Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego ciasta. Przed Tłustym Czwartkiem warto jednak rozejrzeć się za rozwiązaniami nieco bardziej oryginalnymi – a tych dzisiaj bynajmniej nie brakuje.

Nadzienie do pączków – rodzaje

Tłusty Czwartek to dla Polaków (a zwłaszcza dla Polek!) doskonała wymówka, aby przynajmniej na kilka godzin porzucić wymogi restrykcyjnej diety i oddać się słodkiemu łasuchowaniu. Sprzyjające warunki stanowią dla wielu z nas bodziec do odkrywania nowych, nieznanych i kuszących pączkowych smaków. Świetnie wiedzą o tym cukiernicy, prześcigając się nawzajem w pomysłach.

Rodzaje nadzienia do pączków moglibyśmy żartobliwie podzielić na dwie duże grupy. Pierwszą stanowią pączki “klasyczne”, których nadzienie może zawierać:

  • konfiturę z róży,
  • powidła śliwkowe,
  • ajerkoniak,
  • krem budyniowy
  • krem chałwowy.

Powyższa lista z pewnością nie jest wyczerpująca, ale można zaryzykować twierdzenie, że przedstawia warianty pączków dostępne w większości polskich cukierni – zarówno tych w dużych miastach, jak i na prowincji. Popularne wydają się zwłaszcza słodkości na bazie ajerkoniaku i budyniu, będące pewnym kompromisem między pączkiem “powszednim” a “wykwintnym”.

Pączki ekskluzywne zaliczymy z kolei do drugiej grupy naszego zestawienia. Jak nietrudno zgadnąć, będą się cechowały bogatszym nadzieniem, a nierzadko również znacznie bardziej smakowitym wyglądem. Ich kolejny znak rozpoznawczy to niezbyt szeroka dostępność: nawet w dużych ośrodkach miejskich oryginalne nadzienie do pączków jest na wagę złota, więc nafaszerowane nim słodkości znikają z witryn w okamgnieniu.

Do pączków “wykwintnych” należą zatem m.in. przekąski z wypełnieniem:

  • czekoladowym bądź orzechowym (np. krem nutella),
  • śmietanowym albo jogurtowym,
  • toffi/karmelowym,
  • wiśniowym.

Oczywiście, na ostateczny wygląd i smak pączka składa się nie tylko jego nadzienie, lecz także jakość samego ciasta oraz polewa (i ewentualnie posypka). Dobór składników, sposób przygotowania, jak również walory estetyczne produktu decydują o jego popularności wśród klientów. A poprzeczka co roku bywa zawieszona coraz wyżej, wraz ze wzrostem liczby pączkowych punktów na mapach polskich miast.

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Oryginalne nadzienie do pączków

W okresie poprzedzającym Tłusty Czwartek można zwykle zaobserwować jeszcze odważniejsze cukiernicze eksperymenty. Ich autorzy zdają sobie świetnie sprawę, że część klienteli stanowią osoby nieco zblazowane, oczekujące od pączka nie tylko przyzwoitego wyglądu i smaku, ale także nutki fantazji. I właśnie z myślą o tych najwybredniejszych łasuchach przygotowywana bywa kolejna grupa pączków: pączki ekscentryczne.

Na czym polega ich nietuzinkowość? Słodkości te lubią zaskakiwać szalonymi smakami, imitującymi np. colę, śliwki w czekoladzie albo gumę do żucia. Zdarza im się także swobodnie łączyć akcenty owocowe z kremowymi, w wyniku czego powstają pączki mandarynkowe z bitą śmietaną, wiśniowo-orzechowe albo karmelowo-truskawkowe. Niewiele osób potrafiłoby się im oprzeć. Naszym ulubionym oryginalnym nadzieniem do pączków jest jednak nadzienie chałwowe, na które przepis znajdziecie poniżej.

Pączki ekscentryczne trudno gdziekolwiek wypatrzyć, bo znikają ze sklepów wręcz błyskawicznie. Jedynym wyjściem będzie zatem złożenie wcześniejszego zamówienia albo wizyta w lokalu specjalizującym się na co dzień wyłącznie w produkcji pączków. Tam powinniśmy znaleźć wszystko, czego dusza zapragnie.

Nadzienie do pączków – przepisy

Pomysłów na pączkowe wypełnienia może być zatem wiele. Szczególnie warto sięgnąć po nadzienie alkoholowo-bananowe, w którego skład wchodzą: budyń bananowy, mleko, cukier, kieliszek wódki oraz banan pokrojony w kosteczkę. Budyń gotujemy, następnie zaś dodajemy pozostałe składniki i… możemy już nadziewać ciasto!

Przepis na krem podstawowy do pączków na ok. 20 pączków

Składniki na około 700 gramów nadzienia:

  • 6 żółtek
  • 125 gramów cukru pudru
  • 40 gramów mąki
  • 450 ml mleka
  • 1 strąk wanilii, przecięty wzdłuż
  • odrobina cukru lodowego lub masła

Nadzienie do pączków krok po kroku:

Żółtka oraz 1/3 cukru ubić na lekką i puszystą masę. Dodać mąkę.

W rondlu podgrzewamy mleko razem z pozostałem cukrem i strąkiem wanilii.
Gdy mleko zacznie wrzeć, to zalewamy nim zrobioną wcześniej masę jajeczną. Cały czas mieszamy.

Przelewamy całość z powrotem do rondla i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Nadal należy cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką.

Gotujemy przez 2 minuty, a później przekładamy do miski.

Masę posypujemy niewielką ilością cukru lodowego lub wiórkami masła. Pomoże to zapobiec utworzeniu się skorupy (takiej, jak zbiera się na budyniu).
Zamiast posypywania nadzienia cukrem lodowym lub wiórkami masła możemy przykryć go folią spożywczą, aby zapobiec utworzeniu się kożucha.

Przed szprycowaniem pączków należy usunąć z nadzienia strąk wanilii.

Krem podstawowy z czekoladą

W prosty sposób możemy zrobić z kremu podstawowego nadzienie czekoladowe do pączków. Możemy na przykład podzielić masę na dwie części. Do jednej z nich, przed odstawieniem do ostygnięcia dodajemy roztopioną gorzką czekoladę.

Na 700 gramów nadzienia potrzebujemy około 70 gramów czekolady.
Jeżeli tylko połowę nadzienia będziemy chcieli mieć o smaku czekoladowym, to dodajemy niecałe 40 gramów czekolady.

Nadzienie chałwowe na ok. 9 pączków

  • 130 g chałwy waniliowej
  • 1 żółtko (jajo sparzyć)
  • 1 łyżka śmietanki kremówki 30%


Chałwę rozcieramy z żółtkiem i śmietanką na jednolitą masę

Fit nadzienie do pączków

“Zdrowe pączki” wydają się w pierwszej chwili postulatem komicznym – jak bowiem połączyć tłustą, wysokokaloryczną słodycz z postulatem bycia fit? Otóż okazuje się, że smaczny pączek nie musi być ani bardzo tłusty, ani mocno kaloryczny. Wystarczy zastosować kilka prostych trików.

Przede wszystkim rezygnujemy ze smażenia naszych pączków na rzecz upieczenia ich w piekarniku. Gotowy deser ma około 80 kcal mniej od tradycyjnego, będzie też mniej tłusty i “lżejszy” dla żołądka. 

Samo nadzienie warto starannie przemyśleć. Dobrze sprawdzi się dżem niskosłodzony albo budyń bez cukru. Ciężkie kremy na bazie karmelu czy orzechów pozostawmy raczej amatorom tradycyjnych pączków.

Rodzice pytają o nadzienie do pączków

Jakie nadzienie do pączków?

Odpowiedź jest prosta: takie, jakie lubią Wasze dzieci! Może to być dżem, konfitura, krem czekoladowy albo świeże bądź mrożone owoce. Dla dorosłych warto z kolei przygotować nadzienie na bazie dobrego alkoholu – nie jest to skomplikowane, a efekty zachwycają.

Jaki dżem do pączków?

Najlepiej niskosłodzony. Dzięki temu nasze pączki staną się mniej kaloryczne i po prostu zdrowsze.

Z czym mogą być pączki?

Z każdą płynną słodkością. Nadzienie do pączków zależy wyłącznie od Waszej fantazji. 

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...

Czytaj dalej →
Komunia, Przepisy Kulinarne

Ciasta na komunię

Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Zielony koktajl sirt [przepis]

Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Kleik ryżowy na wodzie lub mleku

Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie....

Czytaj dalej →
Życzenia

Życzenia noworoczne dla osoby w żałobie

Większości osób niezwykle trudno przychodzi składanie życzeń komuś, kto w ostatnim czasie stracił kogoś bliskiego. Nie umiemy składać życzeń osobom w żałobie, nie wiemy jak dobierać słowa, żeby kogoś jeszcze...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general