Niedojrzały pigwowiec – co z nim zrobić? Warto wypróbować ten domowy sposób na dojrzewanie owoców

Niedojrzały pigwowiec nadaje się do zrobienia niektórych domowych przetworów, ale jest na tyle twardy i kwaśny, że raczej nikt nie będzie chciał go konsumować. Kupiłaś niedojrzałe pigwowce? Bez obaw, nie musisz przygotowywać z nich dżemu lub nalewki. Pyszne owoce bez problemu dojrzeją nawet po zerwaniu, ale to wymaga czasu. Można jednak przyspieszyć ten proces. W jaki sposób? Odpowiedź znajdziesz poniżej. 

Zależnie od gatunku, owoce pigwowca przypominają żółte jabłka lub gruszki. Nie są zbyt duże i mają gładką, połyskliwą skórkę. Charakteryzują się przyjemnym, orzeźwiającym smakiem, w którym można wyczuć kwaskowe nuty. Pigwa jest nieco słodsza, a jej skórka pokryta jest drobnymi włoskami. Ze względu na swój wyborny smak i cenne właściwości zdrowotne, oba owoce cieszą się dużą popularnością. Trzeba jednak pamiętać, że w sklepach często pojawiają się niedojrzałe okazy. Jak je rozpoznać?

Zobacz: Grzyby marynowane bez śluzu. Jak się go pozbyć? Te sposoby mogą pomóc

Niedojrzały pigwowiec – jak rozpoznać?

Owoce pigwowca i pigwy dojrzewają od września do października. Swoją gotowość do zbioru komunikują intensywnie żółtą skórką. Na niektórych okazach pojawiają się niewielkie czerwone kropki. Dojrzałe owoce charakteryzują się najlepszym smakiem, mają odpowiednią twardość i wykazują optymalne właściwości odżywcze. Wydzielają też intensywny, przyjemny dla nosa zapach. Zerwane wcześniej, nie są zbyt smaczne i prawie nie pachną. Jak je rozpoznać?

Trzeba zwrócić uwagę na skórkę. Niedojrzały pigwowiec jest intensywnie zielony, podobnie zresztą jak owoce pigwy. 

Sprawdź: Dlaczego słoiki się nie wekują? Przyczyna nie zawsze jest oczywista

Czy zielona pigwa dojrzeje w domu?

Zielone owoce pigwowca i pigwy świetnie nadają się do przygotowania domowych przetworów. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy chcemy skonsumować je na surowo, a w sklepie dostępne są tylko niedojrzałe okazy? Czy pigwa dojrzeje w domu? Oczywiście, że tak!

Pigwa i pigwowiec zaliczane są do owoców klimakterycznych. To oznacza, że dojrzewają nawet po zerwaniu. Jeżeli więc nie masz wyboru i musisz kupić niedojrzałe okazy, nie musisz się wahać. Trzeba jednak pamiętać, że owoce zyskają swój właściwy kolor i smak wyłącznie wówczas, gdy będą miały zapewnione optymalne warunki.

Zobacz: Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

Co zrobić, aby owoce pigwowca dojrzały w domu?

Żeby owoce pigwowca i pigwy mogły dojrzeć w domu, trzeba umieścić je w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura od 22 do 23 stopni Celsjusza. Nie jest to duży wymóg, bo przecież mówimy tu o wartościach typowo pokojowych. Owoce należy rozłożyć na parapecie i umieścić w nasłonecznionym miejscu. 

Ważne: żeby proces dojrzewania przebiegał równomiernie, każda część owoców musi być wystawiona na działanie promieni słonecznych. Trzeba więc pamiętać o regularnym obracaniu pigwowców w stronę padania światła. Jeżeli nie masz na to czasu lub zdarza ci się zapomnieć o takich szczegółach, lepiej umieść je w zacienionym miejscu, np. w kuchennej szafce.

Sprawdź: Dojrzewanie papryki w domu – Czy papryka dojrzeje po zerwaniu? 

Jak przyspieszyć dojrzewanie pigwy?

Jak długo dojrzewa pigwa? Niedojrzała, zyska piękny żółty kolor po kilkunastu dniach. Nie możesz lub nie chcesz tyle czekać? Żaden problem, bo czas dojrzewania pigwy i pigwowca można skrócić do dwóch dni. Wystarczy wykorzystać naturalne właściwości owoców klimakterycznych.

Ich zdolność do dojrzewania po zbiorze jest związana z produkcją etylenu. To naturalny hormon roślinny, wydzielany w formie bezwonnego i bezbarwnego gazu, którego zadaniem jest właśnie pobudzanie procesu dojrzewania. Żeby pigwy i pigwowce szybko dojrzały, należy umieścić je obok innych owoców, które produkują ten związek. Należą do nich:

  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • morele,
  • papaja,
  • mango,
  • awokado,
  • borówki.

W celu spotęgowania korzystnego efektu, owoce można zamknąć w papierowej torbie.

Zobacz: Zepsute awokado – Kiedy awokado jest zepsute?

Rodzice pytają o niedojrzały pigwowiec

Czy zerwana pigwa dojrzeje?

Tak, pigwa dojrzewa po zerwaniu.

Czy owoce pigwy dojrzewają po zerwaniu?

Tak, owoce pigwy są zaliczane do klimakterycznych, a to oznacza, że dojrzewają po zerwaniu. 

Czy pigwowiec dojrzeje w domu?

Podobnie jak pigwa, niedojrzały pigwowiec też dojrzewa po zerwaniu.

Sprawdź też:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo