Czy Nutella znika ze sklepów?! Jak to z tym rakiem jest?

Od wczoraj w mediach przelewa się fala informacji na temat szkodliwości Nutelli. Według prasy jedna z Włoskich sieci supermarketów wycofuje sprzedaż tego przysmaku z powodu raportu Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności.

Problem w tym, że tak naprawdę to COOP wycofuje krem podobny(!) do Nutelli, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności(EFSA) nie wspomniał w raporcie o żadnym konkretnym produkcie.

Wszystkiemu winny olej palmowy

Z raportu EFSA wynika, że zawarty w Nutelli oraz wielu innych produktach spożywczych olej palmowy ma właściwości kancerogenne. Wysokie stężenie oleju sprawia, że nawet w małych ilościach może być niebezpieczny, zwłaszcza dla dzieci.

Sam olej palmowy nie jest szkodliwy. Problem leży w jego obróbce.
W celu usunięcia naturalnego czerwonego koloru, a także pozbycia się nieprzyjemnego zapachu olej palmowy podgrzewa się w bardzo wysokich temperaturach. Podgrzewanie oleju zanieczyszcza go związkami glicydylowymi. W organizmie człowieka dochodzi do ich rozkładu. To znów może powodować powstanie nowotworów.
Ferrero twierdzi, że ich proces obróbki oleju palmowego jest bezpieczny.

Ferrero nie wstrzyma produkcji

Według Ferrero olej palmowy nadaje Nutelli gładkość, kremową konsystencję i zapewnia proste rozsmarowywanie. Bez niego Nutella nie byłaby taka sama.
W odpowiedzi na zarzuty producent przygotował specjalną kampanię, która ma przekonać społeczeństwo, że olej palmowy nie jest szkodliwy pod warunkiem starannej i bezpiecznej obróbki.

Na polskiej stronie Ferrero możecie znaleźć oficjalne oświadczenie firmy w tej sprawie.
Według oświadczenia sposób obróbki oleju wykorzystywanego do produkcji Nutelli ogranicza do minimum zabrudzenia składnikami rakotwórczymi, a sam produkt spełnia wymogi unijne.

Najważniejszy jest umiar!

Zawsze możesz także przygotować masło orzechowe samodzielnie. Przepis na domowy krem czekoladowy wkrótce znajdziesz w naszym serwisie.

Ekologiczna korzyść z ograniczania oleju palmowego

Pozyskiwanie oleju palmowego do jej produkcji wpływa na wyniszczenie lasów deszczowych w Malezji oraz Indonezji. To w tych lasach żyje wiele gatunków zwierząt, które są zagrożone wyginięciem.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo