Niedojrzały pigwowiec – co z nim zrobić? Warto wypróbować ten domowy sposób na dojrzewanie owoców
Niedojrzały pigwowiec nadaje się do zrobienia niektórych domowych przetworów, ale jest na tyle twardy i kwaśny, że raczej nikt nie będzie chciał go konsumować. Kupiłaś niedojrzałe pigwowce? Bez obaw, nie musisz przygotowywać z nich dżemu lub nalewki. Pyszne owoce bez problemu dojrzeją nawet po zerwaniu, ale to wymaga czasu. Można jednak przyspieszyć ten proces. W jaki sposób? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Zależnie od gatunku, owoce pigwowca przypominają żółte jabłka lub gruszki. Nie są zbyt duże i mają gładką, połyskliwą skórkę. Charakteryzują się przyjemnym, orzeźwiającym smakiem, w którym można wyczuć kwaskowe nuty. Pigwa jest nieco słodsza, a jej skórka pokryta jest drobnymi włoskami. Ze względu na swój wyborny smak i cenne właściwości zdrowotne, oba owoce cieszą się dużą popularnością. Trzeba jednak pamiętać, że w sklepach często pojawiają się niedojrzałe okazy. Jak je rozpoznać?
Zobacz: Grzyby marynowane bez śluzu. Jak się go pozbyć? Te sposoby mogą pomóc
Niedojrzały pigwowiec – jak rozpoznać?
Owoce pigwowca i pigwy dojrzewają od września do października. Swoją gotowość do zbioru komunikują intensywnie żółtą skórką. Na niektórych okazach pojawiają się niewielkie czerwone kropki. Dojrzałe owoce charakteryzują się najlepszym smakiem, mają odpowiednią twardość i wykazują optymalne właściwości odżywcze. Wydzielają też intensywny, przyjemny dla nosa zapach. Zerwane wcześniej, nie są zbyt smaczne i prawie nie pachną. Jak je rozpoznać?
Trzeba zwrócić uwagę na skórkę. Niedojrzały pigwowiec jest intensywnie zielony, podobnie zresztą jak owoce pigwy.
Sprawdź: Dlaczego słoiki się nie wekują? Przyczyna nie zawsze jest oczywista
Czy zielona pigwa dojrzeje w domu?
Zielone owoce pigwowca i pigwy świetnie nadają się do przygotowania domowych przetworów. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy chcemy skonsumować je na surowo, a w sklepie dostępne są tylko niedojrzałe okazy? Czy pigwa dojrzeje w domu? Oczywiście, że tak!
Pigwa i pigwowiec zaliczane są do owoców klimakterycznych. To oznacza, że dojrzewają nawet po zerwaniu. Jeżeli więc nie masz wyboru i musisz kupić niedojrzałe okazy, nie musisz się wahać. Trzeba jednak pamiętać, że owoce zyskają swój właściwy kolor i smak wyłącznie wówczas, gdy będą miały zapewnione optymalne warunki.
Zobacz: Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Co zrobić, aby owoce pigwowca dojrzały w domu?
Żeby owoce pigwowca i pigwy mogły dojrzeć w domu, trzeba umieścić je w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura od 22 do 23 stopni Celsjusza. Nie jest to duży wymóg, bo przecież mówimy tu o wartościach typowo pokojowych. Owoce należy rozłożyć na parapecie i umieścić w nasłonecznionym miejscu.
Ważne: żeby proces dojrzewania przebiegał równomiernie, każda część owoców musi być wystawiona na działanie promieni słonecznych. Trzeba więc pamiętać o regularnym obracaniu pigwowców w stronę padania światła. Jeżeli nie masz na to czasu lub zdarza ci się zapomnieć o takich szczegółach, lepiej umieść je w zacienionym miejscu, np. w kuchennej szafce.
Sprawdź: Dojrzewanie papryki w domu – Czy papryka dojrzeje po zerwaniu?
Jak przyspieszyć dojrzewanie pigwy?
Jak długo dojrzewa pigwa? Niedojrzała, zyska piękny żółty kolor po kilkunastu dniach. Nie możesz lub nie chcesz tyle czekać? Żaden problem, bo czas dojrzewania pigwy i pigwowca można skrócić do dwóch dni. Wystarczy wykorzystać naturalne właściwości owoców klimakterycznych.
Ich zdolność do dojrzewania po zbiorze jest związana z produkcją etylenu. To naturalny hormon roślinny, wydzielany w formie bezwonnego i bezbarwnego gazu, którego zadaniem jest właśnie pobudzanie procesu dojrzewania. Żeby pigwy i pigwowce szybko dojrzały, należy umieścić je obok innych owoców, które produkują ten związek. Należą do nich:
- jabłka,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- śliwki,
- morele,
- papaja,
- mango,
- awokado,
- borówki.
W celu spotęgowania korzystnego efektu, owoce można zamknąć w papierowej torbie.
Zobacz: Zepsute awokado – Kiedy awokado jest zepsute?
Rodzice pytają o niedojrzały pigwowiec
Tak, pigwa dojrzewa po zerwaniu.
Tak, owoce pigwy są zaliczane do klimakterycznych, a to oznacza, że dojrzewają po zerwaniu.
Podobnie jak pigwa, niedojrzały pigwowiec też dojrzewa po zerwaniu.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Cechy dramatu szekspirowskiego. Czym charakteryzują się utwory Szekspira? Ta wiedza przyda się na maturze
Matura międzynarodowa 2024 wystartowała. Uczniowie tych szkół są już po egzaminie z polskiego. Kiedy napiszą pozostałe?
5 pomysłów na prezent na dzień dziecka od EMPIKu
CKE matura 2024. Centralna Komisja Egzaminacyjna to nie Sąd Ostateczny. W jaki sposób można odwołać się od wyniku?
Matura 2024 przecieki. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Niedojrzały pigwowiec – co z nim zrobić? Warto wypróbować ten domowy sposób na dojrzewanie owoców
Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Piekarniki tego typu pozwalają na dobre kontrolowanie temperatury, co jest niezwykle istotne dla pieczonych potraw i deserów. Występują w wielu wersjach i...
Czytaj dalej →45 dag miodu – ile to łyżek? Ile waży łyżeczka, a ile łyżka miodu?
45 dag miodu – ile to łyżek? Praktyka pokazuje, że przepis, w którym miary wagi zastępowane są prostszymi przelicznikami – łyżeczkami, łyżkami i szklankami – przyswajamy i zapamiętujemy najłatwiej. Niestety,...
Czytaj dalej →Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Rozmrażanie w piekarniku jest praktykowane w wielu domach, choć niektórzy twierdzą, że szkoda im na to czasu i energii – istnieją ostatecznie inne metody doprowadzania żywności do odpowiedniej temperatury. Z...
Czytaj dalej →Niedopieczone potrawy – Czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet?
Wiele osób zna z własnych doświadczeń niedopieczone potrawy – czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet? Wiele godzin spędzonych w kuchni na żmudnym przygotowywaniu jakiegoś dania i efekt w postaci niedopieczonego...
Czytaj dalej →Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?
Papier do pieczenia – która strona na blachę, a która do ciasta? Odwieczne pytanie każdej osoby zaczynającej swoją przygodę z wypiekami. Chyba nikt nie chciałby, aby przez jeden mały błąd,...
Czytaj dalej →Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Ten popularny składnik wielu dań i deserów ma wiele zamienników. Jeżeli w trakcie prac kuchennych zorientujesz się, że zabrakło jej w twoich zapasach, nie musisz...
Czytaj dalej →Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...
Czytaj dalej →Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które...
Czytaj dalej →Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a...
Czytaj dalej →Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?
Jak szybko rozmrozić chleb w mikrofalówce, żeby znów był chrupiący, miękki i nadawał się do spożycia? Nie jest to wcale szczególnie trudne – mikrofalówka nadaje się do tego równie dobrze...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Czym zakwasić żurek? Sprawdź, co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny?
Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a...
Czytaj dalej →Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Gdzie wylać olej po smażeniu?
Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...
Czytaj dalej →Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,...
Czytaj dalej →- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem