Nadzienie do pączków nadzienie do paczkow rodzaje przepis 2

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego ciasta. Przed Tłustym Czwartkiem warto jednak rozejrzeć się za rozwiązaniami nieco bardziej oryginalnymi – a tych dzisiaj bynajmniej nie brakuje.

Nadzienie do pączków – rodzaje

Tłusty Czwartek to dla Polaków (a zwłaszcza dla Polek!) doskonała wymówka, aby przynajmniej na kilka godzin porzucić wymogi restrykcyjnej diety i oddać się słodkiemu łasuchowaniu. Sprzyjające warunki stanowią dla wielu z nas bodziec do odkrywania nowych, nieznanych i kuszących pączkowych smaków. Świetnie wiedzą o tym cukiernicy, prześcigając się nawzajem w pomysłach.

Rodzaje nadzienia do pączków moglibyśmy żartobliwie podzielić na dwie duże grupy. Pierwszą stanowią pączki „klasyczne”, których nadzienie może zawierać:

  • konfiturę z róży,
  • powidła śliwkowe,
  • ajerkoniak,
  • krem budyniowy
  • krem chałwowy.

Powyższa lista z pewnością nie jest wyczerpująca, ale można zaryzykować twierdzenie, że przedstawia warianty pączków dostępne w większości polskich cukierni – zarówno tych w dużych miastach, jak i na prowincji. Popularne wydają się zwłaszcza słodkości na bazie ajerkoniaku i budyniu, będące pewnym kompromisem między pączkiem „powszednim” a „wykwintnym”.

Pączki ekskluzywne zaliczymy z kolei do drugiej grupy naszego zestawienia. Jak nietrudno zgadnąć, będą się cechowały bogatszym nadzieniem, a nierzadko również znacznie bardziej smakowitym wyglądem. Ich kolejny znak rozpoznawczy to niezbyt szeroka dostępność: nawet w dużych ośrodkach miejskich oryginalne nadzienie do pączków jest na wagę złota, więc nafaszerowane nim słodkości znikają z witryn w okamgnieniu.

Do pączków „wykwintnych” należą zatem m.in. przekąski z wypełnieniem:

  • czekoladowym bądź orzechowym (np. krem nutella),
  • śmietanowym albo jogurtowym,
  • toffi/karmelowym,
  • wiśniowym.

Oczywiście, na ostateczny wygląd i smak pączka składa się nie tylko jego nadzienie, lecz także jakość samego ciasta oraz polewa (i ewentualnie posypka). Dobór składników, sposób przygotowania, jak również walory estetyczne produktu decydują o jego popularności wśród klientów. A poprzeczka co roku bywa zawieszona coraz wyżej, wraz ze wzrostem liczby pączkowych punktów na mapach polskich miast.

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Oryginalne nadzienie do pączków

W okresie poprzedzającym Tłusty Czwartek można zwykle zaobserwować jeszcze odważniejsze cukiernicze eksperymenty. Ich autorzy zdają sobie świetnie sprawę, że część klienteli stanowią osoby nieco zblazowane, oczekujące od pączka nie tylko przyzwoitego wyglądu i smaku, ale także nutki fantazji. I właśnie z myślą o tych najwybredniejszych łasuchach przygotowywana bywa kolejna grupa pączków: pączki ekscentryczne.

Na czym polega ich nietuzinkowość? Słodkości te lubią zaskakiwać szalonymi smakami, imitującymi np. colę, śliwki w czekoladzie albo gumę do żucia. Zdarza im się także swobodnie łączyć akcenty owocowe z kremowymi, w wyniku czego powstają pączki mandarynkowe z bitą śmietaną, wiśniowo-orzechowe albo karmelowo-truskawkowe. Niewiele osób potrafiłoby się im oprzeć. Naszym ulubionym oryginalnym nadzieniem do pączków jest jednak nadzienie chałwowe, na które przepis znajdziecie poniżej.

Pączki ekscentryczne trudno gdziekolwiek wypatrzyć, bo znikają ze sklepów wręcz błyskawicznie. Jedynym wyjściem będzie zatem złożenie wcześniejszego zamówienia albo wizyta w lokalu specjalizującym się na co dzień wyłącznie w produkcji pączków. Tam powinniśmy znaleźć wszystko, czego dusza zapragnie.

Nadzienie do pączków – przepisy

Pomysłów na pączkowe wypełnienia może być zatem wiele. Szczególnie warto sięgnąć po nadzienie alkoholowo-bananowe, w którego skład wchodzą: budyń bananowy, mleko, cukier, kieliszek wódki oraz banan pokrojony w kosteczkę. Budyń gotujemy, następnie zaś dodajemy pozostałe składniki i… możemy już nadziewać ciasto!

Przepis na krem podstawowy do pączków na ok. 20 pączków

Składniki na około 700 gramów nadzienia:

  • 6 żółtek
  • 125 gramów cukru pudru
  • 40 gramów mąki
  • 450 ml mleka
  • 1 strąk wanilii, przecięty wzdłuż
  • odrobina cukru lodowego lub masła

Nadzienie do pączków krok po kroku:

Żółtka oraz 1/3 cukru ubić na lekką i puszystą masę. Dodać mąkę.

W rondlu podgrzewamy mleko razem z pozostałem cukrem i strąkiem wanilii.
Gdy mleko zacznie wrzeć, to zalewamy nim zrobioną wcześniej masę jajeczną. Cały czas mieszamy.

Przelewamy całość z powrotem do rondla i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Nadal należy cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką.

Gotujemy przez 2 minuty, a później przekładamy do miski.

Masę posypujemy niewielką ilością cukru lodowego lub wiórkami masła. Pomoże to zapobiec utworzeniu się skorupy (takiej, jak zbiera się na budyniu).
Zamiast posypywania nadzienia cukrem lodowym lub wiórkami masła możemy przykryć go folią spożywczą, aby zapobiec utworzeniu się kożucha.

Przed szprycowaniem pączków należy usunąć z nadzienia strąk wanilii.

Krem podstawowy z czekoladą

W prosty sposób możemy zrobić z kremu podstawowego nadzienie czekoladowe do pączków. Możemy na przykład podzielić masę na dwie części. Do jednej z nich, przed odstawieniem do ostygnięcia dodajemy roztopioną gorzką czekoladę.

Na 700 gramów nadzienia potrzebujemy około 70 gramów czekolady.
Jeżeli tylko połowę nadzienia będziemy chcieli mieć o smaku czekoladowym, to dodajemy niecałe 40 gramów czekolady.

Nadzienie chałwowe na ok. 9 pączków

  • 130 g chałwy waniliowej
  • 1 żółtko (jajo sparzyć)
  • 1 łyżka śmietanki kremówki 30%


Chałwę rozcieramy z żółtkiem i śmietanką na jednolitą masę

Fit nadzienie do pączków

„Zdrowe pączki” wydają się w pierwszej chwili postulatem komicznym – jak bowiem połączyć tłustą, wysokokaloryczną słodycz z postulatem bycia fit? Otóż okazuje się, że smaczny pączek nie musi być ani bardzo tłusty, ani mocno kaloryczny. Wystarczy zastosować kilka prostych trików.

Przede wszystkim rezygnujemy ze smażenia naszych pączków na rzecz upieczenia ich w piekarniku. Gotowy deser ma około 80 kcal mniej od tradycyjnego, będzie też mniej tłusty i „lżejszy” dla żołądka. 

Samo nadzienie warto starannie przemyśleć. Dobrze sprawdzi się dżem niskosłodzony albo budyń bez cukru. Ciężkie kremy na bazie karmelu czy orzechów pozostawmy raczej amatorom tradycyjnych pączków.

Rodzice pytają o nadzienie do pączków

Jakie nadzienie do pączków?

Odpowiedź jest prosta: takie, jakie lubią Wasze dzieci! Może to być dżem, konfitura, krem czekoladowy albo świeże bądź mrożone owoce. Dla dorosłych warto z kolei przygotować nadzienie na bazie dobrego alkoholu – nie jest to skomplikowane, a efekty zachwycają.

Jaki dżem do pączków?

Najlepiej niskosłodzony. Dzięki temu nasze pączki staną się mniej kaloryczne i po prostu zdrowsze.

Z czym mogą być pączki?

Z każdą płynną słodkością. Nadzienie do pączków zależy wyłącznie od Waszej fantazji. 

Zobacz również: