzania krwi matki i dziecka oraz kształtowaniu się narządów płodu. Znajdziemy go w soku z buraków.

Istotną rolę odgrywa także zawarta w wielu sokach witamina A, którą najbezpieczniej jest dostarczać kobietom w ciąży w formie beta karotenu. Ten mikroskładnik wspiera funkcjonowanie błon śluzowych oraz pozwala zachować zdrową i piękną skórę. Źródłem beta karotenu, czyli prowitaminy A jest sok z marchwi. Szklanka (200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten mikroskładnik.

Sok jabłkowy stanowi z kolei źródło związków polifenolowych regulujących gospodarkę elektrolitową oraz chroniących organizm przed wpływem wolnych rodników. Szklanka (200 ml) soku jabłkowego zawiera od 50 do 100 mg tych substancji. Szklanka (200 ml) soku z powodzeniem może być jedną z 5 porcji owoców i warzyw, które według wskazań dietetyków należy dziennie spożywać.

Czy soki pasteryzowane są bezpieczne dla kobiet w ciąży?

Tak, proces pasteryzacji znacznie zwiększa ich bezpieczeństwo dla kobiet ciężarnych. Dzieje się tak dlatego, że w wyniku pasteryzacji wyeliminowane zostają drobnoustroje oraz enzymy, które pozostawione w produkcie niepasteryzowanym będą prowadzić do naturalnego procesu psucia i mogą stanowić zagrożenie dla szczególnie wrażliwego organizmu przyszłej mamy oraz jej dziecka. Warto przypomnieć również, że ubytek większości witamin w soku pasteryzowanym jest nieznaczny. Na obróbkę termiczną odporne są natomiast składniki mineralne, których zawartość nie zmienia się pod wpływem pasteryzacji.

Sprawdź: Czy woda gazowana w ciąży jest zdrowa?

Czy poleciłaby Pani przyszłym mamom sok pomarańczowy?

Jak najbardziej. Sok pomarańczowy jest dobrym źródłem witaminy C, która przyspiesza zwalczanie infekcji oraz uszczelnia naczynia włosowate, co dla przyszłych mam jest szczególnie ważne. Ten mikroskładnik jest również jednym z głównych przeciwutleniaczy i przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego. Systematyczne dostarczanie witaminy C jest szczególnie istotne, gdyż organizm nie potrafi jej magazynować. Szklanka (200 ml) soku pomarańczowego, także tego pasteryzowanego, zaspokaja 50-60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Sok pomarańczowy zawiera również foliany, które mają istotny wpływ na wzrost tkanek matczynych w czasie ciąży i, podobnie jak witamina C, wspierają układ odpornościowy. Ponadto pomagają w zwalczeniu uczucia zmęczenia i znużenia, co w przypadku przyszłych mam wydaje się szczególnie cenne. W soku pomarańczowym znajdziemy również potas, odpowiedzialny za odpowiednie funkcjonowanie mięśni i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Zobacz także:

Grejpfrut pomaga walczyć z problemami żołądkowymi w ciąży

Dlaczego w ciąży warto jeść jabłka?

Czy na czas karmienia zrezygnować z jedzenia czosnku?

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią

Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią

Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią

Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią

Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Czereśnie w ciąży i podczas karmienia piersią

Czereśnie to owoce, które nieodłącznie kojarzą się ciepłymi, letnimi dniami. Sezon na nie zaczyna się na początku czerwca. Wedle niektórych nazwa tego miesiąca może pochodzić właśnie od nazwy tych pysznych...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią

Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią

Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią

Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią

Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?

Czystek w ciąży i podczas karmienia piersią

Czystek to jedno z tych ziół, którym przypisuje się wiele pozytywnych właściwości. Najpopularniejszą formą spożywania go są herbatki i napary z jego listków. Jakie właściwości ma czystek? Czy można go...

Czytaj dalej →
Ważne Okazje

Pomysły na Mikołajki

Mikołajki klasowe to chyba jedna z najmilszych tradycji szkolnych, które odbywają się corocznie we wszystkich szkołach – od podstawówek po szkoły średnie. To świetna idea, która integruje dzieci i zapewnia...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general