Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią
Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do tart i zapiekanek, a także pierogów czy krokietów. Jednak nie wszyscy powinni ją spożywać. Kto powinien wykluczyć ją ze swojej diety? Czy kaszankę można jeść w ciąży? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.
Kaszanka jest wyrobem wędliniarskim. Do jej produkcji używa się kaszy gryczanej, podrobów oraz krwi zwierząt. Zazwyczaj doprawia się ją solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Przepis na nią przywędrował do Polski prawdopodobnie z Niemiec lub z Danii w XVII wieku. Przez stulecia była nieodłącznym elementem każdego świniobicia, największą popularnością cieszyła się zaś na Śląsku. Pomimo upływu czasu nasz apetyt na nią wcale nie spadł, Polacy nadal zajadają się nią, pomimo jej niezbyt zachęcającego wyglądu.
Kaszanka: właściwości
Do przyrządzenia kaszanki używa się zwierzęcej krwi, kaszy gryczanej oraz podrobów. Należą do nich płuca, skórki, wątróbka, żołądki. Z uwagi na ich obecność, kaszanka zawiera w swoim składzie wiele białka. Jest również bogata w witaminy A, D, E i K oraz te z grupy B: B1, B2, PP oraz B12. Kaszanka dostarcza także witaminy C.
Obecność krwi w składzie kaszanki zapewnia pokaźną ilość żelaza, magnezu i cynku. Ponadto w jej składzie obecna jest także kasza gryczana. Zawiera ona cenne minerały, a także błonnik, który wspomaga pracę jelit. Pomaga zwalczać zaparcia i przeciwdziałać gazom.
Pomimo tych pozytywnych właściwości odżywczych, kaszanka ma jednak swoje minusy. Przede wszystkim jest bardzo kaloryczna. W 100 gramach produktu jest niemal 400 kalorii! Około 40% jej składu stanowi tłuszcz. Dodatkowo kaszanka zawiera bardzo dużo cholesterolu, aż 100mg na 100 gramów. Z tego wszystkiego wynika, że po kaszankę nie powinny zbyt często sięgać osoby o podwyższonym cholesterolu i dbające o wagę.
Kaszanka w ciąży
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie dotyczące tego, czy kaszankę można jeść w ciąży. Nie powinna ona zbyt często gościć na talerzu przyszłej mamy z uwagi na kaloryczność, wysoką zawartość tłuszczu i ogromną dawkę cholesterolu. Specjaliści przestrzegają przed spożywaniem kaszanki w ciąży jeszcze z jednego powodu – zachodzi obawa o obecność bakterii, które bytują w krwi zwierząt. Obróbka cieplna, której kaszanka zostaje poddana w trakcie przygotowywania nie zawsze zabija je wszystkie. Jest ryzyko, że owe bakterie mogą wywołać komplikacje, które negatywnie odbiją się na zdrowiu przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka.
Kaszanka a karmienie piersią
Podobnie jak z jedzeniem kaszanki w czasie ciąży sprawa ma się z jej spożywaniem w okresie karmienia piersią. Teoretycznie nie ma przeciwwskazań i gdy karmiąca mama zje ją raz na jakiś czas, to nic się nie stanie. Ze względu jednak na kalorie, tłuszcz i cholesterol w jej składzie lepiej unikać jedzenia jej zbyt często.
Zobacz też:
Tych trzech produktów unikaj w ciąży!
Pytania jawne matura 2025. Pula zagadnień uległa dużym zmianom. Ma być trudniej
Przebranie na pierwszy dzień wiosny. Jaki strój przygotować na tę okazję?
Kiedy siać rzeżuchę na święta? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka. Najlepsze pomysły na kreatywny i oryginalny prezent
Odkryj siłę przyjaźni i weź udział w konkursie z Tomkiem i Przyjaciółmi
Jak dzielić się jajkiem wielkanocnym? To ważny moment podczas świątecznego śniadania
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Nie takie straszne, jak je malują! Czy można jeść truskawki w ciąży?
Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci:...
Czytaj dalej →Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią
Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...
Czytaj dalej →Czy po porodzie można zjeść sushi? Fakty i mity o diecie matki karmiącej
W ostatnim czasie sieć opanowały filmiki, na których widać mamy zajadające się sushi tuż po porodzie. Wówczas w komentarzach rozpętuje się prawdziwa burza zwolenniczek i przeciwniczek takich przekąsek. Jak jest...
Czytaj dalej →Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią
W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →Nasiona chia w ciąży i podczas karmienia piersią
Nasiona chia to produkt, który w ostatnich latach zyskał szalenie na popularności. Stało się to głównie za sprawą celebrytek, które nasiona te zaczęły dodawać do swoich posiłków i koktajli. Obca,...
Czytaj dalej →Czy jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest największym owocem z rodziny cytrusów. Choć mniej słodki niż jego “brat” grejpfrut, owoc ten jest pełen wartości odżywczych i a jego spożywanie zaleca...
Czytaj dalej →Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Czego nie może jeść matka karmiąca?
Fakty i mity – dieta w trakcie karmienia piersią Warzywa niedozwolone w ciąży, czekolada, a karmienie piersią? Oto częste dylematy młodych mam. Ciąża, połóg oraz okres karmienia malucha piersią to...
Czytaj dalej →